לראשונה בישראל: ניתוח קטרקט בלייזר
בשורה לסובלים מקטרקט: מכשיר לייזר חדש שהושק היום בישראל מביא לדיוק רב יותר בניתוח ומקצר את משך ההחלמה. החיסרון: עלות הניתוח, שעומדת על כ-5,000 שקלים, בעוד שהניתוח הרגיל ניתן ללא תשלום
טכנולוגיה חדשה בניתוחי קטרקט בישראל: מכשיר לייזר חדיש הגיע לארץ וישמש לביצוע הניתוח השכיח. המכשיר מקצר את משך ההחלמה ומשפר במעט את מידת הדיוק, לעומת ניתוח רגיל. השבוע בוצע בהצלחה ניתוח הקטרקט הראשון בישראל באמצעות המכשיר החדש. החיסרון: עלות הניתוח, העומדת על כחמשת אלפים שקלים, לעומת הניתוח הוותיק, שניתן ללא תשלום.
עוד על ניתוחי קטרקט:
עדשות מולטיפוקליות בתיקון קטרקט - תמיד יתרון?
הכל על קטרקט ודרכי טיפול חדישות בבעיה
מזון ותוספים למניעת קטרקט והתנוונות הרשתית
40% מבני ה-60 ומעלה סובלים מהמחלה
קטרקט, בעברית "ירוד", הוא מצב של עכירות עדשת העין הטבעית. התכונות הביולוגיות החשובות של עדשת העין הן שקיפותה (בכך היא דומה לעדשה של מצלמה) וגמישותה. תכונות אלו מושגות הודות למנגנון תאי מורכב המאפשר לשמור על רמת מים קבועה בתוך העדשה. בקטרקט תהליך איבוד השקיפות בעדשה מתבטא בטשטוש הראייה, כאשר הירידה הינה הדרגתית ובדרך כלל מתרחשת בשתי העיניים, אך לא באותה חומרה ולא באותו קצב.
קיימים מספר סוגי קטרקט כשהשכיח הוא זה שקשור לגיל מבוגר ומופיע לרוב בגילאי 55-65. מעל גיל 60 כ-40% מהאוכלוסייה סובלים המחלה. יחד עם זאת לעיתים קטרקט מופיע גם אצל צעירים. בנוסף קיים גם קטרקט מולד וקטרקט המתפתח בעקבות חבלה בעין או שימוש ממושך בתרופות שונות, כדוגמת קורטיזון.
הקטרקט גורם לירידה בחדות הראייה, שינוי מהיר במספר למרחק, סינוור מאור השמש או מפנסי מכוניות בלילה. אצל תינוקות הנולדים עם קטרקט נראה האישון בצבע לבן.
ניתוח לתירון קטרקט הוא אחד השכיחים ביותר בעולם, במסגרתו מוציאים את העדשה העכורה מהעין ומשתילים במקומה עדשה מלאכותית שקופה, שנשארת לצמיתות. ההליך הניתוחי כיום מתקדם ומבוצע בהרדמה מקומית באמצעות הזלפת טיפות אלחוש לעין. את החתך מבצעים בקרנית על מנת להוציא את העדשה העכורה, לאחריה מוכנסת העדשה המלאכותית. הניתוח מבוצע בעזרת סכין כירורגית.
הניתוח החדשני: מאפשר לבצע במקביל הסרת משקפיים
כעת מוצעת בארץ אופציה נוספת. המכשיר החדש, בטכנולוגיית LenSx Laser, מיוצר על ידי חברת "אלקון" האמריקאית. הוא נרכש לשימוש עבור "עתידים מדיקל סנטר" מקבוצת מרפאות "עיניים". בעזרת המכשיר מבצע המנתח את השלב הראשון של ניתוח הקטרקט באמצעות קרן לייזר. מכשיר אולטרסאונד מפרק את עדשת העין העכורה והחולה ומפנה אותה.
המכשיר מאפשר למנתח ליצור את פתחי הכניסה בקרנית העין בדיוק רב יותר, בהתאם לקימורה של הקרנית. בשלב השני מתבצע המשך הניתוח בחדר ניתוח רגיל, בו מוחדרת העדשה
המלאכותית, כמו בניתוח הוותיק.
מחקרים הראו כי בקרב המנותחים בלייזר החתך בקופסית עדשת העין היה מדוייק יותר, מה שאיפשר מיקום מדוייק יותר של העדשה החדשה. הניתוח יאפשר לראשונה גם לבצע במקביל להסרת הקטרקט גם הסרת משקפיים.
"זוהי בשורה גדולה לאלפי ישראלים הסובלים מקטרקט", אומר ל-ynet ד"ר שמואל לוינגר מקבוצת מרפאות "עיניים". " ממוצע ההצלחה בניתוח קטרקט רגיל הוא 95% בעוד שבניתוח לייזר הוא מגיע ל-99%. הניתוח מדוייק יותר וקצב ההחלמה מהיר ביותר. אין צורך עוד בשבוע ימי חופשה. למחרת כבר אפשר לחזור לעבודה".
החיסרון העיקרי של הניתוח הוא, כאמור, העלות שלו, העומדת על חמשת אלפים שקלים, בעוד שהניתוח הוותיק ניתן בארץ ללא תשלום.