בדרום שוב לא לומדים, צה"ל חזר לתקוף בעזה
אחרי גראדים לב"ש, רוב ערי הדרום השביתו את מערכת החינוך וההורים חלוקים - ההחלטה נכונה? לקראת חצות תקף חיל האוויר שתי מטרות ברצועה, אך גורמים מדיניים הדגישו: "לא נשבור את הכלים". ראשי רשויות: הדרום משותק, ונתניהו לא מגיב
רבים כבר חשבו שסבב הלחימה הזה נגמר, ושעד לפעם הבאה - צפויים לפחות כמה שבועות של שקט. אבל שתי רקטות הגראד שנורו אמש (יום ד') לבאר שבע שינו שוב את התמונה, ועיריות הדרום הבהירו כי לא יסבלו גם לא ירי של רקטות בודדות. לכן ברוב ערי הדרום לא יהיו הבוקר לימודים, אף שפיקוד העורף לא שינה את ההנחיות על חזרה לשגרה. חלק מראשי הרשויות מתחו ביקורת על חוסר המעש של הממשלה, ומעט אחר כך יצא חיל האוויר שוב לתקיפה בעזה.
איפה לא לומדים הבוקר?
- באר שבע
- אשדוד
- אשקלון
- קריית גת
- קריית מלאכי
- גן יבנה - למעט כיתות י"ב שילמדו במרחבים המוגנים ותלמידי חינוך מיוחד שייסעו למוסדות רחוקים יותר מ-40 ק"מ
- המועצה האזורית בני שמעון
- המועצה האזורית מרחבים
יתר היישובים לא הודיעו על ביטול הלימודים. באוניברסיטת בן-גוריון בבאר שבע כן יתקיימו הבוקר הלימודים, אך ההנהלה קראה לסטודנטים להתעדכן באתר האינטרנט של האוניברסיטה ובדואר האלקטרוני.
לפי הודעת דובר צה"ל, כלי טיס של חיל האוויר תקפו לקראת חצות אתר שיגור בצפון רצועת עזה ו"מנהרה התקפית" בדרום הרצועה. זוהתה פגיעה מדויקת.
ההסלמה בדרום - כתבות אחרונות:
- פריצה בחסות הטרור: גנבו מבית שנפגע מגראד
- האלוף רוסו: אין פתרון קסם, גורמים סוררים בעזה
- "ציידי הרקטות": חבלני הדרום מצילים חיים
- נסראללה ובכירי חמאס: "בדקו אותנו לפני איראן"
הפלסטינים דיווחו כי צה"ל כיוון את התקיפה הראשונה לעבר חלקה המזרחי של העיר עזה, ליד פרדס סמוך לשוק המכוניות בעיר ולשכונת זייתון. התקיפה השנייה הייתה באזור עבסאן, מזרחית לחאן יונס, למקום שבו נמצא מאגר מים חקלאי - ושם הטיל לא התפוצץ. בשני המקרים לא היו נפגעים.
"שלב ההכלה"
ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר, דווקא בחר שלא להשבית את הלימודים וביקש בעיקר "לשמור על ערנות". עם זאת, הוא הוסיף: "אני לא חייב לייעץ בדיוק איך לנהוג, אבל אנחנו רואים שהדרום משותק".
בישראל בינתיים לא מתכוונים לשבור את הכלים מול הפלסטינים, למרות הירי אתמול לעבר יישובים ישראליים. גורמים מדיניים אמרו הלילה ל-ynet: "הניסיון מלמד שאחרי כל סבב של יריות, יש מה שנקרא במערכת הביטחון 'זנב' של כמה שעות, שבמהלכן הם ממשיכים לירות כדי להראות שהם יורים אחרונים. שלשום הם ירו על נתיבות ועכשיו על באר שבע, אבל זה עדיין בשלב ההכלה מבחינת ישראל.
"חמאס קיבל בעבר את הפסקות האש, אבל אולי הארגונים האחרים לא קיבלו. בינתיים זה בטווח הרגיל, זה שאנחנו רגילים אליו לאחר אירועים מהסוג הזה עם הפלסטינים. ממשיכים לראות לאן זה מתפתח. אם זה יימשך היום, המצב צפוי להתפתח גם הוא", הוסיפו הגורמים.
ראש העיר אשקלון, בני וקנין, הסביר את ההחלטה לבטל את הלימודים בכך שהממשלה אינה מעבירה בעצמה הנחיות לרשויות כפי שביקשו. "לא ייתכן שייפול טיל בנתיבות ואמש בבאר שבע, והממשלה לא אומרת מה לעשות, אלא נותנת לנו ראשי הערים את האחריות להחליט. לנו אין הידע והמודיעין שיש להם".
