לא רק בגלל הקלוריות: למה מדרגות ולא מעלית
במקום להמתין חמש דקות למעלית במשרד כדי לעלות קומה אחת, אמצו הרגל בריא: לטפס במדרגות בכל מקום שאפשר. כך תשרפו יותר קלוריות, תחזקו את השרירים ותשפרו את רמות הסוכר והכולסטרול בדם
עולים - ולא ברגל: בשנים האחרונות הולך ופוחת השימוש במדרגות, ורובנו עולים במעלית ככל האפשר, גם אם מדובר רק בקומה או שתיים. המשמעות היא הוצאה קלורית מופחתת מדי יום ואימוץ אורח חיים יושבני שפוגע בבריאות.
לעתים ניתן להבחין בקבוצת אנשים הממתינה למעלית דקות ארוכות כדי לעלות קומה אחת בלבד. הדבר שכיח בבתי מלון, בעיקר בסופי שבוע כשיש מעלית שבת העוצרת באופן אוטומטי בכל קומה, וגם במשרדים ובמקומות אחרים.
משפרים את הכושר ב-ynet:
- אימון עם ענת הראל: לשפר את היציבה ב-7 דקות
בחלק מבנייני המגורים ובתי מלון חדר המדרגות מוסתר היטב, ולאתר אותו עשויה להיות משימה לא פשוטה. הדבר קיצוני עוד יותר כשבמקומות מסוימים אף ישנה דלת המסתירה אותו לחלוטין.
בנוסף, חלק ניכר מחדרי המדרגות אינם "מזמינים" טיפוס: מדרגות לולייניות, צרות, אסתטיקה ירודה ואי נוחות מהווים סיבות מספקות לכך שאנשים מעדיפים את המעלית על בסיס קבוע.
למקסם את נוחות השימוש
מחקר מעניין שנערך במחלקה למדעי הארכיטקטורה באוניברסיטת ריירסון שבקנדה בדק את הקשר בין תכנון המבנה למידת השימוש במדרגות.
במחקר נכללו בניינים שבהם סך הכל 12 מעליות ו-38 קומות. השימוש במדרגות בבניינים שנכללו במחקר נמדד באמצעות מוניטורים, ובנוסף נלקחו בחשבון 18 גורמים סביבתיים שהשפיעו על השימוש במדרגות, מבחינת נוחות, בטיחות ועוד.
נמצאו מספר גורמים המשפיעים על השימוש במדרגות: מרחק ההליכה מהמדרגות ומהמעלית לכניסה הקרובה ביותר לקומה, שטח המדרגה ונוחות הטיפוס עליה, מספר הפניות הנדרשות כדי להגיע מהמדרגות לכניסה לקומה ועד כמה ניתן לראות מהמדרגות את נקודת סיום הטיפוס.
על פי המחקר, התכונות המרחביות שממקסמות את השימוש במדרגות והופכות את נוחות הטיפוס במדרגות לאופטימלית הן המשפיעות ביותר על ההחלטה להשתמש במדרגות ולא במעלית.
למה כדאי לעלות במדרגות?
עלייה במדרגות כרוכה בהוצאה קלורית מהותית, שבמקרים רבים היא כפולה ויותר מהליכה או ריצה קלה. הדבר משמעותי במיוחד כשמדובר באנשים הסובלים מעודף משקל, פעילים פחות ובעלי הוצאה קלורית נמוכה בדרך כלל.
במעלית אין הוצאה קלורית כלל, בעוד שעלייה במדרגות תורמת להוצאה של מאות קלוריות נוספות בשבוע. גבר השוקל 70 קילו, למשל, ועולה במדרגות במשך 7 דקות ביום, יוציא כ-60 קלוריות (והמספר עולה אם הוא סוחב שקיות מצרכים, לדוגמה). בשבוע מדובר על כ-420 קלוריות. גבר השוקל כ-90 קילו ישרוף כ-80 קלוריות ביום.
עלייה במדרגות על בסיס קבוע עשויה גם לזרז את חילוף החומרים בטווח הארוך, ואם היא נעשית באופן ספורטיבי כאימון ובתדירות מתאימה - לפחות שלוש פעמים בשבוע - יש לכך השפעה חיובית על השימוש בקלוריות הן בזמן המאמץ והן לאחריו.
לעלייה במדרגות השפעה ממשית על שיפור בהרכב הדם (רמת הסוכר, כולסטרול ועוד), להפעלה של מערכת שלד-שריר, עלייה מסויימת בקצב הלב ואף שיפור של מערכת לב, כלי דם ונשימה ועוד.
העלייה במדרגות היא בעיקרה פעילות אנאירובית, ומאופיינת במעורבות רבה של סיבי השריר הלבנים בשרירי השלד. הדבר חשוב בכל גיל, ובפרט בגילאים המבוגרים יותר בשל הירידה ביכולות הגופניות אובדן סיבי שריר לבנים. שימוש במדרגות על בסיס קבוע יפעיל את סיבי השריר האנאירוביים ויתרום לשמירה טובה על היכולות האנאירוביות של הגפיים התחתונות, תלוי כמובן בהיקף הפעילות, מספר המדרגות שמטפסים ועוד.
טיפוס במדרגות מפעיל רבות את שרירי פושטי הירך, יותר מהליכה או ריצה, שום שבעת העלייה שרירים אלו נמצאים במצב מתוח יותר ובהתאם לכך פועלים יותר. בשל כך, עלייה במדרגות על בסיס קבוע עשויה גם לתרום לשיפור מראה הישבן.
למותר לציין שעלייה של שתי מדרגות בכל פסיעה, ולא מדרגה מדרגה כמקובל, תביא למעורבות גדולה יותר של פושטי הירך ואף לעלייה גדולה יותר בקצב הלב. אז בפעם הבאה שאתם יכולים לבחור - העדיפו לעלות כמה קומות ברגל ולא להמתין למעלית.
ד"ר (Ph.D) איתי זיו הוא סגן מנהל קמפוס "שיאים" באוניברסיטת ת"א, מומחה לפעילות גופנית ספורט וחדרי כושר, מחבר "עוצמות חדשות, כושר במעגל החיים" ו"במשקל הנכון, פעילות גופנית ותזונה מאוזנת השילוב המנצח", יחד עם ד"ר דרור שגיא