קמרון: אם הסנקציות יכשלו, אסייע לתקיפה באיראן
ראש הממשלה הבריטי חזר והבהיר שאינו תומך בתקיפה ישראלית באיראן בשלב זה, אך הבטיח ליטול חלק בפעולה צבאית או לסייע לה, אם ימוצו האפיקים הדיפלומטיים. "לא הורדנו כלום מהשולחן", אמר בראיון, "אבל עכשיו הזמן להגביר את הלחץ"
תומך בישראל, אך מיישר קו עם ארה"ב. ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, המבקר בארצות הברית, הציג שוב את עמדתו ביחס לסוגיית הגרעין האיראני, וחזר במידה רבה על דבריו של הנשיא ברק אובמה בנושא. "אני לא בעד פעולה ישראלית עכשיו", הצהיר בראיון לרשת NBC ששודר הלילה (יום ו'). "יש הרבה מה לעשות כדי לשכנע את איראן לשנות כיוון".
יחד עם זאת, הבהיר קמרון כי אם כל האופציות האחרות יכשלו, בריטניה תיטול חלק בתקיפה באיראן, או לכל הפחות תסייע לה. "לא הורדנו כלום מהשולחן", הדגיש קמרון, "אנחנו לא שוללים פעולה או תמיכה בפעולה, אבל עכשיו הזמן להגביר את הלחץ".
העולם מול איראן - כותרות אחרונות:
איראן נותקה מהמסלקה: "מחיר על הסירוב לציית"
100 מטוסים מול 8 מטרות: איך נתקוף באיראן?
בקהיר סירבו להקרין את הסרט האיראני: חילוני מדי מי תקף את המחשבים של ה-BBC בפרסית?בדבריו בראיון הודה ראש הממשלה הבריטי כי איראן גרעינית היא סכנה לא רק לישראל ולמזרח התיכון, אלא גם לאירופה, אך ציין כי "כפי שהמצב נראה כיום, אני לא חושב שיש הצדקה להתקפה ישראלית. אמרנו שהם לא צריכים לתקוף ואמרנו שלא נתמוך אם הם יתקפו. הדברים היו ברורים".
"אני ידיד של ישראל", המשיך קמרון, "ולישראל יש זכות להתקיים כמדינה דמוקרטית. חשוב מאוד שהיא תדע שיש לה בעלות ברית חזקות כמו אמריקה וכמו בריטניה, אבל אני לא תומך בפעולה בשלב הזה כי יש לנו עוד דברים לעשות בתחום הסנקציות ובכינון אמצעים קשוחים נגד המשטר האיראני".
"אני מבין למה הישראלים מרגישים ככה"
לצד זאת, הדגיש המנהיג הבריטי את אהדתו לישראל ולחששות אזרחיה. "אני בפירוש מבין מדוע הישראלים מרגישיםאולם קמרון פירט גם חששות שחורגים מגבולות האזור, בהם הסכנה שאיראן גרעינית תגרום למדינות חסרות נשק גרעיני ללכת בעקבותיה, וכן האיום שטהרן תנצל את יכולותיה הגרעיניות לתקיפה בטווחים ארוכים יותר. "זה ברור כי זה גם האינטרס שלנו שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני, וזו הסיבה שאנחנו מגבירים את הלחץ, בשיתוף בעלות הברית שלנו".
ראש הממשלה הביע תקווה כי הצעדים הדיפלומטיים יבהירו לאיראן כי "עליה ללכת בדרך שונה" מהמסלול בו היא צועדת כעת. "היא יכולה לפתח גרעין למטרות אזרחיות אם תוותר על השאיפה לגרעין צבאי. יכול להיות לה עתיד כמדינה בעלת יחסים נורמליים יותר עם יתר העולם. עלינו רק להמשיך את הלחץ כדי לעודד אותם לקבל את ההחלטה הנכונה".
קמרון גם הבהיר שאין בכוונתו לחסוך באמצעים כדי להשיג את המטרה. "אנחנו לא מדברים על בלימה,
אני מדבר על לחץ מסיבי", הסביר. "אירופה הכריזה על חרם נפט על איראן". נכונות מדינות המערב לשאת את מחיר הסנקציות באה לידי ביטוי אתמול גם בניתוקה של איראן ממסלקת הכספים הבינלאומית "סוויפט" – צעד שעלול להזניק מיד את מחירי הנפט, אך גם לאלץ את איראן למהר לשולחן המו"מ על תוכנית הגרעין.
גם אובמה העביר מסרים דומים בנאומו בפני קהל יהודי בוועידת איפא"ק, השדולה היהודית בוושינגטון. לא אהסס להשתמש בכוח כדי להגן על ישראל ועל האינטרסים שלה. אני לא מתכוון להסיר אף אופציה מהשולחן", אמר, אך הדגיש כי ארצו תמשיך במאמצים הדיפלומטיים כדי למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני. "נעשה כל מאמץ פוליטי וכלכלי כדי לשמור על הקואליציה ולהפעיל סנקציות וגם מאמץ צבאי כדי להיות מוכנים לכל תוכנית", אמר הנשיא האמריקני.
Read this article in English