וקנין הזכיר כי ביום ראשון האחרון נפגש ראש הממשלה בנימין נתניהו עם ראשי רשויות בדרום. "אמרתי לו שהממשלה היא שצריכה לקבוע את הכללים להתנהגות העורף. היא, בעזרת הצבא, צריכה להחליט אם פותחים את בתי הספר בימים כאלה, ולא ראשי הערים. נתניהו רשם לעצמו את הדברים וכנראה לא עשה עם זה כלום". הוא אומר כי לכן, "בלית ברירה ובגלל המצב הביטחוני, אנחנו הולכים לפי מה שקורה בשטח. נפל טיל בבאר שבע, אחת הערים הגדולות במדינה. איך אפשר לשלוח את הילדים ללימודים במצב כזה? מי יודע מה יהיה בלילה? מי יודע מה יהיה בבוקר?".
ראש מועצת להבים, אלי לוי, אמר ל-ynet: "לפי דעתי זה לא נגמר, אני מתאר לעצמי שזה ייקח עוד הרבה זמן. הממשלה צריכה לקבל החלטה אחרת, פותחים רגליים לטרור בעזה". ראש מועצת עומר, בני בדש, העריך שגם אצלו יהיו הבוקר שיבושים בלימודים כיוון שכאשר בבאר שבע מחליטים לשבית את הלימודים, גם צוותי החינוך של עומר אינם מגיעים. על התגובה הישראלית אמר: "יש שיקולים שלא כל אחד יכול להבין אותם. הממשלה מנסה לעשות רגיעה, ואני מניח שאם יהיה עוד טיל אז התגובה תהיה מאוד חריפה".
ראש העיר אשדוד, יחיאל לסרי, אמר: "ירי על באר שבע הוא כמו ירי על אשדוד. אנחנו לא מוכנים לסכן חיי אדם, בטח לא חיים של ילדים. במקרים כאלה עדיף לנקוט משנה זהירות. לא כל מוסדות החינוך ממוגנים, ואי אפשר לשחק בדברים האלה. אנחנו, ראשי הרשויות, נמצאים במגע עם התושבים ושומעים את ההורים, אנחנו מכירים את המצב יותר מפיקוד העורף. מבחינת מערכת הביטחון, קיום לימודים הוא חלק מרכזי של חוסן, וזה נכון - אבל עד גבול מסוים, והגבול הזה הוא הילדים. אנחנו לא סוגרים בתי עסק, אבל ילדים - בכל גיל - יש משמעות אחרת".
שוב נצטרך לשגע את הילדים
ליטל גליק, אימא לשני ילדים בני 4 ו-6 מאשדוד, סיפרה על רגשות מעורבים. "שוב צריך למצוא סידור לילדים וכל כאב הראש הזה. כבר אמרנו לילדים שהכול נגמר והכול בסדר, ועכשיו שוב נצטרך לשגע אותם ולא לשלוח אותם לבית הספר". מיכל לוי, אם לתאומים בכיתה א', אמרה: "הסבב האחרון עשה לי הרגשה רעה הרבה יותר מבפעמים קודמות, ועכשיו אחרי הטיל שלשום בנתיבות ואתמול בבאר שבע, אני שמחה מאוד על ההחלטה, כי אני לא יודעת איך הייתי שולחת את הילדים ככה לבית הספר".
יוסי, אב לילדים בני 12 ו-8, רוצה תשובה נחרצת לירי מעזה: "צריכים לעשות לזה סוף אחת ולתמיד כי זו לא באמת הפסקת אש. גם אתמול פחדתי לשלוח את הילדים שלי לבית הספר. הבן הגדול מרוצה מההחלטה הזו והבת הקטנה לא, כי היה אמור להיות לה מבחן הבוקר והיא רצתה לעשות אותו. הם יישארו היום בבית וישחקו במקום ללמוד. אני רק מקווה שעכשיו יהיה כבר איזה מהלך שיחזיר למדינה את כוח ההרתעה שלה, כדי שכל מיני ארגונים כאלו ואחרים יפסיקו לירות עלינו".
אלי גואטה מבאר שבע חושב דווקא שביטול הלימודים הוא כניעה לטרור. "הגיע הזמן לעבור את שלב הפחד ולא לאפשר להם לשחק בחיינו. כל עוד יש בבתי
הספר מקלטים ואמצעי מיגון עבור התלמידים, לא צריך לבטל את הלימודים".
מרים זוהר, גם היא תושבת העיר, אמרה: "אני לא יודעת על סמך מה העירייה קבעה שאין לימודים. פשוט מכניסים את התלמידים לבהלה וגורמים לטראומה גדולה יותר. צריך לחזור ללימודים ולכבד את הוראות פיקוד העורף. הם מקצועיים יותר בכל מה שקשור לקבלת החלטות כאלה".
Read this article in English