סוהא ערפאת: יאסר היה נלסון מנדלה של הערבים
אלמנת יו"ר הרשות הפלסטינית העניקה ראיון נדיר ל-CNN שבע שנים למותו: "הציגו אותי ואת יאסר כרשעים, יצרו לי תדמית של מרי אנטואנט". על האביב הערבי: "בעלי הביא דמוקרטיה, הוא היחיד שבאמת אהבו". ויש לה גם שאיפות פוליטיות
יותר משבע שנים אחרי מות יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, משדרת CNN ראיון נדיר עם אלמנתו, סוהא ערפאת. בראיון, שקטעים ממנו פורסמו הערב (יום ד') מדברת סוהא על החשד שישראל הרעילה את בעלה, על האפשרות שתיכנס לפוליטיקה כדי להיות ממשיכת דרכו, ועל הטענות כי התחתנה עם ערפאת רק בשל מעמדו ונטשה אותו בשנותיו הקשות ביותר.
סוהא ערפאת רואיינה עבור סדרה דוקומנטרית של CNN בשם "מחיר המלכים", סדרה העוסקת במנהיגים בעולם. לפי CNN, זו הפעם הראשונה שסוהא ערפאת מסכימה להתראיין בפני המצלמות. ראיינה אותה אשת הרשת בקי אנדרסון.
על רקע הטענות בעולם הערבי כי ישראל היא שהרעילה את יאסר ערפאת, שמת ממחלה מסתורית ב-2004 אחרי שנים שבהן היה נצור במוקאטעה ברמאללה בשנות אינתיפאדת אל-אקצה, שאלה אנדרסון את סוהא ערפאת אם רצתה שתיערך לבעלה נתיחה מלאה שלאחר המוות. "כן, אבל זו הייתה החלטת הרשות הפלסטינית", השיבה סוהא, "וכיבדתי את החלטתם. יאסר מת ולקח את סודותיו עמו, ואיש אינו יכול לדעת את האמת כעת".
כשנשאלה מדוע אחרי שנים של שתיקה הסכימה לדבר דווקא כעת, אמרה: "כיוון שנעשה אי-צדק כלפי בעלי וכלפיי כל הזמן הזה. זה גרם לי לדבר על מה שקרה לי, במיוחד בימיו האחרונים של יאסר. אחרי האינתיפאדה יאסר ואני הוצגנו כרשעים. אני הוצגתי כמאוד מאוד... כמרי אנטואנט של העולם הערבי".
אנדרסון ניסתה להקשות על סוהא, ושאלה אותה אם יאסר ערפאת היה טרוריסט. "לא, טרוריסט לא היה זוכה לעולם בפרס נובל לשלום. את יודעת, יש הבדל בין לוחם חופש לבין טרוריסט. בעלי מעולם לא היה טרוריסט - הוא היה לוחם חירות". המראיינת תהתה אם יאסר ערפאת לא היה מסוגל בערוב ימיו לשלוט בפלגים הפלסטיניים שלחמו בישראל או שלא רצה לשלוט בהם, מה שחיזק את תדמיתו כטרוריסט. "תראי מה קורה עכשיו - הפילוג הזה בין עזה לגדה המערבית, בין פתח לחמאס", השיבה סוהא, "אם יאסר היה בחיים הפילוג הזה לעולם לא היה מתקיים".
"עזבתי את יאסר כי הוא הורה לי לעזוב"
"האם היה לו מצפון?", נשאלה אלמנתו של ערפאת, וענתה: "מובן שהיה לו מצפון. יאסר ערפאת היה המצפון - המנדלה של העולם הערבי, המנדלה של פלסטין".
היא נשאלה מה היא חשה לגבי תהליך השלום כעת, ואם יש בכוונתה להיכנס לפוליטיקה. "לא כעת", השיבה, "אמרתי שאולי אחרי שזהווה (בתם המשותפת של בני הזוג ערפאת) תתחתן ותהיה בסדר, אז אולי אכנס לפוליטיקה כי ליאסר ערפאת חייבת להיות המשכיות".
"חייתי 20 שנה עם האיש הזה", המשיכה סוהא, "אני יודעת איך הוא עובד ואיך הוא יכול לאחד בעזרת הקסם שלו והאישיות שלו את כל האנשים סביבו, את כל הפלגים, את כל העולם הערבי למעשה. כעת אני רואה את האביב הערבי ואיך העמים נפטרים מהמנהיגים שלהם כמו שאנחנו רואים בסוריה, במצרים, בתוניסיה".
סוהא נשאלה מה המחיר ששילם ערפאת עבור הסוגיה הפלסטינית. "הוא שילם בחייו. גם אם הוא לא הורעל, הוא שילם בחייו", השיבה. "הוא לא ראה את בתו. הוא אמר לנו לצאת כיוון שהוא לא רצה שנישאר בפלסטין. הוא אמר: 'אני לא רוצה להישמר על-ידי אשה וילדה, הם יגידו שאני פחדן ושאני מגן על עצמי בעזרת בתי'. כולם אמרו 'היא עזבה אותו' - עזבתי אותו כיוון שהוא הכריח אותי לעזוב אותו".
Read this article in English