התרעה חמה בטורקיה: "איראן מחפשת ישראלים"
גורמים ביטחוניים האשימו את טהרן, שעומדת מאחורי תכנון הפיגוע "בימים הקרובים". אחרי שארדואן טען ל"רצח עם" בעקבות התקיפות בעזה, גורם מדיני ענה: ההתבטאויות מגחיכות אותו
בעקבות אזהרת המסע החריגה לטורקיה שפרסם אמש (יום ג') המטה ללוחמה בטרור, האשימו גורמים ביטחוניים את איראן כי היא עומדת מאחורי הניסיון לפגוע במטרות ישראליות ויהודיות בימים הקרובים. "אנחנו בעיצומה של סדרת ניסיונות לבצע פיגועים, ומקורם באיראן", אמרו הגורמים ל-ynet.
במטה ללוחמה בטרור המליצו לישראלים להימנע מביקור במדינה. "מדובר בהחמרה במדרג האיום בטורקיה", ציינו גורמים ביטחוניים, "קיים מידע על כוונות לבצע פיגוע". לדבריהם, "גורמים איראניים ינסו לאתר אנשי עסקים ישראליים וגורמים יהודיים במקומות נוספים בעולם, ולא רק בטורקיה".
לפי הפרסומים בטורקיה, החשש הוא ש"כוח קודס", הוא הזרוע המבצעית הבינלאומית של משמרות המהפכה, מתכנן את הפיגועים בטורקיה. בישראל העריכו בעבר שהארגון עומד מאחורי מתקפת הטרור בחודש שעבר נגד שגרירויות ישראל בהודו ובגאורגיה. בניו דלהי נפצעה טלי יהושע-קורן, אשת שליח משרד הביטחון, מפיצוץ מטען במכוניתה, ואילו בטביליסי נוטרל מטען חבלה שהוצמד לרכב השגרירות.
כמה ימים אחר כך, בתאילנד נעצרה חוליית איראנים שהחזיקה מטעני נפץ, אחרי שאחד מהם התפוצץ בידיו של אזרח איראני ברחוב בבנגקוק. גם שם המטרה הייתה לפי ההערכות פגיעה בישראלים, ואף בשגריר עצמו. באיראן מחפשים לפי ההערכה לנקום על חיסול מדעני הגרעין שמיוחסים לישראל, ובמקביל גם חיזבאללה מנסה להוציא לפועל פיגוע נקמה על חיסול עימאד מורנייה לפני ארבע שנים.
מעט לפני פרסום ההודעה החריף ראש הממשלה הטורקי את הטון כלפי ישראל, ותקף אותה על רקע ההסלמה בדרום. בנאום בפרלמנט הגדיר רג'פ טאיפ ארדואן את הרג הפלסטינים בעזה - שרובם פעילי טרור - כ"המשך של רצח העם".
גורם מדיני בירושלים הגיב לדברי ארדואן וכינה אותם "מגוחכים". לדבריו, "ארדואן הוא תומך של החמאס ושל האחים המוסלמים. הוא נגד ישראל, זה ברור. סיכול שלנו לפיגוע טרור קשה של ועדות ההתנגדות זה ניסיון להשמיד את העם הפלסטיני? ההתבטאויות של ארדואן פשוט מגחיכות אותו".
טורקיה נכחדה ממפת התיירות הישראלית
בצל אזהרת המסע אומרים בסוכנויות הנסיעות כי בתקופה האחרונה הישראלים כבר לא נוסעים לטורקיה, למעט ערבים-ישראלים. "בודדים נוסעים, בעיקר מהמגזר הערבי, וכאלה שנוסעים לבקר משפחות", אמר ל-ynet אורי אלון, מנכ"ל חברת התיירות "גוליבר". לדבריו, "אין נהירה לטורקיה כמו בשנים עברו, רוב הנוסעים טסים לנופש באגן הים התיכון, ברודוס ובכרתים".
