שתף קטע נבחר
 

בשוק ההון חוגגים: הבנקים קיבלו הנחה

החלטת בנק ישראל להגדיל את יחס הון הליבה של הבנקים ל-9% מההלוואות מאזנת היטב בין הצורך בהבטחת היציבות של המערכת הבנקאית לבין הצורך לעודד את הבנקים לתת יותר אשראי למשק. "הבנקים בישראל לא יצטרכו לגייס הון כדי לעמוד ביעדים שהוצבו להם לסוף 2014"

המפקח על הבנקים, דוד זקן, הודיע היום במכתב לראשי המערכת הבנקאית כי עד סוף שנת 2014 יצטרכו להגדיל את יחס ההון ליבה שלהם ל-9%. בנוסף, הודיע המפקח כי בנק לאומי ובנק הפועלים יצטרכו להגדיל את יחס ההון ליבה ל-10% עד סוף 2016 וכי בעתיד, כל בנק "גדול" (בנק שיחזיק 20% ויותר מנכסי המערכת הבנקאית) יצטרך לעמוד בתנאי דומה.

 

הבורסה בתל אביב הגיבה מיידית בעליות חדות של מניות הבנקים. מדד הבנקים זינק ב-7% בשעה שלאחר חשיפת המכתב. מגמה זו משקפת את העובדה שבשוק ההון ציפו להנחיות מחמירות בהרבה.

 

"אנו רואים בהחלטה זו החלטה ידידותית לשוק, בהתחשב בדיווחים מוקדמים בעיתונות שדיברו על יחס הון ליבה הגבוה ב-2-3% מזה שנקבע בסופו של דבר", כתב למשקיעים דן הווארד, אנליסט בכיר בדויטשה בנק.

 

הווארד ציין כי בעיניו, החלטת בנק ישראל מאזנת היטב בין הצורך בהבטחת היציבות של המערכת הבנקאית לבין הצורך לעודד את הבנקים לתת יותר אשראי למשק. "הבנקים בישראל לא יצטרכו לגייס הון כדי לעמוד ביעדים שהוצבו להם לסוף 2014", העריך הווארד והוסיף כי "זה מסיר חששות כבדים משוק ההון".

 

"ההודעה הינה חיובית ביותר", אמר חיים נתן, הכלכלן הראשי של מנורה מבטחים פינסים. "לעומת הציפייה ליחס הלימות הון גבוה יותר, ניתנה 'הנחה' מסוימת ביחס הלימות ההון שיידרש מהבנקים.

 

נתן ציין כי ה"הנחה" שקיבלו הבנקים היא חדשות טובות בשני מובנים. "הראשון, והחשוב ביותר הינו הקלה במחנק האשראי במשק. העלאת הדרישה המקומית, הייתה עלולה להביא את הבנקים להיות סלקטיביים יותר במתן האשראי. העובדה שההנחיה הנוכחית מרחיבה יותר, תאפשר להם להקל על מתן אשראי, והדבר חיובי הן ללווים גדולים, והן לחברות קטנות והדבר צפוי לתמוך בצמיחה במשק.

 

"המשמעות השנייה הינה אפשרות לחלוקת דיבידנד בשנים הבאות. לצעד זה ישנה משמעות כי הוא הופך את ההשקעה בבנקים לאטרקטיבית יותר בעיקר עבור משקיעים זרים. כך ייתכן, ולמהלך הזה תהיה משמעות חזקה יותר לכלל הבורסה שנחנקה מהיעדר משקיעים זרים".

 

לדברי תהילה ינאי, מנכ"ל משותף בחברת BDI העוסקת בהערכת יכולת העמידה של עסקים בתשלומיהם, בעיית מחנק האשראי הפכה לגורלית במיוחד בשנה האחרונה. "על פי הנתונים שלנו,12.5% מהחברות בישראל מדורגות ברמת סיכון גבוהה בגלל מחנק האשראי.

 

"כאשר החברות הללו סובלות מקשיים בתזרים המזומנים, ספקים מדווחים על צ'קים חוזרים, לעסקים קשה יותר ויותר לגייס מימון להון חוזר ולפעילות בנקאית והקושי יוצר דרישה להארכת ימי האשראי לתשלום. זה מוביל לכך שממוצע ימי האשראי בישראל עומד על כ- 100 ימים" .

 

לדברי ינאי, הגמשת דרישות הלימות ההון מהבנקים, לצד המהלך שעליו הוכרז השבוע לבחירת 4 בנקים במכרז הקרנות בערבות מדינה של משרד האוצר, יאפשרו לבנקים להעניק אשראי לעסקים קטנים ובינוניים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים