שתף קטע נבחר
 

בגלל ירידת הייצוא: העודף בחשבון השוטף נמחק

החשבון השוטף, המייצג את היחס בין רכישות של תושבי חו"ל מחברות ישראליות רכישות מוצרים מחו"ל בידי ישראלים, ירד מ-6.3 מיליארד דולר בסוף 2010 ל-200 מיליון בלבד בסוף 2011. הנתון המעודד: השקעות תושבי חו"ל בישראל עלו מ-5.2 מיליארד דולר בשנת 2010 ל- 11.4 מיליארד בשנת 2011

שנת 2011 הייתה רעה במיוחד לייצוא הישראלי, בעקבות הירידה בביקוש לסחורות בארה"ב ובאירופה. מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) עולה כי העודף בחשבון השוטף של ישראל, שעמד בסוף 2010 על סכום של 6.3 מיליארד דולר, כמעט נמחק כולו ב-2011 ועמד בסוף השנה על סכום זעום יחסית של 200 מיליון דולר.

 

 

מצב החשבון השוטף מייצג את היחס בין כמות העסקאות שבהן אזרחי חו"ל רכשו מוצרים ושירותים מחברות ישראליות לבין כמות העסקאות שבהן ישראלים רכשו מוצרים ושירותים מחו"ל. הירידה החדה בעודף בחשבון השוטף נובעת רובה ככולה מירידה דרמטית בחשבון הסחורות, שעבר מעודף של 4.2 מיליארד דולר לגירעון של 2.1 מיליארד.

 

ירידה זו באה הן בעקבות עלייה חדה בייבוא הסחורות, שגדל ב-2011 ב-24% והן מירידה בייצוא בשיעור של 12%. ברבעון האחרון של 2011 בלבד נרשם גירעון של 700 מיליון דולר בחשבון השוטף.

 

השקעות תושבי ישראל בחו"ל ירדו ל-3.3 מיליארד

נתון מעודד אחד הוא העלייה בהשקעה של תושבי חו"ל בכלכלה הישראלית. ההשקעות הישירות של תושבי חו"ל בישראל עלו מ-5.2 מיליארד דולר בשנת 2010 ל-11.4 מיליארד דולר בשנת 2011. מנגד, ירדה רמת ההשקעות הישירות של תושבי ישראל בחו"ל מ-8 מיליארד דולר בשנת 2010, ל-3.3 מיליארד דולר.

 

הנתונים הללו הם תוצאה של מגמה מתמשכת של האטה בביקוש למוצרי תעשייה ישראליים בחו"ל, בעקבות ירידת הביקושים באירופה ובארה"ב. כלכלת ישראל מייצאת את רוב המוצרים שלה למדינות הצפון-אטלנטיות והמשבר הכלכלי המתמשך במדינות אלה פוגע בחוסן הייצוא הישראלי.

 

נסיגה בתפוקת התעשיות המסורתיות

מוקדם יותר היום, פרסם בנק ישראל דו"ח שלפיו מעמדה של ישראל כיצואנית של מוצרים עתירי טכנולוגיה (ציוד רפואי, ציוד מדעי וציוד צבאי) עולה בשיעור ניכר על העוצמה הכללית של כלכלתה. ישראל מקדימה מדינות כמו יפן, גרמניה ושבדיה בהיקף היצוא הטכנולוגי שלה לארה"ב והתופעה מעידה על ההון האנושי המיוחד בישראל אך בו זמנית מעוררת את החשש ששאר התעשיות של ישראל אינן מצליחות להתחרות בתעשיות מקבילות בשאר העולם.

 

מנתונים שפרסמה היום התאחדות התעשיינים, עולה כי מאז אמצע 2011 מסתמנת נסיגה בתפוקת התעשיות המסורתיות: נסיגה מצטברת בשיעור של 1.3% נרשמה בתפוקת ענפי הטכנולוגיה המסורתית והמעורבת מסורתית במהלך המחצית השנייה של 2011. נסיגה זו חלה לאחר כשנתיים רצופות של צמיחה.

 

כך, הנסיגה בתפוקת התעשיות המסורתיות, אשר החלה ברבע השלישי של 2011 (נסיגה של 0.8%), נמשכה גם ברבע האחרון של 2011, כאשר נרשמה ירידה ריאלית של 0.5% בתפוקת התעשיות המסורתיות. נסיגות אלו בלמו למעשה את הצמיחה המתמשכת שאפיינה קבוצת ענפים אלו מאז ההתאוששות ממשבר 2009.

 

בהתאחדות התעשיינים ציינו, כי הנסיגה בפעילות התעשיות המסורתיות מדאיגה במיוחד לנוכח העובדה שתעשיות אלו מעסיקות קרוב ל-60% מהמועסקים בתעשייה, חלקם הגדול בפריפריה. מנגד, ציינו היום בבנק ישראל כי מגזר ההיי-טק מתגמל את עובדיו במשכורת כפולות מהשכר הממוצע במשק, אך עובדים אלה מהווים רק 10% מכוח העבודה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים