צרפת: אסד נוהג כרוצח; רוסיה: נמשיך לספק נשק
הקהילה הבינלאומית ממשיכה לדבר בשני קולות מנוגדים על האלימות בסוריה. סרקוזי אמר בראיון שאסד יעמוד לדין כפושע מלחמה. מנגד, הרוסים הדגישו כי עסקאות הנשק עם דמשק לגיטמיות. גורמים בארה"ב: תשובת אסד לאנאן לא מספקת
נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, השווה היום (ד') את עמיתו הסורי בשאר אסד ל"רוצח". אולם, באותה העת הודתה רוסיה כי היא מחמשת את המשטר בדמשק. ההבדל התהומי הזה משקף את חילוקי הדעות העמוקים שעדיין קיימים סביב המשבר בסוריה.
- מלחמת אזרחים בסוריה - העדכונים האחרונים:
- מה מלמדים המורדים בסוריה? "הצבא לא בגולן"
בלי בושה: סוריה מגנה את תקיפות ישראל בעזה
הנשיא הצרפתי טען בראיון לתחנת רדיו אירופית כי אסד הוא פושע מלחמה: "הוא מתנגד כמו רוצח, ועליו לתת את הדין בפני בית הדין הפלילי הבינלאומי". סרקוזי דחק באסד לאפשר להעביר סיוע הומניטרי לאוכלוסייה האזרחית שבאזורי הקרבות. "עלינו לפתוח את המסדרונות ההומניטריים, וכדי להשיג זאת עלינו למנוע עוד וטו רוסי וסיני". הוא התכוון לכך שצבא צרפת לא יכול להתערב במשבר ללא אישור מהאו"ם.
מנגד, במוסקבה כלל לא מתביישים בכך שהם ממשיכים לחמש את המשטר הסורי. סגן שר ההגנה הראוסי, אנטולי אנטונוב, הדגיש בראיון כי כל החוזים הקיימים שנחתמו עם הקרמלין יכובדו. "רוסיה נהנית משיתוף פעולה צבאי-טכני חזק עם סוריה, ואנו לא רואים שום סיבה לשקול זאת מחדש. שיתוף הפעולה הזה לגיטימי לחלוטין".
"לאנאן עדיין יש שאלות"
אמש נודע כי שליח האו"ם לסוריה, קופי אנאן, קיבל תשובה מהמשטר הסורי על ההצעות שהעלה בפגישות עם אנשיו. דוברו של אנאן הודיע: "לשליח עדיין שאלות שהוא מחפש עליהן תשובות. אולם, בשל המצב החמור והטראגי בשטח, על כולם להבין שהזמן דוחק. כפי שהוא אמר בביקורו, אסור לאפשר למשבר הזה להיגרר עוד ועוד", אמר הדובר.
אנאן, מזכ"ל האו"ם לשעבר, נפגש בסוף השבוע האחרון עם הנשיא בשאר אסד, בתקווה לגבש פתרון דיפלומטי למשבר המתמשך. שלושה גורמים אמריקניים אמרו מוקדם יותר היום שאסד דחה את מאמצי התיווך של אנאן, למרות יומיים של שיחות בין השניים. לטענתם, הנשיא הסורי אמר שהוא אינו מכיר באנאן כנציג הליגה הערבית ושלא יעשה דבר עד שהמורדים יניחו את נשקם.
במקביל, נודע כי איטליה היא המדינה האחרונה להודיע על הקפאת הפעילות בשגרירותה בדמשק ועל החזרת צוותה הביתה. ספרד עשתה כן מוקדם יותר החודש, וארצות הברית וצרפת סגרו רשמית את נציגויותיהן במדינה. "אנו חוזרים על הגינוי החריף ביותר לאלימות הבלתי מקובלת של המשטר הסורי כלפי אזרחיו", נכתב בהודעה של משרד החוץ האיטלקי.
מחיר הדמים: לפחות 40 הרוגים היום
בה בעת, הודיעו ארגוני אופוזיציה סוריים כי לפחות 40 בני אדם נהרגו ברחבי המדינה הערבית, מהם 23 באידליב – מעוז המורדים שעליו השתלטו כוחות אסד בצפון סוריה. לדברי פעילי האופוזיציה, בשטח העיר נותרו רק כמה "כיסי התנגדות" של חיילים שערקו מהצבא.
סוכנות הידיעות הרשמית של דמשק, סאנ"א, היללה את כיבושה מחדש של אידליב וטענה כי כוחות הביטחון "החזירו את הביטחון לעיר, שהייתה עדה למעשי טרור של חבורות חמושות".
עיר צפונית אחרת שמרכזת תשומת לב היא לטקיה, עיר הנמל החשובה בסוריה. פעילי אופוזיציה דיווחו כי חיילים ואנשי ביטחון נכנסו לעיר בחיפוש אחר מתנגדים. התקבלו דיווחים כי אנשי המשטר הציתו בתים וכי נשמעו קולות ירי. "הם נכנסו לאחר סגירת כל החשמל וחסימת רשתות התקשורת באזור", אמרו באופוזיציה.
טורקיה תקים עוד מחנה פליטים
כמו כן, הודיעה טורקיה על הקמת מחנה פליטים חדש ליד הגבול הסורי שיוכל להכיל 20 אלף בני אדם. המחנה הוקם לשעת הצורך, במקרה שזרם חדש של פליטים יברח משטח סוריה מאימת כוחות הביטחון של אסד. כך דיווחה סוכנות הידיעות הרשמית של אנקרה.
מושל המחוז שבו ייבנה המחנה, ג'לאלטין גיבנץ' אמר: "ממשלתנו זהירה מאוד בנושא. אנחנו בקשר מתמיד עם הממשלה באנקרה, ואנו מתכוננים לכל אפשרות". ביוני 2011 נאלצו הטורקים להתמודד עם שטף של סורים שברחו למחוז הטאי שמעבר לגבול באזור אידליב. למחנות הגיעו אז כ-11 אלף סורים שהתגוררו באוהלים שהקים הסהר האדום הטורקי.
מאז ירד מספר הסורים במחנות ל-כ8,000. רבות מהמשפחות החליטו לחזור למולדתן לאחר שוך האלימות באזור שבו הן מתגוררות. אולם, מספר הפליטים עלה בימים האחרונים בשל הפעילות הצבאית באידליב. לפי כמה דיווחים, הקבוצות הסוריות שמצליחות לעבור את הגבול קטנות יותר מבפעמים קודמות, שכן הפעם צבאו של אסד שולט בחלקים גדולים שלו.