שתף קטע נבחר
 

היועמ"ש של הכנסת: ליקויים בוועדת הכספים

עו"ד אייל ינון: "דיון בעל השפעה מהותית על סדרי העדיפויות בתקציב, ארך כשעה ורבע בלבד, בהיעדרם של שר האוצר ושרים אחרים הנוגעים בדבר". יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני: גם האוצר חייב לקחת לתשומת לב את ההערות על אופן הגשת בקשותיו לשינויים בתקציב

היועץ המשפטי לכנסת עו"ד אייל ינון, קובע היום (ב') בחוות דעת קשה, כי יכולת חברי ועדת הכספים למלא את תפקידם נפגעה בדיון המהיר שנערך בה לפני שבוע, בעקבות בקשת האוצר לשינויים בתקציב בהיקף של כ-10 מיליארד שקל. ינון גם תוקף את הדרך שבה האוצר הגיש את בקשתו. חוות הדעת הוכנה לבקשת רכזת האופוזיציה בוועדה, ח"כ רוחמה אברהם-בלילא (קדימה), בעקבות שאלתה אם יש מקום לבטל את ההצבעה בוועדה.

 

"הדיון כפי שהתקיים בוועדת הכספים, פגע ביכולתם של חברי הכנסת לממש באופן ראוי את אחד התפקידים המרכזיים של הכנסת והוועדה והוא פיקוח על תקציב המדינה", מדגיש ינון בחוות הדעת. הפגיעה מתבטאת לדבריו בכך, ש"דיון בעל השפעה מהותית על סדרי העדיפויות בתקציב, ארך כשעה ורבע בלבד, בהיעדרם של שר האוצר ושרים אחרים הנוגעים בדבר כגון שר הביטחון, שהשינויים בתקציבו היו בהיקף 7 מיליארד שקל".

 

עוד הוא מציין את היעדרם של הממונה על התקציבים החתום על הבקשה ושל הגורמים המקצועיים בכנסת מהמחלקה לפיקוח תקציבי במרכז המחקר והמידע שמסייעים לח"כים בנושא. הם לא הוזמנו לדיון ולא קבלו קודם את הבקשה לעיונם ולהתייחסותם. היועץ גם אומר שבקשת האוצר בת 152 העמודים, "מעלה קושי ממשי להתמצא בה על שלל פרטיה ולוקה בדברי הסבר תמציתיים – עמוד וחצי – ביחס לשינויים במיליארדי שקלים".

 

חסרה התייחסות

ינון מדגיש שבדברי ההסבר חסרה ההתייחסות הנדרשת בחוק התקציב הדו-שנתי להתאמת תקציב 2012 בעקבות ביצוע תקציב 2011. הוא גם מציין את האיחור בהגשת השינויים של 8 שבועות מהמועד האחרון שנקבע בחוק (בתוך 60 יום מתחילת 2012). הוא אומר כי "כל זה חותר תחת תכלית ההוראות שנקבעו בחוק התקציב ובחוק ההסדרים להגברת הפיקוח של הכנסת על השינויים בתקציב 2012".

 

עם זאת, עו"ד ינון דוחה את הצעת ח"כ אברהם לבטל את ההצבעה על אף הקשיים שמצא בדיון ולמרות הספק שעלה בעיניו אם היה נכון לקיים הצבעה על השינויים בתקציב במקשה אחת. זאת משיקולים משפטיים-פורמאליים ומשום שלראשונה מתבקשת כאן התייחסותו להתנהלות דיוני התקציב בוועדת הכספים. "בנסיבות אלה אין מקום לנקוט בצעד קיצוני של ביטול בדיעבד של החלטת הוועדה".

 

היועץ המשפטי של הכנסת מדגיש בסיכום חוות הדעת כי "השקיפות, הגילוי הנאות ויכולת ההתמצאות וההבנה של חברי הוועדה בפרטי השינויים הנדרשים בתקציב הינם הכרחיים לכל העברה תקציבית ובייחוד בסדרי גודל של מיליארדי שקלים. על הוועדה לעשות ככל הניתן על מנת להבטיח את קיומה של תשתית בסיסית שתאפשר לחברי הכנסת לממש את זכותם ואת חובתם לפקח על תקציב המדינה".

 

בתגובה לחוות הדעת הזכיר יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) כי בקשת האוצר הועברה לעיון ולימוד חברי הוועדה יותר משבוע לפני הדיון וההצבעה. עם זאת הוא מקבל את הערות היועץ המשפטי וישתדל לפעול על פיהן. הוא הדגיש כי גם האוצר חייב לקחת לתשומת לב את ההערות על אופן הגשת בקשותיו לשינויים בתקציב כך שלכל בקשה יצורפו דברי הסבר ולא רק הודעת דואר אלקטרוני סתומה כמו זו שנשלחה במקרה זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים