הישיבה נגד התלמידים: קרב הקליפים הגדול
רגע לפני פורים חשבו תלמידי הישיבה התיכונית בנתניה שהם יכולים להמשיך במסורת שיר המחזור, שנועץ סכינים בישיבה ובצוות החינוכי גם יחד. אלא שחיכתה להם הפתעה: הצוות בראשות ראש הישיבה החליט להשיב מלחמה. צפו
חודש אדר
הוא כבר מזמן סוג של מסיבת סיום ארוכה בישיבות התיכוניות ובאולפנות – רצף-אירועים שממתינים לו מאדר עד אדר, ושיאו ב"הכתרה" – ההכרזה על "רב / רבנית פורים". הנוער של היום הוא בהחלט לא הנוער של אתמול, או של לפני עשור, שלא לדבר על המאה שעברה - ומסורות חודש אדר רק הולכות ומשתכללות בקצב הסייבר.
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- למי משנה שמגילת אסתר לא הייתה באמת?
כנסו כנסו: הטוקבקים של מגילת אסתר
"נישואים רק מגיל 18? חוק שחל רק על חילונים"
איך נגיד את זה בעדינות? מה שעובר היום את סף הרגישות של מחנך בישראל - עם או בלי זקן וכיפה - היה מן הסתם גורם להעפה המונית של שנתונים שלמים בדור שלא ידע את היוטיוב והפייסבוק. נגיד, שירי נאצה שנונים שעולים קבל עם ועולם לרשת בביצוע השמינית, או מוזיקת פופ לועזית מהסוג שלא ידע את אברהם פריד, בביצוע הצוות החינוכי - ובניצוחו של ראש הישיבה. אוי, גוואלד.
בישיבת "בני עקיבא" נתניה ("יבענ", ליודעי ח"ן), צילמו תלמידי י"ב קליפ מושקע לצלילי הלחמה של שני שירים מבית "סינרגיה", ולמילים מקוריות שנכתבו בהרבה הומור פנימי: "ראש ישיבה סתם מאיים פה על כולם / הרב נבון דפקן ושטבון דובדבן / צוות שמתחלף בקצב מסחרר / ורק יפה היא לנצח תישאר".
זה ממשיך בלי רחמים, ולשומע מבחוץ יתקבל הרושם שמדובר במוסד בעייתי, כפי ששר מיטב הנוער: "הגעתי לפה גאון יצאתי מפגר / אני אומר לכם הישיבה אותכם רק תדרדר" (אותכם – במקור). אלא שמדובר ברושם מוטעה. הכי מוטעה. "זו כבר מסורת להיות מגניבים עם שיר מחזור שצוחק על כולם", אומר נדב ליבר, שמיניסט המעורב בהפקה, ומוסיף בשיא הרצינות: "בדרך כלל, בשירי המחזור המילים פוגעניות, אבל השנה מאוד התפשרנו, ולפני שעברנו להקליט - זה עבר אישור של הר"מים".
אלא שכאן ציפתה לתלמידים הפתעה. הצוות החינוכי בישיבה התיכונית שמע את המילים (כאמור אישר אותן), והחליט שלא לשתוק עוד. שבוע לאחר פתיחת חודש אדר עם קליפ השמינית, יצא וידיאו חתרני ומפתיע, שהוקדש לתלמידי הי"ב.
"מידי שנה שיר המחזור סובב סביב זה שהם לא עושים פה כלום, האוכל על הפנים, המיטות עקומות וכו', כי זו המסורת", אומר הרב אמיר אדרעי, ראש הישיבה בנתניה בארבע השנים האחרונות. "החלטנו השנה טיפה לעקוץ אותם, ובאותה נשימה להעביר מסר עיקרי שהישיבה זה מקום מצוין, והקשר עם התלמידים מאוד טוב".
לצורך הקלטת שיר התגובה התכנסו באולפן שני ר"מים, מנהל הפנימייה, שני מדריכים וראש הישיבה בכבודו ובעצמו, שביצעו קאבר ל Dynamite-של Taio Cruz. הם עצמם הופתעו מן התגובות החמות שקיבלו מכל עבר, כפי שהם מעידים, ובמיוחד מאלו של השמיניסטים ש"מחאו כפיים באכסטזה וחלק אפילו הורידו דמעות התרגשות".
אז מי ניצח?
הישיבות התיכוניות של היום מבקשות לשרוד בקצב הזמן, הנוער והתחרות האכזרית בשוק הלימודים העל-יסודי המגזרי, וכל האמצעים להגיע ללב הנוער – ובאותה הזדמנות גם ללב התודעה – כשרים לפורים. "זה אמנם שיר חצי פורימי באווירה חצי פורימית", כך הרב אדרעי, "אבל זה הרים את כל העסק בכמה רמות, בלי שיחות מוסר או לבוא ולתת בראש. זה עשה את שלו. וגם גיבש מאוד את הצוות החינוכי".
הרב אדרעי (חפשו אותו בקליפ חובש כיפה לבנה גדולה ומשקפי שמש), מוסיף נחרצות כי השיר של הצוות החינוכי ניצח את המסורת – ובגדול. "השיר שלנו חיסל את השיר של השמינית. ניצח לגמרי. הוא מושר בפי כל התלמידים, תפס את כל הישיבה".
"ברור שהקליפ שלנו מנצח", שח ליבר בתגובה. "כולם מזמזמים אותו - מחמשושים ועד שביעיסטים. זאת השקעה מטורפת, 14 זמרים ונגנים מתוך 56 תלמידי המחזור, ותשע שעות הקלטה".
הרב אדרעי מבהיר כי הצוות לא נעלב כלל ועיקר, ומודע להומור המנשב ממסורת הקליפ העוקצני: "אלו מסורות, ולאט-לאט הן נעלמות. אנחנו מתקנים". גם ליבר מאשר כי "הכל בהומור".
(ק)רב פורים. הרב אדרעי - ראש הישיבה
מומלצים