שטייניץ: לא נקצץ עוד מס כדי להוזיל חשמל
שר האוצר חזר על עמדתו, כי המדינה ויתרה כבר על מספיק הכנסות ממסים כדי למתן את מחיר הדלק. "מי שמציע הצעות כלאחר יד צריך לבדוק אותן טוב טוב. הכסף בישראל לא צומח על העצים והתקציב לא בלתי מוגבל"
שר האוצר, יובל שטייניץ, התייחס היום ב"וועידת האנרגיה הלאומית" למשבר החמור שהתפתח לאחרונה במשק החשמל של ישראל. "מצב האנרגיה הפוך ממצב הכלכלה", אמר שטייניץ. "בכלכלה אנחנו רואים תוצאות טובות אבל מסתכלים קדימה ורואים עננים שחורים ומאיימים. באנרגיה אנחנו במשבר אבל במבט קדימה ל-3 השנים הקרובות מצבנו טוב".
שר האוצר התחייב לרתום את כוחו של המשרד על מנת לעודד ככל שניתן את זירוז שאיבת הגז ממאגר תמר והעברתו לתחנות הכוח של חברת החשמל. "צריך לעשות כל מאמץ לקצר את תקופה בין המצרים הזו שאנו נמצאים בה ולזרז את הגעת הגז הישראלי לישראל. בשם משרד האוצר אני אומר שניתן כל תמריץ וכל תמיכה לנושא האסטרטגי הזה. זו משימה חשובה מבחינה משקית ואני מקווה שנוכל להקדים בכמה חודשים ובמקום בקיץ 2013 זה יקרה בתחילת 2013".
שר האוצר התייחס לנסיבות שבהן נוצר משבר האנרגיה האחרון: הפסקת הזרמת הגז הזול ממצרים בעקבות הפלת השלטון, העיכוב בהגעת הגז מהמאגרים של ישראל בים התיכון והתייקרות הדלקים החלופיים בשל המתיחות עם איראן. לדבריו, העלויות של התייקרות החשמל למשק הישראלי עומדות על כמה עשרות מיליארדי שקלים.
עם זאת, הצהיר שר האוצר כי הוא אינו מתכוון ליזום כל ויתור מצד המדינה על מסים עקיפים, על מנת להפחית את מחיר החשמל. "אני שומע כל הזמן את ההצעות הפופוליסטיות להוריד מע"מ ומסים ורוצה להזכיר לכם שמשקים שנהגו בחוסר אחריות ספגו מכות קשות לכלכלה ולאזרחים", אמר שטייניץ והזכיר, כי המדינה כבר ויתרה בשנתיים האחרונות על הכנסות של למעלה ממיליארד שקל במיסוי על סולר ומזוט, כדי למתן את מחיר החשמל.
"האחריות מחייבת אותנו לנהוג ברצינות וכל חבר כנסת ועיתונאי לפני שהוא מציע הצעות כלאחר יד צריך לבדוק אותן טוב טוב. הכסף בישראל לא צומח על העצים, התקציב לא בלתי מוגבל וגם ככה הגירעון יהיה גבוה".
שר האוצר ציין כי העתיד נראה בהיר יותר ותוך מספר שנים ישראל תגיע לעצמאות אנרגטית בזכות תגליות הגז. אז גם יראו הצרכנים בישראל ירידה במחיר החשמל. לדבריו, לצד החשיבות הכלכלית והגיאו פוליטית יש לתגליות הגז חשיבות לחוסן החברתי של החברה הישראלית.
בעקבות מכירת הגז לחברת החשמל ולחברות בחו"ל, יעמדו הכנסות המדינה ממסים ומתמלוגים על בין 400 ל-500 מיליארד שקל. שר האוצר ציין כי 40-50% מהסכום הזה יופנה לתקציב המדינה וישמש להשקעה בתשתיות תחבורה ובחינוך. יתרת הסכום תעבור לקרן ריבונית שתשקיע ברחבי העולם. הרווחים שתשיא קרן זו ישמשו לחינוך ולהשקעה בביטחון והקרן עצמה תישאר כעתודה למקרי חירום כמו מלחמה או אסון טבע. "הקרן תישמר כתעודת ביטוח לכל מקרה ולכל צרה שלא תבוא", אמר השר.