מומחים ישראלים: הגלולות יאז ויסמין בטוחות לשימוש
האיגוד הישראלי לגינקולוגיה ומיילדות הודיע כי אין מניעה להמשיך ולהמליץ על השימוש בגלולות יאז ויסמין למניעת הריון, למרות תוצאותיו של מחקר ישראלי שמצא כי הן מעלות הסיכון לקרישי דם קטלניים. עוד נקקבע כי יש ליידע את המשתמשות על הסכנות
ההמלצת האחרונות של ה-FDA:
ה-FDA דורש להזהיר הציבור מהגלולות יאז ויסמין
ה-FDA: סיכון לקריש דם קטלני מגלולות יסמין ויאז
בעקבות התערבות ה-FDA: מסוכן לקחת גלולות?
כבר שנים רבות ידוע כי הגלולות למניעת הריון עלולות להגביר את הסיכון להיווצרות קרישי דם קטלניים, במיוחד אצל נשים בקבוצות סיכון, כלומר נשים מעשנות או כאלה הסובלות מהפרעות בקרישת הדם. שני מחקרים שהוגשו בנובמבר האחרון לבדיקת ה-FDA העלו חשד כי הגלולות יאז ויסמין, המכילות את החומר דרוספירנון, מכפילות ואף משלשות את הסיכון ללקות בקרישי דם, שעלולים להיות קטלניים.
בחודש נובמבר האחרון פורסם מחקר ישראלי שנערך על ידי מומחי הטכניון בקרב 330 אלף נשים, שמצא כי אחת מכל אלף משתמשות בגלולות למנית הריון מהדור החדש, ובהן יאז ויסמין, מפתחת קריש דם בוורידים או בריאות כתוצאה מהשימוש בהן. הסיכון נמצא גבוה ב-75% ללקות בקרישי הדם.
פרסום המחקר עורר בהלה רבה בקרב המשתמשות בגלולות אלו ובעקבותיו התקיים דיון בוועדת הבריאות של הכנסת. בסיומו ביקש יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ מנציג האיגוד לגינקולוגיה ומיילדות פרופ' דניאל זיידמן לנסח ולהעביר לידיו את המלצות האיגוד לשימוש בגלולות והצורך בביצוע בדיקות קרישיות דם למשתמשות בהן. רופאים מומחים מטעם שני הגופים סקרו את כלל מחקרי ה-FDA וקבעו כי אין מניעה להמשיך ולהמליץ על השימוש בגלולות אלו - גם למטופלות חדשות. עם זאת קבעו המומחים כי יש ליידע את האישה ביחס ליתרונות והחסרונות לאור הפרסומים האחרונים, שמורים על אפשרות של סיכון יתר.
במסמך נקבע גם כי אין מקום לבצע בדיקות סקר לקרישת דם לכל מטופלת שמיועדת לקחת גלולות, אך יש להפנות למומחה בתחום קרישת דם נשים עם גורמי סיכון או היסטוריה משפחתית או אישית של היווצרות קרישי דם.
הגלולות: היסטוריה של סכנות
כאמור, הקשר בין גלולות לקרישי דם היה ידוע כבר שנים ארוכות, בעיקר בגלולות ההורמונליות הנשיות המשמשות כתחליפי הורמונים לגיל המעבר. תחליפי ההורמונים לגיל המעבר אמנם מקילים את התסמינים המטרידים, הכוללים בעיקר גלי חום ויובש בנרתיק, אך הם טומנים בחובם סכנות קטלניות. חשוב לציין כי גלולות אלה מכילות הורמונים הדומים לאלו שנמצאים בגלולות למניעת הריון.
מחקר שפורסם בכתב העת 'JAMA' של ההסתדרות הרפואית האמריקאית תומך בממצאים קודמים, שמצאו כי
הגלולות מגבירות משמעותית את הסיכון לפתח קרישי דם קטלניים אצל חלק מהמשתמשות. מדובר בפקקת ורידים עמוקה (DVT), מצב שבו נוצרים קרישי דם בוורידים העמוקים של הרגליים. הקרישים עלולים להתנתק ממקומם ולנדוד לריאות, ולגרום שם לתסחיף ריאתי קטלני. בנוסף הם עלולים להגיע ללב ולגרום להתקף לב או למוח, ולגרום לשבץ מוחי.
מחקר נוסף, שנערך לאחרונה באוניברסיטת ורמונט, ניתח ממצאים של יותר מ-16 אלף נשים בעשור החמישי, השישי והשביעי לחייהן. תוצאות המחקר הראו שגלולות גיל המעבר המכילות את ההורמון אסטרוגן העלו משמעותית את מספר אירועי ה-DVT. המחקר הראה גם שנשים בנות 60 עד 69 מצויות בסיכון גבוה פי 4.3 לפתח קריש דם קטלני. בגילאי 70 ומעלה עולה הסיכון לכדי פי 7.5, בהשוואה לנשים שאינן נוטלות את הגלולות.
עוד נמצא שבנשים הסובלות מעודף משקל שנוטלות גלולות הסיכון לפתח קריש דם גבוה פי 5.6 לעומת נשים בעלות משקל תקין. על פי חישובים שערכו החוקרים לאחר 10 שנות שימוש בגלולות לגיל המעבר 18 מכל אלף משתמשות יפתחו קרישי דם קטלניים. ה-FDA כבר הורה בשנה שעברה לחברות התרופות, המייצרות את הגלולות לגיל המעבר, לכלול אזהרה המתריעה על סכנת היווצרות קרישי הדם הקטלניים. משרד הבריאות הישראלי הצטרף להמלצה.