שתף קטע נבחר

פסק דין ראשון בבית הדין הבינ"ל - משעבד ילדים

לראשונה מאז הקמתו לפני עשור הגיש בית המשפט הפלילי הבינלאומי בהאג פסק דין, בגין פשעי מלחמה. הנאשם, תומס לובנגה מקונגו, הורשע כי חטף ילדים מבתיהם, סימם אותם כדי שיהיו חיילים והפך ילדות לשפחות מין

בית המשפט הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC - International Criminal Court) נתן היום את פסק הדין הראשון שלו, מאז נוסד לפני עשור. תומס לובנגה מ קונגו, בן 51, הורשע בפשעי מלחמה בלחימה בארצו שבה נהרגו עשרות אלפי בני אדם. הוא מואשם כי עמד בראש מיליציה אכזרית שחטפה ילדים מבתיהם, סיממה את הבנים כדי שישמשו חיילים והפכה את הבנות לשפחות מין.

 

 

ג'וזף קוני הבא בתור? פושע מלחמה ויראלי

 

היום, לאחר 204 ימי דיונים, הרשיעו השופטים את לובנגה וייתכן כי יגזרו עליו מאסר עולם. לובנגה לא זע בזמן שראש ההרכב, השופט אדריאן פולפורד, הקריא את פסק הדין שמצא אותו אשם בביצוע הזוועות. שלושת השופטים הרשיעו את לובנגה פה אחד.

 

לובנגה ממתין לפסק הדין (צילום: AP) (צילום: AP)
לובנגה ממתין לפסק הדין(צילום: AP)

 

השופטים קבעו כי לובנגה וארגונו חטפו ילדים, החל מגיל 11, והביאו אותם למחנות אימונים. שם הם הוכו, סוממו ואולצו לשמש כחיילים. הילדות סבלו מהתעללות מינית והפכו לשפחות מין.  

 

לובנגה הכחיש את המיוחס לו, וטען כי הוא חף מפשע. לטענתו לכל אורך המשפט, היה פוליטיקאי ולא היה לו תפקיד בזרוע הצבאית של ארגונו, "איחוד הפטריוטים של קונגו" (UPC). ארגון המורדים היה בין כמה שנאבקו על השליטה בחבל איטורי בצפון-מזרח הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו (קונגו-קינשאסה) בשנים 2003-1998.

 

הרשעתו תסייע ביצירת מומנטום בפרשות אחרות כמו זו של נשיא חוף השנהב, לורן גבגבו, המואשם בפשעים נגד האנושות. במסגרת המשפט שנמשך שנתיים וחצי נחקרו עשרות עדים, בהם קורבנות, מומחים ועמיתים של הנאשם.

 

מאז היווסדו ב-2002, התמקד בית הדין בעיקר באפריקה.

בית המשפט חוקר שבעה סכסוכים אזוריים, כולם ביבשת, והמקרה של לובנגה הוא אחד מהם.

 

התובע הראשי, לואיס מורנו אוקמפו, דחה את הביקורת שלפיה המוסד מתמקד באפריקה יתר על המידה: "יש לנו מנדט לתבוע בפשעים הגרועים ביותר בעולם שאף אחד אחר לא חוקר. העולם מתעלם מקורבנות באפריקה. אנו גאים לעסוק בכך. אנו לא מחכים לאסון חדש כדי לפעול".

 

בשנות ה-90 התחיל להתמודד המשפט הבינלאומי עם פשעים שביצעו יחידים בזמן מלחמות פנימיות.

 לשם כך הקים האו"ם כבר בעיצומה של המלחמה ביוגוסלביה את בית הדין הפלילי ליוגוסלביה (ICTY - International Criminal Tribunal for Yoguslavia). ושנה לאחר מכן את בית הדין הפלילי לרואנדה (ICTR - International Criminal Tribunal for Rwanda) הפועל עד היום בארושה שבטנזניה, ובמסגרתו הורשעה לראשונה אשה ברצח עם.

 

ב-2002, לראשונה, הוקם בית משפט בינלאומי שאינו חלק מהאו"ם ולא פועל מכוחו, אלא מתוקף אמנה בינלאומית. ב-1998 חתמו כ-120 מדינות על אמנת רומא, שהניחה את היסודות להקמת בית המשפט הפלילי הבינלאומי (ICC

- International Criminal Court). בית המשפט עצמו, שמושבו בהאג, נוסד רק כעבור ארבע שנים, לאחר תהליך אשרור ממושך שעדיין לא תם. ישראל וארה"ב חתומות על האמנה, אך לא אשררו אותה. תוניסיה היא המדינה האחרונה שהצטרפה לאמנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לובנגה. הראשון
צילום: איי אף פי
התובע אוקמפו. "גאים לעסוק באפריקה"
צילום: AP
מומלצים