נתניהו לאובמה: עוד אין החלטה לתקוף באיראן
ראש הממשלה העניק לנשיא את מגילת אסתר, והם דיברו בעיקר על איראן. "עמדתנו התקבלה בהבנה", אמר נתניהו, אחרי שהצהיר כי "ישראל חייבת אפשרות לפעול לבד". לא ברור אם קיבל הבהרות על קווים אדומים. "ניו יורק טיימס": הבדלי הגישות ניכרו, האווירה בחדר הייתה "קודרת ועניינית"
ישראל עדיין לא קיבלה החלטה על תקיפת מתקני הגרעין באיראן - זה המסר שהבינו בוושינגטון מהפגישה בבית הלבן בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לבין הנשיא האמריקני ברק אובמה. "העמדה הישראלית התקבלה בהבנה", אמר נתניהו אמש (יום ב') לעיתונאים. בפתח הפגישה הוא הזכיר כי "ישראל חייבת את היכולת להגן על עצמה לבד. ישראל תישאר האחראית על גורלה", בעוד אובמה הדגיש שעדיין לא הגיעה העת לפתרון צבאי.
אלו הדרישות שהציג נתניהו / רון בן ישי
במהלך הפגישה שהתארכה ונמשכה קרוב לשלוש שעות - וחלקה הקטן התנהל בארבע עיניים - העניק נתניהו לאובמה את מגילת אסתר, לכבוד פורים שנחגג השבוע. כמו המגילה, רוב הפגישה עסקה בנושא הפרסי -
אבל נדונו בה גם עניינים אזוריים אחרים, הקשורים לסוריה, למצרים ולפלסטינים.
אף שראש הממשלה הדגיש גם בשיחות האינטימיות שישראל ריבונית וחייבת אפשרות לפעול לבד ולהגן על עצמה, האמריקנים הבינו ממנו שטרם התקבלה החלטה על תקיפה של מתקני הגרעין. מנגד, לא ברור אם נתניהו קיבל את מה שחיפש - הבהרות לגבי "הקו האדום" שיחייב פעולה צבאית. לפחות בחלק מהפגישה שכלל משתתפים רבים, לא נשמעה דרישה מצד אובמה שלא לתקוף.
אחרי שהדגיש את מחויבותה של ארה"ב ושלו עצמו לשמור על ביטחונה של ישראל ולהגן עליה מפני כל איום בנאום בוועידת איפא"ק, הבטיח אובמה שוב לנתניהו בעת שהשניים דיברו למצלמות לפני שנכנסו לחדר: "תמיד נגבה את ישראל". הוא התייחס לגרעין האיראני ואמר כי יש לפתור את העניין קודם כול בדרכים דיפלומטיות. "זה גם אינטרס של ארצות-הברית למנוע מאיראן נשק גרעיני".
בפגישה עצמה הביע נתניהו חשש מכך שהאיראנים ממשיכים במסכת ההטעיות בזמן שהם מתקדמים בדרך לפצצה. בין היתר עלה עניין הבחירות האחרונות לפרלמנט באיראן, שבהן נרשם ניצחון סוחף למחנהו של המנהיג העליון, האייתוללה עלי חמינאי, על חשבון מחנה הנשיא מחמוד אחמדינג'אד. ראש הממשלה מאמין שזו הוכחה להקצנה, וכך רק תתרחק אפשרות המשא ומתן הרציני.
"זו לא הייתה פגישה דרמטית או מכרעת", אמר ל-ynet גורם אמריקני. "זה רק חלק מסדרת פגישות שנועדו לגבש הבנות בעניין איראן". האמריקנים ביקשו להעביר מסר של הבנה לישראל ושכל הערוצים פתוחים בין שתי המדינות. "לא היו אי הבנות על הנושאים המרכזיים: היעד של מניעה מאיראן להשיג נשק גרעיני, המודיעין, האסטרטגיה והסנקציות".
