ביחד בבי"ס הממוגן: "עדיף מלפחד לבד בבית"
תלמידי שער הנגב לא חוששים לשחק בחצר, כי "מאז שנולדנו יש כל הזמן קסאמים". במכללת ספיר הסמוכה הורגשה נוכחות דלילה: "כמו תיירים, סטודנטים מהמרכז מפחדים"
מבחוץ הכול נראה שקט ופסטורלי, אך אזעקה אחת עלולה לטרוף את הקלפים. בעוד עשרות אלפי תלמידים בדרום הארץ נשארו היום (א') בביתם, בבית הספר היסודי "שער הנגב", הנהנה ממיגון מלא של הכיתות והמרחבים הפתוחים, התקיימו הלימודים כסדרם, למרות ההסלמה הביטחונית.
חם בדרום - כותרות אחרונות ב-ynet:
"אנחנו מרגישים פה יותר בטוחים מבבית", סיפר אחד התלמידים. "הכול פה ממוגן ואפילו כשאנו בהפסקה, ברגע שיש צבע אדום, תוך שניות כולם רצים לחדרים הממוגנים ואחר כך ממשיכים לשחק כאילו לא קרה כלום. יותר כיף להיות ביחד עם החברים בכיתה מאשר להיות לבד בבית ולפחד שלא ייפלו קסאמים", הבהיר.
מסיור קצר בבית הספר, נראה כי הלימודים בכיתות הממוגנות מתקיימים ברוגע ובנחת. התלמידים משחקים בהפסקות בכדור ומשתמשים במגלשות ובמתקני הכושר. "מאז שנולדנו, יש כל הזמן קסאמים ואנחנו לא מכירים מציאות אחרת", סיפרה אחת התלמידות. "מבחינתנו, אין שום הבדל בין היום לימים אחרים ואנחנו מרגישים בטוחים בבית הספר ומשחקים בהפסקות כמו תמיד".
ענת רגב, מנהלת בית הספר, הביעה צער על כך שמדובר ב"אחד מבתי הספר הכי מתורגלים בצבע אדום". לדבריה, "עברנו פה הרבה שנים קסאמים ומטחים יומיומיים, והתמודדות עם המושג ההזוי של שגרת חירום. הצבע האדום הוא חלק משגרת החיים של התלמידים בבית הספר והם חיים עם זה בהפסקות, בערב בבתים ובבוקר בתור שעון מעורר שלעיתים מעיר את האזור בחרדה".
רגב מיקדה את דבריה בדרך לבית הספר, המהווה ליקוי בטיחותי. "האוטובוסים לא ממוגנים ויש הורים שמעדיפים להסיע את הילדים לבדם לבתי הספר או כאלה שבוחרים להמתין כמה ימים עד שההסלמה תסתיים ולהשאיר את הילדים בבתים. אני מאמינה שלנו יש תפקיד מאוד חשוב בחוסן של הקהילה באזור, וברגע שהילדים מרגישים בטוחים בבית הספר זה משליך גם על ההורים ומקטין את החרדות שלהם".
לא רחוק משם, במכללת ספיר, נפתחו הבוקר הלימודים של סמסטר ב' באקורדים צורמים. ההפנינג והדוכנים שבדרך כלל מאפיינים את היום הראשון לסמסטר בוטלו, והמדשאה בכיכר המרכזית של המכללה, שבדרך כלל גדושה בסטודנטים, הייתה ריקה כמעט לחלוטין. על פי הערכות, רק כ-40% מהסטודנטים במכללה הגיעו למתחם.
"מי שהגיע היום אלו סטודנטים שגם ככה גרים בדרום, וממילא חיים את הגראדים ואת הקסאמים", אמר אביחי, אחד הסטודנטים. "מבחינתם אין הבדל בין השהות במכללה לבין השהות בבית. במכללה אפילו מרגישים יותר בטוחים כי הכול כאן ממוגן".
מאיר, סטודנט נוסף, אמר כי "מי שחי בדרום ומכיר את המציאות של הגראדים והקסאמים לא מפחד להגיע ללימודים, אבל אני בהחלט יכול להבין סטודנטים שגרים במרכז, שחוששים להגיע. הדיווחים בטלוויזיה מאוד מלחיצים ויוצרים מציאות קשה הרבה יותר ממה שקורה בשטח. זה די דומה לתיירים מחו"ל שמגיעים לישראל ובטוחים שכאן כולם בתוך מלחמה מתמדת ורק נמצאים במקלטים".
סטודנטים רבים זעמו על החלטת הנהלת המכללה לקיים את הלימודים כסדרם. לטענתם, המכללה אמנם ממוגנת, אבל
ההגעה אליה מסוכנת ועלולה לעלות בחיי אדם. ממכללת ספיר ביקשו להדגיש כי "הטענה לגבי הנסיעה בדרכים אמורה להיות מופנית לפיקוד העורף, המשטרה ומשרד הביטחון ולא למכללה, שאינה אחראית לנושא זה".
לדברי המכללה, "כל עוד הגורמים הרלוונטיים מאשרים את הנסיעה בכבישי הדרום ולא מבקשים מהתושבים להישאר בבתים הרי שאנחנו לא יכולים לקחת אחריות על הנסיעה בדרכים והאחריות היחידה שלנו היא על ביטחון הסטודנטים כאן, בשטחי המכללה, שהיא ממוגנת על כל חדרי הלימוד שלה והמרחבים הפתוחים".