הכירו, הערים המזוהמות בעולם – איראן מככבת
מפעלים, תחנות כוח ומכרות פחם - יש מקומות שעדיף לא לפתוח חלון. לאחר שבשבוע שעבר סקרנו את הערים החכמות והירוקות בעולם, יצאנו למסע בצד המלוכלך של הכדור. ציפינו למצוא את מקסיקו סיטי או מומבאי, אבל הרשימה שוב ושוב שלחה אותנו למחוזות הרפובליקה האיסלאמית. מי עוד ברשימה המפוקפקת?
העיר עם זיהום האוויר הכי גבוה בעולם היא אהוואז שבאיראן. כך עולה מדו"ח של ארגון הבריאות העולמי. אם לא די בכך, איראן מחיזקה בשיא נוסף, ילפ הדו"ח, 4 מתוך 10 הערים בעלות זיהום האוויר הגבוה בעולם נמצאות בתחומה.
מהתוצאות עולה, שכל הערים נמצאות במדינות מתפתחות - עובדה שאינה מפתיעה במיוחד, שכן נדיר לראות רגולציה ואכיפה בתחום איכות הסביבה במדינות אלו. אולם הנתון המפתיע יחסית היא העובדה, שהערים המובילות ברשימה הן לא ערי ענק כמו בייג'ינג, בנגקוק או מקסיקו סיטי, אלא ערים קטנות יחסית באיראן ובדרום אסיה.
מכנה משותף - עוני
אהוואז שבמקום הראשון, היא עיר תעשייתית שגם משמשת כמרכז של סחר בנפט. העיר ידועה בייצור משי וסוכר, יחד עם היותה נקודה המקשרת כבישים, פסי רכבת וקווי צינורות לנמלים במפרץ הפרסי.
במקום השני נמצאת אולן בטור, בירת מונגוליה והמרכז התחברותי והתעשייתי של המדינה. בעיר זו מייצרים הכל, מטקסטיל ועד מלט ומזון מעובד. בסמוך אליה יש מכרות פחם שמניעים את התעשיות.
במקום השלישי ניצבת סננדז', גם היא באיראן, הידועה בענפי התעשייה שלה. העיר מייצרת שטיחים, כותנה, מוצרי עץ וכלי מתכת. מהעיר נשקף נוף של גבעות והרים, אך העיר עצמה הפכה לים של ערפיח וסחר.
אחריהן ברשימה נמצאות המשותף לודיאנה שבהודו שאחראית על ייצור של 50% מהאופניים במדינה וקווטה שבפקיסטן, הידועה בתור מרכז תחבורה של רכבות ותעופה.
במקום החמישי שוב עיר באיראן - קרמנשה, הממוקמת במערב המדינה וידועה בבתי זיקוק ובפעילות ייצור. בעבר היא היתה מרכז חקלאי, אך מאז הפכה למרכז תעשייתי ולאחד משערי הייבוא והייצוא של איראן.
במקום השישי ניצבת פשוואר שבפקיסטן, שם הגירה פנימית מסיבית הובילה לזינוק בזיהום האוויר. במקום השביעי נציגה אפריקנית: גאבורון מבוצואנה, שצומחת במהירות רבה. עם זאת, החורפים היבשים וכלי הרכב המשומשים והישנים, מהווים גורמים מרכזיים לזיהום בעיר.
איראן שבה וחוזרת במקום השמיני עם יאסוג', הידועה במפעל לעיבוד סוכר ותחנת כוח פחמית המייצרת חשמל לכל האזור. להודו גם יש ייצוג נוסף, במקום התשיעי עם העיר קאנפור - ביתם של כ-5 מיליון הודים ומרכז לייצור טקסטים ועור. הגורם המרכזי לזיהום בעיר הם מפעלים לעיבוד עורות. את הרשימה סוגרת לאהור מפקיסטן, הידועה כמרכז תחבורה הפועל 24 שעות, 7 ימים בשבוע.
המשותף לכל 10 הערים המובילות מבחינת זיהום אוויר, הוא שהן עניות יחסית. התושבים נוהגים לשרוף דלק כבד ומזהם לצורך חימום ואנרגיה, וכתוצאה נוצר עשן סמיך וכבד. לכך יש להוסיף כלי רכב בעלי מנועי דיזל מיושנים, צפיפות אוכלוסין גוברת ותנאי מזג אוויר קרים בערים כמו באולאן-באטור, שמחמירים את הזיהום.
ארגון איכות הסביבה WHO מזהיר כי זיהום האוויר מוביל למותם של 2 מיליון תושבי כדור הארץ בשנה, רובם במדינות עניות. נתון זה גבוה מנתוני התמותה של מחלת האיידס. הארגון ממליץ על נתון של 20 מיקרוגרם לכל מטר מעוקב של אוויר. לשם השוואה, באהווז יש 372 מיקרוגרם לכל למ"ק.