לאחר הפגישה עברו הצדדים לארוחת צהריים - בה השתתפו בין היתר מהצד האמריקני מזכירת המדינה הילרי קלינטון, שר ההגנה לאון פנאטה, היועץ לביטחון לאומי טום דונילון, ראש המטות המשולבים הגנרל מרטין דמפסי, סגן מזכירת המדינה וויליאם ברנס, השגריר בישראל דן שפירו, השליח המיוחד דייויד היל ומנהל המזרח התיכון במועצה לביטחון לאומי, סטיב סיימון.
גורמים ישראליים אמרו שהאמריקנים יצאו מגדרם כדי להשרות אווירה טובה וחיובית. הנשיא נכנס לחדר האוכל הלאומי בבית הלבן ועבר בין חברי המשלחת הישראלים, לחץ ידיים ושוחח איתם. המזכיר הצבאי, האלוף יוחנן לוקר, אמר לאובמה כי אשתו חוגגת היום יום הולדת והנשיא אמר שהוא מקווה שלא הסתבך עם רעייתו. אובמה החמיא לשגריר מייקל אורן והודה ליצחק מולכו, השליח המיוחד לנושא הפלסטיני, על תרומתו. ערב קודם שיגרה מישל אובמה פרחים שהמתינו לשרה נתניהו בבית ההארחה הרשמי, ה"בלייר האוס".
חלון לדיפלומטיה
"אנו לא רוצים מרוץ התחמשות גרעינית ואפשרות שנשק גרעיני ייפול לידי טרוריסטים", ציין אובמה לפני הפגישה. "לכן עבדנו כדי להטיל סנקציות חמורות יותר מאי פעם. אנו חושבים שיש חלון שמאפשר פתרון דיפלומטי, אך איראן צריכה להחליט לנוע בכיוון הזה אך היא עוד לא החליטה לנוע בכיוון הזה".
הנשיא אמר כי האופציה הצבאית קיימת והזכיר את נאומו שלשום: "אנו נמשיך בחזית הדיפלומטית ולחץ של סנקציות. אנו רוצים למנוע מאיראן נשק גרעיני, כמו שאמרתי בנאומי וכשאמרתי שכל האופציות על השולחן - התכוונתי לזה. אני ונתניהו רוצים לפתור את זה. אני רוצה להבטיח לעם האמריקני ולישראלים, יש שיתוף בין הצבאות שלנו והמודיעין שלנו". הוא טען כי נתניהו כמוהו מעדיף פתרון דיפלומטי על עימות.
ראש הממשלה הזכיר ש"ישראל צריכה להגן על עצמה בעצמה מפני
כל איום. לישראל הזכות הריבונית להחליט בעצמה ולכן אתה מכיר בכך שלישראל הזכות להגן על עצמה, כחלק מהשליטה של ישראל, של היהודים, בגורל של עצמם. מחובתי כראש ממשלת ישראל לדאוג שישראל תישאר הריבון על גורלה שלה". הוא הוסיף כי ארצות-הברית וישראל עומדות יחד בעניין האיראני. ראש הממשלה נתניהו הודה לאובמה על הנאום שלו באיפא"'ק והצהיר שישראל היא בת ברית נאמנה ויציבה של וושינגטון.
בדיווח על הפגישה ב"ניו-יורק טיימס" נכתב כי אף שאובמה ונתניהו ניסו ליצור מראית עין של סולידריות וכתף אל כתף ביניהם, לא קשה היה להבחין בהבדלי הגישות שלהם. בעיתון האמריקני הדגישו כי נתניהו לא אמר בהתייחסו לאיראן דבר על דיפלומטיה והסנקציות הכלכליות שקידם הנשיא, ובעוד אובמה חזר על ההבטחה שלו שכל האופציות מונחות על השולחן, הוא לא הזכיר מפורשות פעולה צבאית כפי שעשה בנאומו בפני ועידת איפא"ק. בדיווח נכתב עוד כי מצב הרוח בחדר הסגלגל היה קודר וענייני כפי שהיה בפגישות קודמות בין אובמה לנתניהו. לעומת זאת, כתבת CNN תיארה את הפגישה "מועילה".
Read this article in English