שתף קטע נבחר

 

נגמר הזמן: בית הדין חייב רופאים להחתים שעון

אחרי שכאלף רופאים סירבו לציית להסכם שנחתם, קבע בית הדין לעבודה שמדובר ב"הפרה מפורשת של הסכם קיבוצי תקף". בתגובה, החליטה הנהלת הכללית לקצץ כ-20% משכרם של הסרבנים. הוועדים שוקלים עתירה על הלנת שכר: "אקט כוחני"

נשיא בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, השופט מיכאל שפיצר, פסק הערב (יום ב') כי על הרופאים בבתי החולים להחתים שעון נוכחות, בהתאם להסכם הקיבוצי שנחתם עמם. במקביל, הודיעה קופת חולים כללית כי תקצץ כ-20% משכר הרופאים, והרופאים מאיימים לעתור לבית הדין נגד הלנת השכר. מחר יקיימו הרופאים אסיפות אזהרה בבתי החולים.

 

עוד בחדשות ynet:

 

בכך קיבל השופט את תביעתה של המדינה ושל שירותי בריאות כללית, לפיה הרופאים מחויבים לדווח על נוכחותם באמצעים טכנולוגיים, וזאת אף על פי שהוועדים במספר בתי חולים הורו לרופאים שלא לעשות כן.

 

"לא ניתן להשלים עם מצב שבו ועדי רופאים פועלים במאורגן ובריש גלי להפרה של הוראה מפורשת בהסכם קיבוצי תקף", כתב השופט בהחלטתו, "התנהלות שכזו מהווה חתירה תחת ההסכם הקיבוצי, ופגיעה של ממש בארגון היציג עצמו".

 

השופט קבע שהרופאים פעלו בניגוד להסכם הקיבוצי (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
השופט קבע שהרופאים פעלו בניגוד להסכם הקיבוצי(צילום: בן קלמר)

 

לפי ההסכם, חתימת שעון הנוכחות נכנסה לתוקפה בתחילת פברואר, ורופאים יכולים להודיע על שעות כניסתם או יציאתם גם בטלפון. בית הדין לא קיבל את טענת ההסתדרות הרפואית כי אין מדובר בפעילות ארגונית אסורה, אלא בצעדים במישור האינדיבידואלי. "אין מנוס מהושטת סעד במקרה דנן, שעה שמאות רופאים, בהנחיית הוועדים, פועלים בניגוד להסכם קיבוצי".

 

למרות ההסכם הקיבוצי, כ-1,000 רופאים בבתי החולים של קופ"ח כללית - מאיר, בלינסון, שניידר והשרון, סירבו להחתים מדי יום את שעון הנוכחות שלהם. לטענתם, רופאים "לא יכולים" לעבוד על פי שעון, אלא הם עובדים "מסביב לשעון". בנוסף, הם טוענים כי שעון הנוכחות אינו מגלם את כל עבודתם הציבורית מחוץ לכותלי בית החולים.

 

ההחלטה על אי החתמת שעון בבתי חולים אלו התקבלה על ידי הוועדים בבתי החולים הספציפיים ובהצבעה של רוב הרופאים בבתי החולים הללו.

 

הכללית: נקצץ 20% משכר הרופאים הסרבנים

בתגובה, החליטה קופ"ח כללית להפחית באופן שרירותי כ-20 אחוז משכר הבסיס של הרופאים שלא החתימו שעון. ועדי בתי החולים הנ"ל שוקלים להגיש עתירה לבית הדין לעבודה על הלנת שכר זו. העתירה אינה מוגשת עדיין עקב ניסיון להידברות בין קופ"ח לבין וועדי הרופאים לפני הגשת העתירה.

 

לדבריהם, פסיקת בית הדין לעבודה לא משנה עובדה זו. כאות אזהרה יקיימו מחר הרופאים אסיפות אזהרה בבתי החולים איכילוב, רמב"ם, שיבא, וולפסון, בני ציון והפסיכיאטריים.

    

ד"ר ברוך ברנר, אונקולוג בכיר ויו"ר ועד רופאי בלינסון, אמר ל-ynet: "ההחלטה השערורייתית של הנהלת הכללית היא לא יותר מאקט כוחני, לא חוקי ולא מוסרי. במקום ליצור הידברות עם כ-1,000 רופאים שלא מחתימים שעון מתוך מאבק על מעמד מקצוע הרפואה ומעמדה של הרפואה הציבורית בישראל,

הם בחרו להפעיל סנקציות ואיומים במטרה לשבור אותנו". הוא הוסיף כי הרופאים ישקלו לעתור לבית המשפט. 

 

מקופ"ח כללית נמסר בתגובה: "ההסכם הקיבוצי שנחתם עם הארגון היציג של הרופאים הוא תולדה של חודשים ארוכים של משא ומתן ועל כל הצדדים לקיימו ככתבו וכלשונו, כפי שאכן עושה הכללית.

 

"נתוני השבועות האחרונים מראים כי רובם המוחלט של הרופאים מכבדים את ההסכם על כל סעיפיו. לא ייתכן כי מיעוט קטן המפר הסכם חשוב זה ימשיך במהלכיו החד צדדיים מבלי לקחת אחריות על צעדים אלו".

 

ועדי הרופאים בלינסון, שניידר, מאיר והשרון מסרו בתגובה כי יכבדו כל החלטה של בית הדין לעבודה, אך בכוונתם להמשיך במאבק. "כפי שהודענו עם הגשת העתירה, אנו שומרי חוק ונכבד כל החלטה של בית הדין לעבודה. המאבק אינו על פעולה טכנית אלא על המהות של מעמד מקצוע הרפואה הציבורית בישראל, שאינה נמדדת לפי שעון אלא מבוצעת סביב השעון. כך חונכנו כרופאים וכך אנו נחנך את דור העתיד של הרופאים בישראל.

 

לכן, בכוונתנו להמשיך במאבקנו הצודק ולדרוש מבתי החולים להכיר בעבודה הציבורית של הרופא במלואה, גם זו המתבצעת מחוץ לכותלי בית החולים בכל שעות היממה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כאלף רופאים לא החתימו (אילוסטרציה)
צילום: בן קלמר
מומלצים