ישראל: שיאנית העולם בשימוש בקנאביס רפואי
שיעור הישראלים המקבלים אישור לשימוש בקנאביס רפואי הוא הגבוה בעולם, ביחס לגודל האוכלוסייה. כך נחשף היום בדיון בכנסת. עם זאת הענף סובל מאי סדרים חמורים: שדות הגידול לא מאובטחים, סמוכים לפארקים וקניונים ופרוצים לציבור, הקנאביס זורם לעבריינים וידי המשטרה כבולות. הסיבה: אין גוף שמרכז את הנושא
בדיון היום (ג') בכנסת, סיפרה ד"ר ברקת שיף-קרן, מומחית להרדמה ולטיפול בכאב, כי ישראל היא שיאנית העולם בשימוש בקנאביס, וכי מספר המטופלים המקבלים אישור לשימוש בקנאביס רפואי הוא הגבוה בעולם ביחס למספר התושבים. חרף זאת, קיימים אי סדרים חמורים בשימוש בקנאביס.
לפני כשנתיים קבעה הממשלה כי תוקם רשות לטיפול בקנאביס הרפואי. משרד הבריאות אמר כי בראש הרשות הממשלתית תוכל לעמוד אחות ולא רופא או רוקח. אולם ד"ר שיף-קרן התלוננה על כך לנציבות שירות המדינה, באומרה כי כל זמן שהקנאביס עדיין מוגדר כסם שאסור בשימוש, לא תוכל לעמוד בראש רשות כזו אחות, עקב הרגישות והמורכבות שבנושא. לפיכך, הוקפאה הקמת הרשות עד לתום הבירור. שנתיים חלפו מאז ההחלטה, וכאמור – עדיין אין כל מועד להקמת הרשות.
נציגי משטרת ישראל גילו כי חלק לא מבוטל משדות הגידול אינם עומדים בדרישות המשטרה. אייל זילברמן ממשטרת ישראל, מסר כי שדות גידול ממוקמים סמוך לפארקים ציבוריים וקניונים, וכי סביב השדות קיימת גדר בגובה מטר בלבד.
15 טון קנאביס "נעלמים" משדות הגידול בכל שנה
הקנאביס, אמר זילברשטיין, מצוי במכולה במקום במחסן מבטון ואף הנעילה אינה הרמטית. "במשך שנתיים הפצנו מכתבים והתרענו בפני משרד הבריאות שיש צורך לסגור את המקומות הללו אבל שום דבר לא קורה", דיווח זילברשטיין.
במשטרה עוד הוסיפו כי קיימת זליגה של קנאביס רפאי לעבריינים ולאלה שלא קיבלו אישור לשימוש. אף שהתריעו לא אחת על הרגישות הפלילית, אין למשטרה כל סמכות חוקית לאכוף את הנושא. המשטרה אף הדגישה כי כדי להגביר את הפיקוח, יש לייבא את הקנאביס מחו"ל ולא לגדלו בארץ. על פי הערכות המשטרה, בכל שנה נעלמים משדות הגידול כ-15 טון של תפרחת קנאביס, וכך נוצרה לדבריהם לגיטימציה בדלת האחורית לשימוש בסמים.
"התנהלות מש' הבריאות - רשלנות רפואית"
ליאת בני, יושבת ראש העמותה לקידום הקנאביס הרפואי, טענה כי אין הסדרה של נושא הקנאביס, החולים והמגדלים אינם עוברים הדרכה ואין כל חיסיון רפואי בנושא. "ההתנהלות היום של משרד הבריאות היא בגדר רשלנות רפואית".
פרופ' יהודה ברוך, פסיכיאטר המרכז את תחום הקנאביס הרפואי בארץ, העלה את החשש כי ללא הסדרה ממשלתית, יוביל הקנאביס הרפואי לתהליך של לגיטימציה בשימוש בסמים בישראל. "מבחינתנו, כל זמן שלא הוגש כתב אישום כנגד מגדל קנאביס רפואי בניגוד לתקן, אנחנו לא נורה על סגירת השדה".
חגי הילמן המגדל קנביס רפואי אמר בדיון: "אל אף שפנינו לא פעם, למשרד החקלאות והבריאות כדי לקבל יעוץ בתחום הגידול, תמיד קיבלנו תשובה שלילית בטענה שהנושא עוד לא הוסדר ולכן עוד לא הוגדרה תקינה רפואית".
יו"ר הוועדה ח"כ טאלב אלסאנע (רע"מ-תע"ל) סיכם כי בחודשים הקרובים תקיים הוועדה ישיבת מעקב בנושא ולפני כן תערוך הוועדה סיור באחד משדות הגידול של הקנביס הרפואי. "מדינת ישראל בהחלט יכולה וראויה להוות מודל עולמי בכל הנוגע לטיפול בקנביס הרפואי" הוסיף אלסאנע, "אם משרד הבריאות מלין על כך שגידול שמתנהל ללא הסדרה, עלול להוביל ללגיטימציה של הקנביס בדלת האחורית, מין הראוי היה שהמשרד לא יתעלם מדוחות שהוא מקבל מהמשטרה על שדות גידול שלא עומדים בתקן".