גם הוא מייחס חלק מהמצב להתלהמות של ראש הממשלה הטורקי. "הקהל מחרים בגלל הציטוטים של ארדואן. כל הנושא הפוליטי מאוד חזק. בטורקיה מנסים בכל הכוח לשכנע ישראלים, ליצור קמפיינים שיעודדו את הישראלים לחזור ולנסוע. גם בפסח הזה לא יהיו ישראלים, למרות שבשנים האחרונות היו הרבה. מ-2009 יש ירידה בנוסעים הישראלים לשם, ומאז המרמרה ממש נעצרה המגמה, טורקיה כמעט נכחדה מהמפה של הישראלים".
רונן קרסו, סמנכ"ל שיווק באיסתא, מסכים כי מאז תקרית המרמרה התיירות הישראלית לטורקיה הגיעה לשפל. "בימים אלו התנועה לטורקיה מאוד דלילה, כמעט הכי נמוכה מאז משבר המרמרה במאי לפני כשנתיים".
לדבריו, בלי קשר לאזהרת המסע, "אנחנו רואים שטורקיה ממש לא בכיוון של הישראלים, בגלל כל ההצהרות של ארדואן והאווירה העוינת כלפי ישראל. ודווקא בשנים קודמות התקופה הזו של פסח כן הייתה מרובה בתיירים ישראלים לשם".
הוא ציין כי ככל הנראה הישראלים חשים פגיעה אישית. "זה משהו שאין לו אח ורע, הישראלים נעלבו. טורקיה מאוד זולה ונוחה, אז כנראה שבאמת אין לישראלים חשק לנסוע לנפוש שם".
יהודייה בטורקיה: "לא בטוחה שנוכל להישאר כאן"
לתחושה הלא נוחה של הישראלים בטורקיה, מצטרפים גם החששות של יהודי טורקיה. טל אריץ, תושבת אנטליה משנת 2009, הביעה חשש כי המצב רק יחמיר. "אני מפחדת כי אני חושבת שיהיה יותר גרוע ואנשים כבר התחילו לעשות בלגן. בנוסף ארדואן רוצה להיכנס גם למערכת החינוך ולהפוך את כל הנוער לדתי יותר. אני בכלל לא בטוחה שכיהודים נוכל להישאר כאן, והחיים הופכים כאן ליותר ויותר קשים". עם זאת, לדבריה, "אמנם אנחנו חיים בחוסר ודאות, אבל בינתיים אנחנו חיים כאן וחיים טוב".
לעומתה ג'קי אנג'ל, ישראלי לשעבר שחי באיסטנבול זה 15 שנים, מרגיש בסדר גמור ולא מתרגש מההצהרות הלוחמניות של ארדואן. "ברחוב ובחיי היום יום אין מתחים או משהו שונה, הכול רגיל. דווקא בשנה האחרונה ראיתי שיפור בהתבטאויות נגד ישראל בפוליטיקה הטורקית עד הדברים החריפים שאמר ארדואן הערב,
אבל התרגלנו אליו".
אנג'ל, שמנהל רשת מספרות וחי על קו איסטנבול-תל אביב, לא מרגיש עוינות מיוחדת בקרב לקוחותיו המוסלמים. "אני מנהל שלוש מספרות ויש לי 400 עובדים שרובם המכריע נשים וגברים מוסלמים דתיים מאוד. הם יודעים שאני יהודי וישראלי והכול בסדר. הם מתייחסים אליי כאל בן אדם. אני לא גיבור גדול וגם ככה 50% מהגוף שלי בישראל, אשתי והילדות שלי גרות בארץ ואני נוסע לבקר אותן כל הזמן כך שאם חלילה יקרה משהו פה בטורקיה אני תמיד יכול לשוב ארצה. נותר לי רק לקוות שמשטרת טורקיה שאני סומך על מקצועיותה תשמור עליי ועל שאר האזרחים הטורקיים כמו שצריך".