איך קונים בזול ברשת?
אנחנו אוהבים קניות, במיוחד כשהן בזיל הזול. בעקבות חוקי המכס החדשים המגדילים את תקרת מחיר הפטור, יצאנו לברר אילו מוצרים באמת כדאי לנו לקנות בגולה
עוד ב-HWzone:
לאט לאט התפתחה לה מגמה של חלוצי צרכנות בארץ שבזמן האחרון, באמצעות יבוא אישי של מוצרים מחו"ל, מצליחים להביא לארץ לא מעט בשורות טובות ומוצרים איכותיים. אמנם היבוא קיים רק בכמויות קטנות והמחירים עדיין לא כמו בחו"ל, אבל בכל זאת – המגמה היא מגמה מבורכת.
אבל ישראלי אמיתי תמיד ימצא פתרון לבעיה, במקרה הזה – פשוט התחלנו להזמין מוצרים מחו"ל. בהתחלה היה קצת קשה והיינו מוגבלים להזמנות של עד 50 דולרים, או שהיינו מקבלים מכתב קטן לבית ובו כתוב בפונט משעמם ובעיצוב מבזה שהחבילה שלנו תקועה במכס, וצריך ללכת לשחרר אותה. במקרים מסויימים אף צריך לשלם עמלה על כל יום שהחבילה נמצא במכס, ובקיצור – בלאגן שלם.
לפני כמה חודשים הוכרז כי תקרת הפטור ממכס תעלה לכ-1,200 שקל, במקום 50 דולר כפי שהיה נהוג עד היום. הדבר היה מהפכה של ממש ויצר לא מעט בלבולים ותהיות לגבי נכונות ואמיתות המהלך. בנוסף, חשוב לומר כי מוצרים שעלותם לא עולה על 75 דולר, יהיו פטורים ממכס, מס קנייה וממע"מ.
במאמר הבא בדקנו עבורכם טאבלטים, סמארטפונים, משחקי מחשב ואביזרים. האם באמת משתלם לנו לקנות בחו"ל, או שעלות המשלוח, המסים וטיב המוצר פשוט לא שווים את זה?
עושים לכם סדר בבלאגן
חוקי המכס החדשים כאמור מאפשרים לצרכן לרכוש (בעיקר באופן מקוון) מוצרים מחו"ל תוך מתן פטור מלא ממכס עד סכום של 1200 שקלים, או 20 קילוגרמים, מה שבא קודם. אך בתמונה ישנם משתנים נוספים: מס קנייה ומע"מ, אשר תעריפם משתנה ממוצר למוצר ואת הרשימה המלאה אודות מסי הקניה ומע"מ ניתן למצוא באתר רשות המסים.
אל תשכחו את המשלוח
כשהחבילה שלכם מגיעה למכס, הפקידים מסתכלים על החשבונית, על השורה התחתונה שלה. בשורה התחתונה מופיע המחיר המלא כולל משלוח. לדוגמא, רכשתם מוצר שעלה 200 דולר ושילמתם משלוח של כ-30 דולר? עברתם את המכס ואתם לא משלמים מכס בכלל. במידה ועברתם אפילו באגורה אחת את רף ה-1,200 שקלים תאלצו לשלם מכס מלא על המוצר שרכשתם.
אנו ממליצים לפני כל רכישה מקוונת שלכם לבדוק שהעלות הכוללת של המוצר שאתם מתכוונים לרכוש, ביחד עם עלות המשלוח שלו ארצה, לא מסתכמים ביותר מ-1,200 שקלים.
לא הכל מותר
רשות המיסים עושה חיים קשים למגדלי דבורים, זייפני כספים וסוחרים בחיות אקזוטיות. להלן הרשימה המלאה של מה אסור לייבא לארץ, גם אם זה עומד בתקרת המס (לקוח מאתר רשות המיסים בישראל):
- טובין שהם פרוצים או מגונים.
- זיופים וחיקויים של מטבעות ושל מסמכים ושל שטרי כסף ושטרי בנק.
- כרטיסים ודברי פרסומת להגרלה או להימור, שלא ניתן מראש היתר לעריכתם.
- זיופים או חיקויים של טופס של חשבון מכר, מסמך העדפה, או תעודת מקור.
- שקים משומשים ששימשו לאריזת חומר צמחי.
- סכין, למעט אולר ולמעט סכין שנועדה לשמש במקצוע, במלאכה, בעסק, לצורכי בית, או למטרה כשרה אחרת.
- משבש מד מהירות לייזר.
- כלי ירייה דמוי עט, או דמוי אקדח הזנקה, או המופעל בגז, וכדומה.
- מכל גז מדמיע, שצורתו צורת כלי ירייה.
