למה תרופות לא עוזרות להורדת לחץ דם, ומה כן?
תרופות לטיפול ביתר לחץ דם אינן פותרות את הבעיה האמיתית מהשורש, אומרת הנטורופתית נטלי שוינקלשטיין, ותופעות הלוואי שלהן לעתים מסוכנות בפני עצמן. מה צריך לעשות כדי להוריד את לחץ הדם בגוף ולשמור על ערכים תקינים?
לחץ דם גבוה נגרם בעיקר מתפקוד לקוי של הכבד ושל הכליות, כתוצאה מעודף רעלים המגיעים לרוב מהמזון ומכימיקלים הזרים לגוף. הטיפול הקונבנציונלי מתמקד בהורדת לחץ הדם סימפטומטית, מבלי לקחת בחשבון את הגורמים ליתר לחץ הדם, ואילו הנטורופתיה מטפלת בבעיה מן השורש.
קראו עוד על יתר לחץ דם :
- מהם הערכים התקינים? הכל על יתר לחץ דם
הרפואה הקונבנציונלית מציינת כי חלק מהסיבות ללחץ דם גבוה הן גנטיות, וכי עודף שומנים בדם הכוללים טריגליצרידים וכולסטרול הצר את העורקים. הסבר זה חלקי בלבד, כיוון שלחץ דם גבוה הוא תוצאה של מכלול בעיות בגוף.
אנשים רבים סובלים מלחץ דם גבוה, אך כמעט אף אחד מהם אינו מודע למה שקורה בתוך גופו ולסיבות שבשלן הגוף מעלה את לחץ הדם.
מדוע עולה לחץ הדם?
תפקידו העיקרי של הכבד הוא סינון רעלים. הכליות ממשיכות בסינון הדם לנוזל השתן, אך עיקר תפקידן הוא שמירה על מאזן הנוזלים והחומציות בדם. כאשר יש עודף רעלים בגוף, בשל אכילה לא בריאה לאורך זמן או צריכה ממושכת של אלכוהול, תרופות או סמים, הכבד הופך שומני ומותש מהעומס שהוטל עליו, ואינו מצליח לבצע את תפקידו כהלכה.
במצב זה הכליות מקבלות על עצמן לפנות את הרעלים שהכבד לא הצליח לסלק.
כתוצאה מעודף הרעלים, גם תפקוד הכליות נפגע ופוחת עם הזמן. חלק מהצינוריות הקטנות בכליות, שתפקידן לסנן את הדם, נהרס והדם אינו מצליח לעבור דרכן.
הגוף החכם שלנו, שאינו מתייאש, מוצא דרך להעביר את כמות הדם הדרושה באמצעות הגברת לחץ הדם דרך הצינוריות שנשארו, ולמעשה הלב עובד קשה יותר בדחיפת הדם.
אצל אדם בריא יש בערך מיליון צינוריות בכל כליה. ניסויים בבעלי חיים, לפי ספרו של ד"ר הנרי בילר "המזון הוא התרופה", הוכיחו כי אפשר לשמור על הבריאות גם אם רק רבע מחומר הכליות נותר במצב תפקודי, וכי במצב זה לחץ הדם נשאר עדיין נורמלי.
ובכן, הסינון מובטח אם מבצעות אותו לפחות 250 אלף צינוריות, ורק כאשר צינוריות נוספות נהרסות לחץ הדם עולה, כדי לספק לכל איברי הגוף את הדם הדרוש. כדי לשאוב בקצב גבוה יותר את הדם דרך הכליות יש צורך בלחץ דם גבוה יותר, ואם הלב בריא וחזק מספיק הוא יהיה מסוגל לעמוד בזה ולהגביר את הלחץ באמצעות התכווצויות חזקות יותר.
במילים פשוטות, לחץ הדם עולה כשמופיע מכשול - רעלים הנכנסים לגופנו - המעכב את זרימת הדם דרך הכליות. הגוף מנסה להעביר את הדם באמצעות לחץ גבוה מהרגיל, וככל שלחץ הדם גבוה יותר סימן שהחסימה גדולה יותר. זהו מנגנון הגנה, לכן כשמנסים להפחית את לחץ הדם באופן מלאכותי, באמצעות תרופות, הדם אינו מסונן מספיק מרעלים, נגרם נזק לאיברי הגוף ותפקודי הגוף השונים נחלשים לאטם.
החומרים הפוגעים בצינוריות בכליות הם מלח, חומצות חלבוניות ממזונות העשירים בחלבון, מתכות כבדות (במיוחד כספית) ותרופות מסוימות.
איך מאזנים את לחץ הדם?
תרופות קונבנציונליות אינן פותרות את בעיית לחץ הדם הגבוה, אמור, אלא להפך: לטווח הרחוק הן גורמות רק להחמרת הבעיה, שכן עם הזמן נחסמות עוד צינוריות, הגוף מעלה את לחץ הדם והתרופות מפסיקות להשפיע.
בנוסף, לתרופות קונבנציונלית תופעות לוואי ובהן שיעול, האצת או האטת דופק הלב, דופק לא סדיר, גלי חום, בצקות ברגליים, סומק בפנים, פריחה, סחרחורת, החמרה בעמידות לאינסולין ואין אונות (אימפוטנציה), וכל אלה מהוות לעתים גורם סיכון בריאותי כשלעצמן. התרופות אינן עוזרות לשיקום הכבד והכליות, ולכן אינן יכולות לרפא את המטופל.
לאורך זמן, לחץ דם גבוה עלול לפגוע בכלי הדם ולגרום כאמור לנזק בלתי הפיך ללב ולאיברים חיוניים שונים כמו המוח והעיניים, לכן חשוב כל כך לטפל בו מיד עם האבחון ולא לדחות את הטיפול.
הפתרון האמיתי לשיקום הכבד ותפקודי הכליות הוא שינוי אורח חיים, הכולל מעבר חד לאכילת למזונות טבעיים, טריים וכמה שפחות מעובדים, פעילות גופנית ואיזון גוף ונפש. רק כך ניתן להגיע לאיזון אמיתי שבו לחץ הדם מגיע לרמה תקינה והלב מתפקד ללא עומס מיותר.
אם למרות שינוי אורח החיים לחץ הדם אינו מתאזן לאחר כמה חודשים מתחילת הטיפול (והדבר נדיר ביותר), הדבר מעיד ככל הנראה כי הכליות נפגעו בצורה חמורה וייתכן שלא ניתן יהיה לשקם אותן. זו גם סיבה לכך שתרופות להורדת לחץ הדם אינן מצליחות לעתים לבצע את פעולתן בצורה תקינה ולחץ הדם נותר גבוה.
הכותבת היא נטורופתית N.D Ph.D, מומחית לרפואה טבעית