דו"ח אמריקני: חיסול מדעני גרעין איראנים לא יעיל
המכון היוקרתי ISIS פרסם דו"ח על תוכנית הגרעין האיראנית. הוא מעריך שטהרן לא תשיג פריצת דרך השנה בנסיונה לפתח פצצה, וקובע כי ההתנקשויות לא יעכבו את התוכנית. בינתיים, הגיבו באיראן לראשונה לדברי נתניהו באיפא"ק: "הוא מפחד"
מכון המחקר האמריקני ISIS פרסם דו"ח מפורט על מצבה של תוכנית הגרעין האיראנית ומאמצי המערב למנוע את התקדמותה של טהרן לעבר נשק גרעיני. בדו"ח ממליצים אנשי המכון לחדול מההתנקשויות במדעני גרעין איראנים, פעולות שיוחסו על-ידי גורמים זרים לישראל ולארה"ב. בינתיים, הגיבו באיראן לראשונה לנאום ראש הממשלה בנימין נתניהו באיפא"ק וסגן שר החוץ של הרפובליקה האיסלאמית אמר כי "דברי נתניהו דומים לזעקת פחד".
עוד על תוכנית הגרעין של איראן:
- אובמה: ארה"ב תשלם מחיר על תקיפה טרם זמנה
- ר"מ בריטניה לישראל: אל תתקפו עכשיו באיראן
- בכיר חמאס: לא נעזור לאיראן במלחמה עם ישראל
- פאנטה: אם האופציות ייכשלו נפעל צבאית באיראן
בדו"ח שפרסם קובע המכון האמריקני כי נגד איראן ננקטות אסטרטגיות "מסוכנות" שיש להן חסרונות וסיבוכים משמעותיים. "ההתנקשויות במדעני גרעין ובמהנדסים הקשורים לתוכנית הגרעין צריכות להיפסק, משום שהן טומנות בחובן סיכון גבוה מדי של תגובה וטרור נגד אזרחים". המכון מוסיף כי "יתרה מכך, לא סביר שההתנקשויות יעילות בעיכוב תוכנית הגרעין, שבה מעורבים אלפי מומחים".
אנשי המכון מזהירים כי איראן עלולה לטעון שההתנקשויות שקולות לתקיפה צבאית, ולהשתמש בהן כדי להצדיק פרובוקציות נוספות מצדה. "מנטליות של 'תחת-מצור' הנוצרת כתוצאה מטקטיקות כאלה עלולה להניע את איראן להפחית עוד יותר את
שיתוף הפעולה שלה עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ולדחות הצעות הקשורות למשא ומתן".
בדו"ח המכון מזכירים אנשיו כי "תאונות גדולות שאירעו לאחרונה במתקני הגרעין באיראן" הובילו להשערות כי מדינות כלשהן מחבלות בתוכנית הטילים של איראן ובאתרים הקשורים לתוכנית הגרעין, ומציינים בין השאר את הפיצוץ בבסיס ליד טהרן שבו נהרגו 17 אנשי משמרות המהפכה והפיצוץ במפעל מתכת ביזד.
"חשש מתקיפה עלול להאיץ את איראן"
המכון מציין דרכים שבאמצעותן יכול המערב לעכב את תוכנית הגרעין של איראן, בהן אכיפה טובה יותר של הסנקציות וביקורת על הסחורות בסין; גילוי טוב יותר של מאמצי רכישה בלתי חוקיים מצד איראן; והגברת המאמצים למנוע העברה של סחורות אסורות לאיראן דרך מדינות מסוימות שהן מקור לדאגה בתחום זה.
עוד מדגיש המכון כי יש צורך במבצעים מוגברים לאיתור פעילויות גרעיניות סודיות באיראן, כולל מבצעי מודיעין מוגברים בתוך איראן במטרה לאתר אתרי גרעין סודיים ופעולות גרעין סודיות, ועידוד עריקות של אנשים המשתייכים לתוכנית הגרעין; פעילות חשאית שנועדה להאט את תוכנית הגרעין של איראן, במיוחד אם הסכסוך הופך לעימות ממושך בסגנון המלחמה הקרה בין איראן לכמה חברות בקהילה הבינלאומית; וסנקציות כלכלית ופיננסיות מוגברות שמטרתן הגדלת הלחץ, יחד עם מאמץ לפגוע בייצוא הנפט האיראני.
לפי המכון, האופציות האלו צריכות להיות מיושמות במהירות האפשרות, משום שלרבות מהן לוקח זמן רב להפוך ליעילות בכל הקשור לפגיעה בתוכנית הגרעין של איראן. המכון מציין כדרכים לעכב את תוכנית הגרעין של איראן גם את המעצרים של מבריחי סחורות לאיראן (הקשורות לתוכנית הגרעין), פגיעה בציוד המועבר לאיראן והמשך התקפות סייבר.
למרות הדברים וחרף הסיכונים, אנשי המכון מזכירים כי האיומים לתקוף צבאית את איראן עשויים להיות יעילים כדי לשמור על הלחץ על המשטר ולהציב קווים אדומים בנוגע לסבלנות של הקהילה הבינלאומית להפרות בוטות של החוק הבינלאומי. המכון מזהיר כי אם איראן תאמין שהתקפה היא בלתי-נמנעת, היא עלולה להגביר את מאמציה לפתח נשק גרעיני בחשאי כדי למנוע תקיפה צבאית כזו. לכן, לפי המכון, גם באיומים על תקיפה יש לשמור על איזון, תשומת לב ושיקול דעת, ולהימנע מהתחייבות לתקיפת-מנע.
איראן: ישראל יודעת מה ההשלכות של תקיפה
בינתיים, הגיבו באיראן לראשונה לנאום נתניהו בפני השדולה היהודית בארה"ב, איפא"ק. סגן שר החוץ של איראן, חוסיין אמיר עבדללהיאן, אמר כי "מנהיגי המשטר הציוני יודעים טוב יותר מכל אחד אחר מהן השלכותיה המסוכנות עבורם של פעולה צבאית נגד איראן, ושל מחשבה על כך".
לדברי הבכיר האיראני, המשמש כסגן השר לענייני המזרח התיכון וצפון אפריקה, דברי נתניהו "דומים יותר לזעקות פחד, מאשר מעידים על פעולה מעשית". הוא הסביר כי בישראל חוששים מאוד מהתהליך המכונה "האביב הערבי" וטען כי ישראל נמצאת "בתנאים הגרועים ביותר בהיסטוריה". בביקור במוסקבה, זמן קצר לאחר בחירתו של ולדימיר פוטין מחדש לנשיאות, עסק סגן השר בעיקר בתיאומים עם עמיתו הרוסי בנושא הסורי, כמו גם בנושא תוכנית הגרעין האיראנית.
בראיון לסוכנות הידיעות הרשמית אירנ"א, שנערך לפני מסיבת העיתונאים של נשיא ארצות-הברית, הוסיף סגן שר החוץ של איראן כי דבריו של ברק אובמה על תוכנית הגרעין של איראן הם "עניין פוליטי לשימוש פנימי שלו לקראת הבחירות".
Read this article in English