- משחקים אסורים.
- חומרי נפץ וחומרים מתלקחים, יצורים חיים כגון: נחשי צפע, וטובין מסוכנים דומים.
- ציוד משומש לגידול דבורים.
- טובין, שהם כלים מן הסוג המשמש להכנת סם מסוכן או לצריכתו.
- טובין, שיש בהם כדי להסית לאלימות, לטרור או לגזענות.
- טובין, שיש בהם גילוי של הזדהות עם ארגון טרור או אהדה כלפיו.
כמו כן, אם אתם מעשנים, חוקי המכס החדשים לא תקפים על סיגריות ועל אלכוהול, דעו כי עדיין משלמים עליהם מס קנייה גבוה מאוד ומע"מ. לעומת המסים הגבוהים שמשלמים על מוצרי עישון, לרבות סיגריות,סיגרים וטבק למקטרת, המסים על אלכוהול קצת שונים.
המסים על אלכוהול משתנים באופן יחסית דרסטי בין מוצר למוצר, על וודקה זולה תשלמו מאות אחוזי מס בעוד על יינות איכותיים ומשקאות מוכרים תשלמו פחות מס. הדבר נובע מהחלטת המדינה ליצור אכיפה ומניעה ברורה יותר של הכנסת אלכוהול זול ומשכר לארץ, כחלק מהמאמצים למיגור תופעת השתיה בקרב אוכלוסיות בסיכון, לרבות בני נוער. יש לציין כי המכס על אלכוהול עדיין יחול גם לאחר יישום חוקי המכס החדשים.
טאבלטים
טאבלטים הם מוצרים שבדרך כלל, גם אם תזמינו אותם מחו"ל, מחירם הסופי יהיה גבוהה מרף ה-1,200 שקלים שחוקי המכס מיישרים אותנו אליהם. אם נעבור את רף ה-1200 שקלים, נצטרך לשלם מכס, ובנוסף את המע"מ שעומד כרגע על 16% משווי המוצר.
באתר DealExtreme, נניח, תוכלו למצוא טאבלטים נוספים במחירי רצפה. הטאבלטים מיוצרים על ידי חברות סיניות בעיקר, אך הביקורות מדברות בעד עצמן והלקוחות מרוצים גם מהטאבלטים הפשוטים הללו.
אם אתם עדיין בראש של "אני קונה רק מותגים", אז את האייפד הראשון מבית אפל מצאנו באיביי במחיר של 340 דולר, מחיר שווה ערך לכ-1,360 שקל. המשלוח חינם, ומכיוון שהמחיר גבוה מ-1200 שקל תאלצו לשלם מכס וגם מע"מ. המחיר הסופי שתצטרכו לשלם עליו הוא בערך 2,100 שקל – לא כל כך משתלם כשבארץ מוכרים את אותו הדגם בדיוק במחיר של כ-2,400 שקל.
לעומת זאת, את ה-HP TouchPad תוכלו לרכוש מאיביי במחיר השווה ערך ל-1,100 שקלים, ולא תשלמו עליו מכס. בתוספת של 16% מע"מ תוכלו לרכוש את המכשיר בכ-1,270 שקלים בלבד. את הדגם הספציפי הזה נראה כי לא מוכרים בארץ, ולכן שוב – אין לנו למה להשוות.
סמארטפונים
ראשית נבהיר דבר חשוב: גם לפני חוקי המכס החדשים, לא היינו צריכים לשלם מכס על טלפונים סלולארים. אז למה הבדלי המחירים המטורפים בין הארץ לבין ארצות נכר אתם שואלים את עצמם? בגלל מסי היבוא השונים, מע"מ, מס קנייה ולעיתים גם היבואנים שמרשים לעצמם לגזור על כולנו קופון ולהקפיץ את המחיר בכמה מאות שקלים.
את האייפון 4S החדש מבית אפל מצאנו באיביי במחיר של 595 דולר (כולל משלוח) שהם בערך 2,200 שקל. בארץ לעומת זאת, המחיר הזול ביותר שמצאנו הוא 3500 שקל – מה שאומר שההבדל ביניהם, למרות שהמוצר הוא אותו מוצר עומד על 1,300 שקל.
מכיוון שהמחיר הסופי גבוה בהרבה מה-1,200 שקל שהחוק החדש מקצה לנו, הרכישה אינה פטורה ממכס. המס הקבוע והמרוכז (כולל מכס, מע"מ ומס קנייה) על מוצרי סלולאר עומד על כ-33.4% מערך המוצר, בחישוב קצר קיבלנו מחיר מטורף של קצת פחות מ- 3,000 שקלים - יותר מ-500 שקלים הפרש מהמחיר בארץ.
