שיפוץ בבניין: דייר נפל למותו - ההורים יפוצו
צעיר נפל אל מותו בחדר המדרגות של בניין בלוד, לאחר שהמעקה שלו הוסר במסגרת שיפוץ. ההורים תבעו את מבצעי השיפוץ ויוזמיו, מה פסק בית המשפט?
משפחת המנוח הגישה תביעה לבית המשפט המחוזי בה טענו כי הקבלן, המסגר שהחליף את המעקה, מנהל הפרויקט, עיריית לוד, משרד הבינוי והשיכון והמהנדס המפקח - התרשלו בביצוע עבודות השיפוץ ובפיקוח עליהן.
לטענת ההורים, בנם המנוח היה סטודנט לתואר ראשון שסייע בפרנסת המשפחה, התלויה בו. עוד נטען, כי אלמלא מותו הטראגי, היה המנוח ממשיך לתמוך בהם, ולפיכך הם זכאים לפיצוי בגין אובדן שירותי בן, הפסדי תמיכה, קיצור תוחלת חיים והפסדי השתכרות.
הנתבעים מגלגלים אחריות
הנתבעים הסכימו, כי המקרה הטראגי נגרם כתוצאה מהתנהגות רשלנית, אולם כל אחד מהם ייחס את הרשלנות לחברו. קבלן השיפוץ ייחס את הרשלנות למסגר שהחליף את המעקים ולמהנדס שפיקח.
המסגר ייחס את האחריות לתאונה לקבלן וטען כי הבהיר לו שלא מצא קרשים כדי להתקין מעקה חלופי. עוד הוא טען כי הקבלן התחייב כלפיו כי יעשה ביטוח שיכסה אותו, אולם הקבלן הכחיש. בנוסף, הקבלן והמסגר ייחסו רשלנות תורמת למנוח ולדיירי הבניין, ושלחו יחד עם משרד הבינוי והשיכון הודעות צד ג' לחברות הביטוח ולדיירי הבניין.
עיריית לוד טענה, כי לא היה לה קשר לתאונה ולפרויקט, שהיה באחריות משרד הבינוי והשיכון. משרד הבינוי והשיכון ומנהל הפרויקט טענו, כי לא היה זה מתפקידם לפקח על הפרויקט, והאחריות לתאונה היא של המנוח והנתבעים האחרים. המנהל הוסיף וטען, כי הסרת המעקה בוצעה ללא ידיעתו או אישורו ולאחר שהסתיים השיפוץ בבניין.
מי מהנתבעים התרשל?
השופט עמירם בנימיני קבע, כי הקבלן והמסגר התרשלו, ודחה את התביעה כנגד יתר הנתבעים. בפסק הדין נקבע, כי אסור היה למסגר להסיר את המעקה ולעזוב את המקום, כשהוא מותיר את חדר המדרגות בלא מעקה חלופי. כן נקבע, כי הוא היה יכול ואף צריך לצפות את הסיכון הממשי שיצרה התנהגותו.
לפיכך השופט קבע, כי המסגר נהג ברשלנות גבוהה, העולה כדי אי-אכפתיות לגורל הדיירים, מכיון שהיה ברור שהדיירים ישתמשו בחדר במדרגות נטול המעקה, שכן הם חייבים להגיע לדירותיהם.
באשר לאחריות הקבלן נקבעף כי לא טרח לוודא אם הותקן מעקה חלופי והיה עליו ולהתריע בפני המסגר שלא להשאיר את המדרגות ללא מעקה חלופי או לדאוג בעצמו להתקנתו.
לפיכך נפסק, כי המסגר, הקבלן, וסוכן הביטוח של הקבלן, יפצו את משפחת המנוח ביחד ולחוד ב-2,211,650 שקל וישלמו הוצאות משפט של 20,000 שקל ושכר טרחה בשיעור של 15% מסכום הפיצוי. עם זאת, משפחתו של המנוח חויבה לשלם לעיריית לוד הוצאות משפט של 10,000 שקל ושכר טרחת 70,000 שקל, בגין הגשת התביעה כנגד העירייה ללא כל יסוד.
לעיון בפסק הדין
לאתר המשפט הישראלי "פסקדין "