שתף קטע נבחר
 

עיני לשטייניץ: לפתוח במו"מ לפיצוי עובדי הדרום

במלחמת לבנון השנייה נקבעה מפת ישובים מוסכמת בין ההסתדרות-המעסיקים והאוצר המגדירה את מקומות המגורים של העובדים הזכאים לפיצוי. נקבע כי כל עובד המתגורר באזור שתחמה המפה זכאי לתשלום שכר, גם אם נעדר מהעבודה

יו"ר ההסתדרות עופר עיני שיגר הבוקר מכתב לשר האוצר, יובל שטייניץ, ובו קריאה לפתוח במו"מ עם ההסתדרות על פיצוי לעובדים בדרום שנאלצים מסיבות שונות לא להגיע לעבודתם, ועקב כך לוותר על ימי עבודה.

 

 

עיני אמר: "במלחמת לבנון השנייה יזמתי פנייה דומה ואז הגענו עם האוצר לנוסחה שבה פרנסתם של העובדים, שנאלצו להישאר בבית בגלל המצב הביטחוני לא נפגעה. אני מקווה ששר האוצר ירים את הכפפה גם הפעם כדי לא לגרום עוגמת נפש כפולה לאותם עובדים: גם קאסמים ורקטות וגם פגיעה בפרנסה. אין סיבה שלא נציף בעיות ונגיע להסדר גם הפעם".

 

בהסדר מלחמת לבנון השנייה נקבעה מפת ישובים מוסכמת בין ההסתדרות-המעסיקים והאוצר המגדירה את מקומות המגורים של העובדים הזכאים לפיצוי. נקבע כי כל עובד המתגורר באזור שתחמה המפה זכאי לתשלום שכר, גם אם נעדר מהעבודה בימי המלחמה.

 

ההסדר קבע זיקה בין הפיצוי למעסיק לשכר העובד, כך שמעסיקים קיבלו פיצוי רק אם הציגו לרשות המיסים אסמכתאות המעידות על תשלום שכר העובדים. הסדר זה עוגן בשני הסכמים קיבוציים בין הצדדים ובעקבותיהם תוקנו חוק עבודה בשעת חירום ותקנות מס רכוש. ההסדר איפשר לעובדים ומעסיקים בצפון לעבור את ימי המלחמה בצורה טובה יחסית בהיבט הכלכלי.

 

בהסתדרות אומרים כי נראה שהנפגעים העיקריים הפעם הם בעיקר הורים עובדים הנאלצים להישאר ולהשגיח על ילדיהם הקטנים בגלל ביטול הלימודים בערי הדרום.

 

יחד עם זאת מדגישים בהסתדרות כי יש לדון בעניינים נוספים, ככל שיעלו, שאינם מוסדרים בחקיקה בתקנות או בהסדרים קודמים.

 

יצוין כי ההסדר במלחמת לבנון השנייה הושג אחרי מו"מ אינטנסיבי של מספר ימים בו התמודדו האוצר, ההסתדרות והמעסיקים לראשונה עם בעיה של השבתת החיים הכלכליים בחלק ניכר של המשק (צפון הארץ) כתוצאה מהמלחמה. אולם, למרות הקושי, הושג בסופו של דבר הסדר לפיו העובדים בצפון שנעדרו מהעבודה עקב מטחי הקטיושות יקבלו שכר מלא מהמעסיקים ואלה יקבלו פיצוי כמעט מלא ממשרד האוצר.

 

תקדים זה יושם אף במבצע "עופרת יצוקה" כאשר תושבי הדרום נאלצו במשך מספר רב של ימים בבתיהם ולא להגיע לעבודה. גם כאן נשמר העיקרון לפיו המעסיקים משלמים את השכר ומקבלים פיצוי מהמדינה.

 

מאז היו מספר מקרים של ירי קאסמים ורקטות על ישובי הדרום. לכן מבקש יו"ר ההסתדרות לקיים מו"מ על מנת למצוא פתרונות למקרים נוספים, זולת סגירת בית העסק, שיביאו לפיצוי עובדים אשר נאלצים לא להגיע לעבודה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זאב טרכטמן
צילום: אביעד הר-לב
עופר עיני
צילום: ירון ברנר
מומלצים