תוסיפו חפיסת אופטלגין לכאבי הראש, בקבוק מים ואת עלות הדלק כדי לנסוע לבית מרקחת ולמכולת הלוך חזור - וזה עדיין משתלם, משתלם מאוד, למרות שמשלמים מכס. יש לציין כי לא את כל דגמי הטלפונים הסלולארים מותר להביא לארץ, ולעיתים נדרש אף אישור מיוחד של משרד התקשורת, רק בכדי לוודא שהמוצר אותו אתם מזמינים באמת עומד בדרישות.
לציוד המקיף לסמארטפונים יש בית חם אחד שנקרא איביי. לאחר חיפוש קצרצר עבור מגן לאייפון 4, מבית Gear4 המתמחה בייצור כיסויים יעודיים לאייפונים למיניהם, מצאנו את המגן ב-6 דולרים בלבד – מחיר השווה ערך ל-24 שקלים, עם משלוח חינם, מכיוון שעלותו מתחת ל-50$ - לא רק שאין עליו מכס, אלא גם אין עליו מסים.
מוצרים נלווים
לציוד המקיף לסמארטפונים יש בית חם אחד שנקרא איביי. לאחר חיפוש קצרצר עבור מגן לאייפון 4, מבית Gear4 המתמחה בייצור כיסויים יעודיים לאייפונים למיניהם, מצאנו את המגן ב-6 דולר בלבד – מחיר השווה ערך ל-24 שקל, עם משלוח חינם, מכיוון שעלותו מתחת ל-50$ - לא רק שאין עליו מכס, אלא גם אין עליו מסים.את המגן של החזרזיר הירוק מהמשחק המוכר "Angry Birds" מצאנו בחנויות בארץ במחיר של 109 שקלים. בחישוב קצר – הבדל של כ-85 שקלים בין הכיסוי שמצאנו באיביי ובין הכיסוי הזמין לרכישה בארץ.
אוזניית בלוטות' מסוג Plantronics M20 מצאנו בארץ במחיר של כ-200 שקלים. לאחר חיפוש קצר באיביי מצאנו את האוזנייה במחיר מפתיע של כ-15 דולרים בלבד, כולל משלוח. גם כאן מכיוון ועלות המוצר נמוכה מ-50 דולרים – לא משלמים מכס ולא משלמים מסים.
משחקי מחשב
עם כניסת חוקי המכס החדשים לתוקף בוטל גם המס על משחקי מחשב. לדוגמא, את משחק המחשב Call Of Duty – Modern Warfare מצאנו לאחר חיפוש קצר בחנויות ישראליות מקוונות במחיר של כ-300 שקלים. לאחר שהרחקנו לכת, ה-Co.il הפך ל-com ומצאנו באמאזון את המשחק המקורי, בדיוק אותו הדבר במחיר שווה ערך ל-184 שקלים חדשים – יותר ממאה שקלים הבדל.
כחול לבן, אבל לא בארץ
מגיל קטן אנו זוכרים עצמנו צופים בפרסומות בטלוויזיה, הקוראות לציבור הישראלי לקנות "כחול לבן". עם זאת, המצב בישראל בשנת 2012 לא טוב: המחירים יקרים להחריד וכמו שנוכחנו לדעת – בחו"ל הרבה יותר זול. אז למה לנו בתור צרכנים נבונים לקנות בארץ? ההיצע בארץ לצד ההיצע בחו"ל הוא כאפס וככלום וגם המחירים גבוהים יותר. אחרי אינספור שנות גלות, מגיע גם לנו, הישראלים, לעשות שופינג בזול.
עם זאת, אין לראות במאמר זה כניסיון התרסה כנגד קנייה של מוצרים המיוצרים בישראל, שכן כאשר המוצרים מיוצרים בארץ - אין עלות ייבוא ומסים, ולכן המחירים נמוכים משמעותית.
כמו כן, ברצוננו להזכיר לכם להקפיד ולבצע רכישות בטוחות: הקפידו שכתובת ה-URL במעמד הרכישה תתחיל ב-Https ושהאתר מאובטח באמצעות מערכת SSL. הקפידו גם לא לשלוח את מספרי כרטיסי האשראי שלכם במייל, הודעות SMS או בכל חיבור לא מאובטח שהוא, והכי חשוב – בדקו האם האתר המוכר הוא אתר אמין וכדאי לרכישה.
אם יש לכם שאלות נוספות, ואתם מעוניינים במידע נוסף על צרכנות נבונה, היכנסו לפורום הצרכנות שלנו. בפורום תוכלו לשאול שאלות, למצוא מידע רב וגם לשתף את חברי הפורום ברכישות האחרונות שלכם.