דגן: במקום תקיפה - לעודד חילופי שלטון באיראן
ראש המוסד לשעבר, שהתראיין ל-CBS, שוב קרא לא למהר לתקוף את איראן והציע שבינתיים נפעל לחיזוק האופוזיציה. "זוהי חובתנו לעזור", טען, "לא נכון לתקוף לפני שבחנו כל הגישות האחרות"
מאיר דגן שוב קורא לא להיחפז לפעול צבאית נגד איראן, ומציע אלטרנטיבה – חיזוק האופוזיציה. ראש המוסד לשעבר, שהתראיין לתוכנית "60 דקות" של רשת CBS, ניצל את הבמה כדי להביע את התנגדותו למכת מנע באיראן בתקופה הקרובה, והבהיר: "מתקפה נגד איראן, לפני שבחנו את כל הגישות האחרות, אינה הדרך הנכונה". ומהי דרך הפעולה החלופית? לטענתו, על המערב לעודד חילופי שלטון בטהרן.
איראן בדרך לפצצה - הכתבות האחרונות ב-ynet:
פאנטה: תקיפה אמריקנית עדיפה על ישראלית
איראן בסבא"א: לא נפסיק את פעילות הגרעין
חמינאי מברך את אובמה על דבריו נגד תקיפה
"זוהי חובתנו לעזור לכל מי שמעוניין להציב אופוזיציה למשטר באיראן", הסביר דגן בראיון, שישודר במלואו ביום ראשון. עם זאת, הוא סירב לענות לשאלת המראיינת אם ישראל תמכה בעבר במפגינים נגד השלטון במדינה. דגן הוסיף כי לדעתו, מתקפה נגד איראן תצטרך להיות מכוונת נגד מספר מטרות, ויש עוד זמן בטרם יהיה צורך לנקוט צעדים כה חמורים.
"המשטר באיראן הוא מאוד רציונלי", אמר. "והנשיא מחמוד אחמדינג'אד?", שאלה המראיינת. "התשובה היא כן", השיב לה דגן, "לא בדיוק לפי הרציונל שלנו, אבל אני חושב שגם הוא רציונלי". לדבריו, הלך המחשבה שמקובל בטהרן אולי לא תואם לזה של מדינות המערב, אבל "אין ספק שהם שוקלים את כל ההשלכות של מעשיהם".
"הם יידרשו לשלם מחיר כבד ואני חושב שהאיראנים נוקטים משנה זהירות בנקודת זמן זו. הם לא רצים", הוא הוסיף. "בסופו של דבר, אין לאפשר לאיראנים להשיג נשק גרעיני, אבל מתקפה נגד המתקנים הגרעיניים כעת תהיה טעות".
"מניסיון, אני בוטח בנשיא ארה"ב"
דגן הביע גם ביטחון בכך שארצות הברית תתערב אם יהיה בזה צורך. "הנשיא אובמה אמר בגלוי כי האופציה הצבאית הינה על השולחן ושהוא לא מתכוון לאפשר לאיראן להפוך לגרעינית", הזכיר, "ומהניסיון שלי, אני בוטח לרוב בנשיא ארצות הברית. איראן שחמושה בנשק גרעיני אינה בעיה ישראלית, זוהי בעיה בינלאומית", הדגיש.
המראיינת ציינה בפני דגן כי נדמה שהוא מעוניין שישראל תמתין ושארצות הברית תהיה זו שתתקוף את המתקנים האיראניים. "אם הייתי רוצה שמישהו יעשה את זה, אני תמיד מעדיף שאלו יהיו האמריקנים", אמר בתגובה.
גם שר ההגנה האמריקני, לאון פאנטה, הביע באחרונה עמדה דומה בראיון למגזין "נשיונל ג'ורנל", וטען כי אם ישראל תחליט לתקוף את מתקני הגרעין, "אין ספק שתהיה לזה השפעה, אבל ברור שאם ארה"ב תעשה את זה, תהיה לכך השפעה גדולה בהרבה".
אובמה, מצדו, הבהיר בנאומו האחרון כי הוא יעמוד לצד ישראל אם יתר האופציות ייכשלו, אך הדגיש כי "גם ישראל וגם ארה"ב ישלמו מחיר על תקיפה מוקדמת מדי". לדבריו, "כרגע יש לנו חלון הזדמנויות לפתור את הסכסוך עם איראן באופן דיפלומטי. זו לא רק עמדתי אלא עמדת גורמי הביטחון בממשל ועמדת ראשי המודיעין הישראלי. נמשיך להפעיל לחץ תוך שאנחנו משאירים חלון לאיראנים לדבר", אמר אובמה.
Read this article in English