השיטה של ד"ר פיל: גמילה מחיתולים ביום אחד
החלום הרטוב של כל הורה, תרתי משמע, הוא לגמול בן רגע את הילד מהחיתולים היקרים ומפספוסים על השטיח. ד"ר פיל, מתוכנית הטלוויזיה הפופולרית בארצות הברית, מציע לעשות זאת תוך יום אחד בלבד. איך זה עובד? נסו בעצמכם
האם אפשר לגמול מחיתולים ביום אחד? לא מעט הורים היו שמחים למצוא שיטת קסם, כזו שבה הפעוטות היקרים עוברים ביום אחד מלבד מהחיתולים היקרים אל "שירותים של גדולים". במקום לנגב אינספור פספוסי-פיפי מהרצפה, להיות בחרדה בכל פעם שיוצאים מהבית ולהצטייד בעשרות זוגות מכנסיים להחלפה - גומלים, וזהו. נשמע חלומי?
הצלמת האמריקנית קריסטה מוז, בעלת הבלוג "These are the days" המתאר את חיי משפחתה הפסטרוליים והמצטלמים-היטב, בטוחה שגמילה ביום אחד אפשרית לחלוטין, ויש לה הוכחות: את ארבעת ילדיה היא גמלה בשיטה זו, והשכנה שממנה למדה כיצד לעבור את התהליך בשלום גמלה כך לא פחות מעשרה ילדים.
איך גומלים מחיתולים?
- פשוט אומרים די: יוצאים לדרך הגמילה מחיתולים
קריסטה כמובן אינה ממציאת השיטה לגמילה מחיתולים. הפסיכולוגים ד"ר נתן אזרין וד"ר ריצ'רד פוקס פיתחו אותה כבר בשנות ה-70, ומי שאחראי לפופולריות שלה היום הוא ד"ר פיל, שמקדם את שיטת ה"בובה המרטיבה" המלמדת את הילדים מתוך דוגמה אישית כיצד יש להתפנות בשירותים.
בארצות הברית יש כיום לא מעט משווקים של ערכות גמילה ביום אחד מסוגים שונים, ומומחים המאמינים שהדבר אפשרי.
הציוד הדרוש
גמילה ביום אחד מחייבת היערכות מראש, והנה חלק מרשימת הציוד הדרוש:
- חטיפים, שתייה קלה, מיצים ומאכלים מלוחים
- תחתונים (אפשר חיתול-מעבר המיועד לגמילה)
- פרסים קטנים וממתקים לתגמול
- ישבנון או סיר
- בובה, רצוי כזו ש"יודעת" לעשות פיפי
- מטלית וחומר לניקוי פספוסים
הכללים שאסור לשבור
בלי הפרעות. כיוון שמדובר ביום אחד בלבד, יש לפנות אותו לחלוטין עבור הפעילות המשותפת של ההורה והילד: למצוא סידור לילדים הגדולים יותר, לקחת חופש מהעבודה ולהזמין פיצה לארוחת הערב.
לא עונים לטלפון או פותחים את הדלת. זה לא יום המתאים לפטפוטים בטלפון או לשלוח אס-אם-אסים. גם כשיהיו רגעים מתים, ברגע שתתחילו לעסוק במשהו אחר - תיאלצו לנקות פספוס חדש על השטיח או על רצפה. הישארו ממוקדים בילד ובתהליך ללא הפרעות.
איך זה עובד?
מתחילים את היום בארוחת בוקר טובה ומזינה, כיוון שהמשך היום הולך לכלול ממתקים וחטיפים בכמות גדולה מהרגיל.
לאחר מכן, מתחילים לשחק עם הבובה ומראים בהתפעלות לילד שהיא כבר "ילדה גדולה" ולכן יכולה ללבוש תחתונים רגילים. מלבישים גם לילד תחתונים רגילים, ומשאיר אותו ללא מכנסיים, כדי שיהיה פריט אחד פחות להחליף ולנקות. משחקים שוב עם הבובה, נותנים לה לשתות ולאכול, ולפתע היא צריכה לעשות פיפי!
הולכים עם הבובה לשירותים, מושיבים אותה על הישבנון, וכשהיא מצליחה להתפנות אומרים בקול מלא גאווה לילד: "ראית את זה?! אנחנו גאים בה כל כך! מגיע לבובה פרס". נותנים לה פרס, ומיד מושיבים גם את הילד בשירותים ומעודדים אותו. אם הוא מצליח לעשות מגיבים בהתפעלות רבה ומעניקים גם לו פרס או חטיף. אפשר גם לבחור יחד איתו למי להתקשר כדי לספר את החדשות המשמחות, כולל הדמות הטלוויזיונית האהובה עליו, למשל.
מומלץ לערוך לבובה ולילד מסיבה ממש בבית, עם קישוטים ורעשנים, והעיקר - להקדיש לכך תשומת לב מיוחדת בכל פעם שהוא מצליח לעשות בשירותים.
ממשיכים למלא את הילד בשתייה ובממתקים, כך שיצטרך להתפנות לעתים קרובות. בכל רבע שעה משחקים שוב עם הבובה, ואם היא "מפספסת" יש לומר לה "לא עושים פיפי על הרצפה, רק בשירותים!". נהגו כך גם עם הילד כאשר הוא מפספס, והקפידו על העניין גם הוא צוחק וחושב שמדובר במשחק או בדיחה. עם זאת, שמרו על החוויה כולה חיובית, גם כשיש פספוסים.
במקרה של פספוס, ד"ר פיל ממליץ לקחת את הילד לשירותים ולהושיבו שם במשך לא פחות מעשר פעמים, כדי לאמן את המוח לזכור את התהליך, עד שיתרגל לעניין והדבר יהפוך אוטומטי.
במהלך היום מומלץ לשחק יחד במשחקי קופסה והרכבה, ולא לפנות לטלוויזיה אשר תסיח את דעתם יותר מדי מהמתרחש ותוביל לפספוסים רבים.
אם לאחר תנומת הצהריים הילד מאבד עניין במשחק עם הבובה, זה הזמן לאסטרטגיות מחזקות - המצאת שיר או משחק על השירותים, מעבר לסיר לשם הגיוון וכו'.
והכלל החשוב ביותר בגמילה, כמו בכל תחום אחר של ההורות: שמירה על עקביות. לא חוזרים לאחור אל החיתולים, גם אם יש נסיגות או מתגלים קשיים.