גיבוי או התקפה? הדחת פארס והזגזוג של ברק
עוד ספיח לדו"ח המבקר בפרשת הרפז: שר הביטחון מתח ביקורת על הדחת תא"ל פארס על ידי הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי, אך לא ציין כי הוא דחה את בקשת הקצין הבכיר לשוב לצה"ל. פרקליטו של פארס: "מקומו בצבא"
המאבק בצמרת הביטחונית של ישראל על עיצוב הזיכרון הציבורי בעקבות טיוטת דו"ח מבקר המדינה בפרשת הרפז גרר היום (ג') ספיח נוסף, שהעמיד במוקד דווקא את הדחת תת-אלוף עימאד פארס. שר הביטחון, אהוד ברק, ביקר את ההדחה והשתמש בה כדוגמה להתנהלותו הקלוקלת של אשכנזי כרמטכ"ל, אך לא ציין כי זמן קצר לאחר שניתנה ההחלטה, הוא דחה את בקשת פארס, גיבה את אשכנזי והודיע כי אין בכוונתו להתערב בהחלטה.
הקרב על הביטחון - כותרות אחרונות ב-ynet:
שמו של פארס, שהודח מהצבא על ידי אשכנזי, הוזכר בהודעת לשכת שר הביטחון כמקרה המזכיר מי היו הקורבנות בפרשה, כהגדרת ההודעה. "אסור לתת יד לטיוח, עלינו לומר את האמת. הקורבנות של ההתנהגות הנפסדת הזאת היו האלוף יואב גלנט, יוני קורן, צ'יקו תמיר, עימאד פארס וקצינים אחרים. הם שנפלו קורבן לפער שיש לעקרו ביד בוטחת - בין הדיבור למעשה", נאמר בהודעת לשכת ברק.
פארס הודח מהשירות בגין אי אמירת אמת, לאחר ששיקר למפקדיו על נסיבות תאונת דרכים שאליה נקלעה אשתו עם מכוניתו הצבאית. הוא הורשע באי קיום הוראות ובעבירות במסמכים צבאיים מפני שאיפשר לאשתו לנהוג ברכבו הצבאי, ולאחר שעברה תאונה קלה, טען בפני מפקדיו כי היה איתה ברכב.
למרות הביקורת על ההדחה שהובעה בהודעת לשכתו, לא נענה ברק לבקשת פארס להתערב בהחלטה כשזו ניתנה. במהלך פגישתם, שהתקיימה בלשכתו של ברק בתל אביב, שטח פארס את השגותיו בקשר להחלטה לסיים את שירותו בצה"ל, אך זכה בתמורה רק לשבחים מברק על שירותו רב השנים במערך הלוחם של צה"ל.
זמן קצר לאחר הודעתו של ברק, הצהיר פרקליטו של פארס, עו"ד רמי בובליל, כי הוא מתכוון לפנות לברק בימים הקרובים ולבקש ממנו שיפעל לשובו לצבא לאלתר. "אמירת שר הביטחון היא מחייבת", אמר בובליל. "מקומו בצבא ואין ספק שאשכנזי פעל כפי שפעל אז כדי לכסות את עצמו".
לדבריו, "לפני כחודש הודיעו לנו בצבא שלא ניתן להחזיר את פארס בשלב זה, אבל הנסיבות השתנו. נפנה גם לרמטכ"ל. הממצאים שנחשפו בימים האחרונים ואמירת ברק מחייבות. הוא אמר לנו אז שמקומו של פארס בצבא, אבל הוא לא יכול לכפות החלטה על הרמטכ"ל. בעקבות הנסיבות הנוכחיות אני מאמין שהדברים יישקלו בחיוב".
גורמים בסביבת ברק מסרו בתגובה כי "הדברים הללו מצביעים על הגיבוי המלא שהעניק שר הביטחון לרמטכ"ל לשעבר ולשמירה על כבוד מוסד הרמטכ"ל, גם כאשר השר סבר אחרת, וזאת מתוך רצון לאפשר לרמטכ"ל להוביל בצה"ל את הקו הערכי והמוסרי של אמינות ויושרה. מאידך, הולך ומסתבר היום פער מטריד בין הרף שהוצב לקציני צה"ל כנורמה לאמירת האמת כפי שדרש הרמטכ"ל לשעבר, לבין ההתנהגות בפועל שלו ושל אנשי לשכתו באותן סוגיות".