רוצים לשמור על היערות? תשכחו משמן צמחי
הביקוש הגלובלי לשמן המופק מהצומח נמצא בצמיחה – וגורם לירידה בשטחי היערות. דו"ח של איגוד המדענים UCS מציע דרכים לסייע לעסקים, לממשלות ולצרכנים במציאת שמן צמחי שאינו משפיע לרעה על היערות ברחבי העולם
הביקוש הגלובלי לשמן צמחי נמצא בצמיחה ותורם לירידה בשטחי היערות - כך עולה מדו"ח של איגוד המדענים המודאגים UCS. הדו"ח של האיגוד, שפורסם לאחרונה, מציע פתרונות סיוע לעסקים, לממשלות ולצרכנים במציאת שמנים צמחיים שאינם משפיעים לרעה על היערות ברחבי העולם.
עוד בערוץ כלכלה ירוקה :
- מתקני הגז - כך יעקפו את התנגדויות התושבים
- תביעות גדולות - זיהומים גדולים - פיצוי קטן
- כך תפריחו את הגינה - בלי פריחה מחשבון המים
הגידול בביקוש לשמן צמחי לא רק משפיע על הכלכלה העולמית, אלא גם על המערכת האקולוגית: הביקוש לשמן דורש יותר שטח של יבולים אחרים. שמן דקלים ושמן סויה, למשל, הם בעלי ההשפעה הגרועה ביותר על היערות. למרבה הצער, בעשור האחרון מרבית הביקוש לשמן סופק על ידי כריתה של יערות טרופיים. חשוב לזכור שהירידה בשטחי היערות מהווה 15% מפליטות גזי החממה בשנה בעולם.
הגידול בצריכה של שמנים צמחיים נובע ממספר גורמים. לא רק שהאוכלוסייה הצומחת דורשת יותר שמנים, אלא שהם נמצאים בשימוש גם בסבונים, באבקות כביסה, בשמפו ובמזונות מעובדים.
איגוד ה-USC מציע סיוע לחברות המשתמשות בשמן המופק מהצומח בייצור שלהן, משום שהוא מציע פתרונות לאופן שבו ניתן לשפר את שרשרת האספקה שלהן - ולקנות ממקורות שלא גורמים לפגיעה ביערות.
במדינות כמו אינדונזיה ומלזיה, ייצור שמן צמחי הוביל לצמצום משמעותי בשטחי היערות. חברות רבות החלו להפסיק לקנות שמן דקלים ממדינות אלו. לאחרונה, אפילו ארגון הצופות של ארה"ב התחייבו להשתמש בשמן בר-קיימא בעוגיות המפורסמות שהן מוכרות.
הצרכנים משחקים תפקיד
מאז תחילת השנה הפעיל ארגון "גרינפיס" לחץ על נסטלה, יצרנית המזון הגדולה בעולם, שהודיעה בעקבות זאת כי תנהיג מדיניות של שקיפות באשר לאספקת השמן שלה, וכי תבטיח שהיצרנים שלה לא יפנו לצמצום שטחי יער. גם פורום הצרכנות הטובה, ארגון המונה יותר מ-650 יצרניות של מוצרים צרכניים וקמעונאיים, התחייב עוד בסוף 2010 להפוך לנקי מפגיעה ביערות עד שנת 2020.
למרות הניסיונות של החברות להיטיב עם היערות, גם הצרכנים משחקים תפקיד משמעותי. לדברי קאלן מיי-טובין, אנליסט מדיניות ופעיל ב-UCS למען היערות הטרופיים, "חשוב לצרכנים להתעקש על כך שהמוצרים שהם מוכרים לא פוגעים בשטחי היערות". עוד הוא מוסיף כי "אם החברות המובילות יתחייבו לשימוש בשמנים, שלא מצמצמים את יערות העולם במוצרים שלהן, אחרות יפעלו בדומה - מה שירסן את קצב הצמצום בשטחי היערות והשינוי האקלימי".
גם הממשלות משחקות תפקיד בנושא. לחץ גובר מצד צרכנים הוביל למניעה זמנית של קנייה או ייצוא פולי סויה מאזור בו התבצעה כריתה של יערות בברזיל. במהלך חמש השנים האחרונות, חוקים כגון אלה הובילו להפחתה דרמטית של הפגיעה ביערות באזור האמזונס.