שתף קטע נבחר

מעשה בשני אגפי משרד הבריאות שלא תקשרו

האגף הגריאטרי במשרד הבריאות הוסיף נהלים והנחיות לטיפול בקשישים. האגף לתכנון לא תקצב כראוי. התוצאה: בתי האבות הסיעודיים לא יקבלו מאושפזים. החלשים ביותר ייפגעו

בין שתי יחידות במשרד הבריאות עובר קו אחד ארוך. ארוך מדי. לאחרונה הודיעו עשרות מנהלי בתי אבות סיעודיים שיפסיקו לקבל מאושפזים חדשים, בשל התעריפים הנמוכים שקבעה המדינה ליום אשפוז. החוק קובע שמשרד הבריאות הוא האחראי על מימון אשפוזם של קשישים סיעודיים שאין בידם לשלם את האשפוז שהם זקוקים לו. משרד הבריאות אחראי גם על איכות הטיפול בקשישים המאושפזים. מדובר בכ-15 אלף קשישים, העניים והנזקקים ביותר בישראל.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

בין האפרטהייד הישראלי לבין זכויות האדם בחומס / ג'ראלד שטיינברג

הסגל הזוטר התאהב ברעיון השביתה / רבקה כרמי

 

שני אגפים במשרד הבריאות מטפלים בנושא האשפוז הסיעודי: האגף הגריאטרי והאגף לתכנון, תקצוב ותמחור. האגף הגריאטרי במשרד הבריאות אחראי על איכות הטיפול וזמינותו והוא הקובע את ההנחיות לטיפול בקשישים, מבצע ביקורות ומנפיק רישיונות לבתי האבות. באתר האינטרנט של האגף הגריאטרי ניתן למצוא את ההנחיות לתפעול בתי החולים הגריאטריים בנושאים רפואה, סיעוד, תזונה, רוקחות ועוד. מתחת לכל נוהל קיים תת-נוהל, כך שבסך הכול יש באתר 149 נהלים ותת-נהלים המחייבים את מנהלי בתי החולים הסיעודיים.

 

הנהלים מנחים את מנהל בית החולים בכל נושא ונושא: כמה אחיות יהיו במשמרת לילה, אילו בדיקות תקופתיות יש לבצע לכל מאושפז, מה צריכה להכיל ארוחת הבוקר, תדירות הטיפולים הפיזיותרפיים והריפוי בעיסוק, ועוד. מדי תקופה מבצע האגף לגריאטריה בקרה מעמיקה שבה נבדק בית החולים במילוי הנחיות האגף. בית חולים שלא עומד בהוראות האגף מסתכן בשלילת רישיונו ובסגירתו.

 

כל הנחיה חדשה שמכתיב ודורש האגף הגריאטרי לטובת איכות הטיפול בחולים משמעותה עלייה בהוצאות בית החולים. את עלות הפעלת בית החולים על פי דרישות משרד הבריאות מממן בית החולים מהכנסותיו. מקור ההכנסות בתשלום שאותו מעביר משרד הבריאות בעבור ימי האשפוז. עלות יום האשפוז נקבעת על ידי האגף לתכנון תקצוב ותמחור של משרד הבריאות. המשמעות היא שהאגף לגריאטריה קובע את סטנדרט הטיפול במנותק לגמרי מהאילוצים התקציביים. כך למעשה יד ימין אינה יודעת מה יד שמאל עושה, כאילו לא היה מדובר בשני אגפים של אותו משרד ממשלתי.  

 

במדינה הדואגת לאזרחיה היה ראוי שהאגף לגריאטריה היה קובע את איכות הטיפול והאגף לתמחור היה מתמחר את עלות יום האשפוז לפי דרישות האיכות, או לחלופין האגף לתמחור היה קובע את עלות יום האשפוז והאגף לגריאטריה היה מתאים את דרישות האיכות והטיפול לתקציב שהוקצה לכך על ידי האגף לתמחור. נשמע הגיוני, נשמע הכרחי, אך מתברר שלא לכולם.

 

שני האגפים ממוקמים בירושלים. האגף לגריאטריה יושב ברחוב רבקה, האגף לתמחור יושב ברחוב בן טבאי. המרחק בקו אווירי בין שני הרחובות הוא כמה מאות מטרים, אולם כשמדובר בקשישים עניים הזקוקים לחסדי המדינה, זהו מרחק של שנות אור, ואת המחיר משלמים הנזקקים.

 

בפועל, מנהלי בתי החולים רואים איך אגף אחד מעלה את דרישותיו ואגף אחר מקצץ בתקציב ההפעלה. קריאתם של מנהלי בתי החולים הגריאטריים היא בעצם קריאתם של הזקנים החלשים המתחננים שלו רק הפעם תגבר החמלה על הביורוקרטיה ויואילו האגפים השונים להיפגש, לדבר ולפתור את המחלוקות ביניהם. והפעם, לא על גבם של החלשים.

 

ד"ר איתן חי-עם, מנכ"ל אסותא מרכזים רפואיים ולשעבר מנכ"ל משרד הבריאות.

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
על גב החלשים ביותר. איתן חי-עם
מומלצים