גם לפלסטינים יקר, אז יש "טוקמן" של חשמל
בגדה המערבית יש מי שמנסה להמעיט ככל שניתן בצריכה, אחרים מגבילים את עצמם מראש באמצעות כרטיס נטען. בעזה, העלאת המסים והפסקות החשמל הובילו לביקורת חריגה נגד חמאס: "בשביל מה הם טובים?"
עליית מחירי החשמל והדלק לא פוסחת גם על הרשות הפלסטינית: בעוד האוכלוסיות החלשות ותושבי מחנות הפליטים נהנים מהקלות שונות, ההתייקרויות מכבידות בעיקר על אנשי המעמד הבינוני, וברמאללה מספרים על משפחות שמנסות להמעיט ככל הניתן בשימוש בחשמל.
החשבונות התנפחו - הכתבות האחרונות ב-ynet:
חברת החשמל: הצריכה זינקה ב-23% בגלל הקור
יוזמה בכנסת: "לבטל את המע"מ על החשמל"
קורסים תחת הנטל: "חימום זה לא מותרות"
"במהלך שעות האור לא משתמשים בחשמל, ובשעות הערב משתמשים בו לדברים הכרחיים כמו תאורה וחימום בימי החורף", הסביר בשיחה עם ynet עלא, תושב רמאללה, את השיטה לחסוך בהוצאות.
בניגוד לישראל, הרשות הפלסטינית גובה תשלום על החשמל מדי חודש ולא פעם בחודשיים. משפחה פלסטינית מהמעמד הבינוני ומטה משלמת בעונה הקרה כ-400 שקלים על חשבון החשמל החודשי ואילו משפחה בת ארבע נפשות מהמעמד הבינוני ומעלה, שמחזיקה בביתה מכשירי חשמל רבים (מזגן, תנור אפייה, טלויזיה, מיקרוגל וכדומה) שילמה בחודשים האחרונים חשבון שנע בין 500 ל-600 שקלים.
הסכומים לא מאוד שונים מאלה שנאלצים לשלם הישראלים, אולם לא מן הנמנע שהם עוד יעלו מכיוון שראש הממשלה סלאם פיאד גיבש בחודשים האחרונים תוכנית להעלאת מסים, הכוללת את העלאת המע"מ מ-14.5 אחוז ל-17 - מהלך שיוביל לעלייה במחירי השירותים.
תושבי מחנות הפליטים, כאמור, לא נדרשים לשלם על צריכת החשמל. "לשמחתנו אנחנו פטורים מהעניין", אמר עומר, תושב מחנה הפליטים אל-אעמרי ברמאללה. "בכל מחנות הפליטים ברשות הפלסטינית התושבים לא משלמים על חשמל, בשל מצבם המיוחד".
תושבים אחרים יכולים להנפיק כרטיס ולהגדיר מראש את כמות הצריכה החודשית, בדומה לכרטיס טוקמן של טלפונים סלולריים. הכרטיס נטען על פי הסכום שמשלם האזרח, וכך הוא יכול לשלוט על גובה החשבון. במקרה שהוא מעוניין להגדיל את כמות הצריכה, באפשרותו לטעון את הכרטיס שוב.
משלמים מראש ולא מופתעים בסוף החודש
סאמר, תושב צפון הגדה המערבית, הסביר את יתרונות השיטה: "אני משלם חשבון חשמל רגיל, והוא לא נמוך בכלל. אבל אח שלי מטעין את הכרטיס בסכום שנראה לו שהוא יוכל לעמוד בו, וכך הוא לא יכול להיות מופתע בסוף החודש כשהחשבונית מגיעה לתיבת הדואר".
גם מחיר הבנזין ברשות הפלסטינית אינו שונה בהרבה ממחירו בישראל. הרשות קונה את מלאי הדלק שלה מישראל ומחירו כיום עומד בתחנות הדלק על סכום של 7.5 שקלים לליטר. הסכום נמוך במעט מזה שמשולם בישראל משום שהמס שגובה הרשות הפלסטינית על הדלק נמוך מעט מזה שגובה ישראל.
ברצועת עזה המצב שונה לחלוטין. החשמל שם מיוצר על-ידי תחנת כוח אחת, ועד לשבועות האחרונים הבריח חמאס ממצרים, באמצעות המנהרות, כמויות מסחריות של סולר להפעלתה. אולם מאז שמצרים סגרה את ערוץ ההברחה נוצר משבר אנרגיה שהביא להפעלה מוגבלת של תחנת הכוח ולהפסקות חשמל רבות.
בנוסף, מרבית האוכלוסייה ברצועת עזה לא שילמה כלל על צריכת החשמל שלה בשל המצב הכלכלי הרעוע של התושבים. בימים אלו נחתם הסכם מחודש עם מצרים שיוביל להמשך אספקת הסולר לרצועה, הפעם דרך הצינורות המקובלים.
האזרחים נגד החמאס: כל יום מס חדש
בינתיים, סוכנות הידיעות "רויטרס" מדווחת על זעם בקרב תושבי הרצועה בעקבות הפסקות החשמל שפוקדות אותם חדשות לבקרים. בנוסף, סוחרים המייבאים סחורות מישראל ומהגדה המערבית מתלוננים על העלאות בתעריפי המסים המקשות עליהם לעשות עסקים.
בחמאס אומרים כי העלאת המסים נועדה לעודד קנייה של תוצרת מקומית,
אך פרשנים מעריכים כי הם נאלצו לנקוט את המהלך בעקבות ירידה בהיקף התמיכה הכלכלית שהם מקבלים מחו"ל ובעיקר מאיראן הנתונה בעצמה במשבר כלכלי.
הגזירות הכלכליות הובילו להתבטאויות חריגות מצד האזרחים נגד החמאס. "אין לנו מה שיש לבני אדם אחרים", התלוננה אום עבד אל-כרים, עקרת בית מהרצועה. "אין חשמל, אין מים ובעלי מספר לי כל יום על מס חדש. מי שלא יכול לשרת את העם צריך להתפטר". אבו עלי, פועל בניין מובטל, הוסיף: "המנהיגים שלנו לא יכולים לספק לנו חיים טובים, או אפילו להביא לפיוס לאומי, אז בשביל מה הם טובים?".