פורים אסטרטגי: מסכות שלובשים בהליכי גירושין
שייקספיר כבר אמר שכל העולם במה, ואיזו במה גדולה יותר מבמת בית המשפט? עו"ד אריאל דרור על תחפושות שאנשים עוטים על עצמם במהלך ניהול ההליכים המשפטיים
בניגוד לתחפושות התמימות של הילדים, המשמשות אותם במהלך חג הפורים בלבד, הרי שלעתים בני זוג המצויים בהליכי גירושין עוטים על עצמם מסכות במהלך ניהול ההליכים המשפטיים, בעת הצגת עמדתם בכתבי דין השונים מטעמם, או בחקירתם בביהמ"ש.
עוד בנושא:
גירושים: לחייב את האבות הגרושים להורותם
מעושרות: איך נראים גירושים באלפיון העליון?
דווקא בחגים: סכסוכי הורים סביב הסדרי ראייה
משמורת משותפת: לילד יש שני בתים
חבישת המסכות הינה הצגת מי מבני הזוג את עצמו באופן שאינו עולה בקנה אחד עם התנהלותו בפועל. פעולה זו נעשית בדרך כלל, על מנת לנסות ולמקסם את הזכויות שניתן לקבל במסגרת הליך הגירושין, כגון מזונות גבוהים, הוצאת בן הזוג השני מבית המגורים וקבלת חלק גדול יותר ברכוש המשותף. אפשר גם שפעולה זו מבוצעת לשם נקמה בבן הזוג, במיוחד כאשר הלה נחשב לבוגדני.
על השופטים, בבואם לתת את פסיקתם, מוטלת המלאכה של הסרת המסכות וברירת הטענות האמיתיות למול הטענות הטקטיות, על מנת לספק פסק דין נכון וצודק. להלן שלוש דוגמאות למסכות טקטיות שעוטים על עצמם הצדדים.
1. מסכה של עני מול מסכה של עשיר
כאשר חל משבר ביחסי הצדדים, וברור לבני הזוג כי הם עומדים בפני גירושין, מנסה הבעל לעתים להציג מצג שווא של ירידה ברמת החיים, על ידי צמצום הוצאות שונות, מכירת נכסים או ירידה בהיקף העבודה. זאת בתקווה כי הדבר יוביל לפסיקת דמי מזונות נמוכים יותר.
מנגד, נשים מנסות לעתים להציג מצג שווא ולטעון לרמת חיים גבוהה שאותה מספק הבעל – אף שזו אינה קיימת. הדבר נעשה על ידי הגדלה פתאומית של הוצאות משק הבית, וטענה בדבר הוצאות שונות שאינן מוצאות בפועל. כמו כן, קורה לא פעם שנשים מקטינות באופן מכוון את היקף משרתן, במחשבה כי הדבר יוביל להגדלת דמי המזונות שייפסקו לטובתן.
כעורך דין המתמחה בתחום, לא אחת אני נתקל בטענות כמו: "האישה התפטרה בכוונה כדי לקבל מזונות", ולחילופין - "הבעל מכר את רכב השטח כדי לטעון לירידה ברמת החיים". טענה נוספת, שעולה לעתים על ידי שני הצדדים, הינה כי הצד השני "אינו ממקסם את פוטנציאל השתכרותו" - גם כאשר ברור שהוא עושה כן.
הבעל טוען זאת על מנת שניתן יהיה לחייב את האשה להשתתף בחלק גדול יותר ממזונות הילדים ו/או כדי למנוע פסיקת מזונות אשה, ואילו האשה טוענת זאת על מנת להביא לחיוב מזונות גבוהים יותר.
2. להתחפש לאדם חסר נכסים
ייתכן מצב שבו בן זוג צבר כספים או נכסים רבים אותם הבריח לצדדי ג', כך שלא יהיה ניתן לעקל אותם. בן הזוג המבריח מציג עצמו כאדם חסר נכסים, ובכך מונע חלוקת הרכוש שנצבר במהלך הנישואין.
זאת ועוד, לעתים טוען אחד הצדדים להלוואות שונות שנאלץ ליטול מבני משפחתו - אולם בירור מעמיק מעלה כי מדובר ב"קומבינה משפחתית" שנועדה להלחיץ את הצד השני, כדי שיוותר על חלקו ברכוש, בתמורה לוויתור על השתתפותו בכיסוי ההלוואות.
על בית המשפט לבחון היטב טענות אלו, ולבדוק האם אכן קיים רכוש שהוברח, או שמדובר בטענה בעלמא שנועדה ליצור מצג שווא של רכוש רב, ולהכפיש את שמו הטוב של הצד השני. על מנת לעשות כן, מוסמך ביהמ"ש ליתן צווים שונים, כגון צו לגילוי מסמכים למוסדות שונים.
3. לשים את מסכת הקורבן
על מנת להגן על בן זוג שחש שהינו מצוי בסכנה לאלימות פיזית או לפגיעה בניהול אורח חייו התקין, קיימים שני חוקים עיקריים: חוק למניעת הטרדה מאיימת, וחוק למניעת אלימות במשפחה. אף שחשוב להדגיש כי השימוש שנעשה בחוקים אלו ובצווים המוצאים בעקבותיהם הינו פעמים רבות מוצדק, הרי שנתקלתי גם במספר מקרים שבהם נעשה בחוקים שימוש טקטי, בין אם על ידי האשה ובין אם על ידי הבעל, במטרה להוציא את הצד השני מבית המגורים.
לכן, ביהמ"ש בוחן האם מדובר במריבות רגילות על רקע המשבר, אשר גם אם הינן קיימות בפועל הרי שאינן מצדיקות הרחקה, כאשר הן אינן כוללות אלימות או איומים, או שמא אכן קיים חשש לפגיעה כלשהי במתלונן/ת.
לאור האמור לעיל בדבר מצגי השווא השונים שנוקטים הצדדים, מלאכת בירור האמת המוטלת על ביהמ"ש במסגרת תביעת גירושין, אינה קלה כלל וכלל. בשל כך, רצוי מאוד להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום, על מנת שזה יוכל להדריך אותך כיצד להתנהל, וכיצד להגן על עצמך מפני האשמות ומצגי שווא המועלים על ידי הצד השני.
בהצלחה!
רוצים להיות מעודכנים בכל מה שקורה בערוץ יחסים? כנסו לעמוד המעריצים שלנו בפייסבוק
- משרד עו"ד דרור הינו
משרד בוטיק לענייני גירושין, המתמחה בתביעות גירושין, רכוש, מזונות, משמורת, אבהות, אפוטרופסות, צוואות וירושות.