מפגינים נגד הגירוש: "מסוכן בדרום סודן"
מאות התייצבו ברחבת הסינמטק בתל-אביב והפגינו נגד גירוש אזרחי דרום סודן: "הממשלה שולחת אנשים לסכנת מוות". מולם הפגינו עשרות תושבי דרום תל-אביב התומכים בגירוש: "המערכות החברתיות קורסות והפשיעה גואה"
כמה מאות מפגינים הערב (שבת) ברחבת הסינמטק בתל-אביב נגד גירוש אזרחי דרום סודן חזרה למולדתם. הם דורשים שהממשלה תעצור את הגירוש לדרום סודן עד שישתפר שם המצב. בין המפגינים, מבקשי מקלט ופעילים חברתיים. הם נשאו שלטים "700 איש מבקשים הגנה" ו"מסוכן בדרום סודן, לא לגירוש". מולם הפגינו עשרות תושבי דרום תל-אביב התומכים בגירוש. בין הצדדים התפתחו ויכוחים מילוליים.
נקה קירבה, בת 15, מבקשת מקלט מדרום סודן שמתגוררת בנהריה, הסתננה לישראל עם משפחתה דרך הגבול הדרומי לפני כחמש שנים: "ברחנו כשהייתה סכנה גדולה לחיינו. חברים שלנו שהגיעו מדרום סודן בתקופה האחרונה מספרים על איום מתמשך. מאז שנודע על כוונת הממשלה אני חיה בפחד יומיומי, אני מבקשת שהמדינה תיתן לנו עוד זמן עד שהמצב שם ישתפר".
אורית מרום מארגון הסיוע לפליטים א.ס.ף אמרה ל-ynet: "הגיע הזמן שלראש הממשלה יפול האסימון. הממשלה שולחת אנשים לסכנת מוות והיא צריכה לפחות לדעת שהמחיר של גירושם הוא חייהם של המשפחות והילדים שהגיעו להפגין כאן היום". השבוע פנו לראש הממשלה 400 אנשי אקדמיה, אנשי רוח ותרבות לצד קואליציה של ארגוני זכויות אדם בישראל, בקריאה לעצור את הגירוש המתוכנן לסוף החודש.
מול המפגינים נגד הגירוש, התייצבו כמה עשרות מתושבי דרום תל-אביב, להפגנת תמיכה בהחלטת הממשלה. הם נשאו שלטים "ישראל לא התשובה לתחלואי אפריקה" ו"הדרום קורס, די לכיבוש המסתננים". שלומי מסלאווי, חבר מועצת העיר תל-אביב ויו"ר ועד הפעולה של תושבי דרום תל-אביב לעניין המסתננים, אמר ל-ynet: "אנחנו מחבקים את הממשלה, השכונות מוצפות במסתננים ובפשיעה, המערכות החברתיות קורסות ובינתיים התושבים סובלים".
למגורשים מחכים רעב וחטיפות
הנתונים הנוגעים למספר הדרום-סודנים החיים בישראל אינם חד-משמעיים. לפי הערכת הארגונים המסייעים למבקשי המקלט ועל-פי מפקד שערכו בני הקהילה בישראל, כ-700 מבקשי מקלט מדרום סודן חיים בקרבנו, מתוכם יותר מ-400 ילדים. ברשות האוכלוסין וההגירה מעריכים את מספרם בכ-3,000 בני אדם.
אזרחי דרום סודן יגורשו למולדתם בהתאם להחלטה שקיבלה רשות ההגירה והאוכלוסין בסוף ינואר, לפיה כל מבקשי המקלט מדרום סודן מתבקשים לצאת מישראל עד סוף מרס, ואם לא יעשו זאת - יגורשו. על פי הרשות ומשרד החוץ, שינוי המצב בדרום סודן לאחר הכרזת העצמאות מאפשר את חזרתם של מבקשי המקלט למולדתם. מנגד, בני הקהילה וארגוני הסיוע טוענים כי המצב במדינה האפריקנית עדיין מסוכן.
על פי הדיווחים המגיעים מדרום סודן, מתנהלים בחודשים האחרונים קרבות באזורים נרחבים. אלפים נהרגו ומאות נעקרו מבתיהם. מיליונים נשענים על סיוע הומניטרי כדי להשיג מים ומזון, וסובלים מהיעדר תשתיות בסיסיות היכולות להבטיח תנאי קיום והישרדות בסיסיים.
דו"ח של האו"ם צופה כי השנה תסבול יותר ממחצית מהאוכלוסייה מרעב. על פי דו"ח מרכז המידע והמחקר של הכנסת, אחד מכל שבעה ילדים ימות בדרום סודן לפני גיל חמש, ל-50% מהאוכלוסייה אין גישה למי שתייה, ל-75% מהאוכלוסייה אין גישה לשירותי רפואה בסיסיים ויותר משליש מהאוכלוסייה נתונים במצב של סיכון תזונתי. עוד צוין בדו"ח כי נשים נאנסות על-ידי חיילי הצבא ולוחמי מיליציות. עוד ציינו תופעת חטיפת נשים וילדים. מחלקת ההגירה של ארצות-הברית הודיעה לאחרונה על הארכת ההגנה הקבוצתית לדרום-סודנים עד מאי 2013.
Read this article in English