בגלל זיהום במסעדה: עובר של צעירה בחודש 7 בסכנה
אישה בחודש השביעי להריונה אכלה במסעדה ונדבקה בחיידק הליסטריה, המועבר במזון מזוהם. כעת מנסים הרופאים למנוע הפלה ולהציל את העובר, מדווח "ידיעות אחרונות". 328 אנשים בישראל נדבקו בעשור האחרון בחיידק - 1 מכל 7 לא שורד
צעירה הרה ממרכז הארץ מטופלת בבית החולים בילינסון בניסיון להציל את העובר שלה, לאחר שנדבקה בחיידק אלים במהלך ארוחה במסעדה. בשנים האחרונות אירעו בישראל עשרות הפלות בעקבות פגיעת החיידק, המועבר באמצעות מזון שלא בושל כהלכה.
איך להישמר מהחיידקים שסביבנו?
- תחקיר: 4,000 מתים בשנה בישראל מזיהומים בבתי"ח
הצעירה, שנמצאת בחודש השביעי להריונה, סעדה במסעדה באזור פתח תקווה לפני כשבועיים, וזמן קצר אחר כך - ככל הנראה בעקבות לגימת מרק תרד - היא החלה לחוש ברע ואושפזה בבית החולים לצורך בדיקות.
כשמצבה השתפר, היא שוחרר ההביתה, אולם כאשר התגלה בבדיקות המעבדה שנדבקה בחיידק הליסטריה, הוזעקה שוב לבית החולים לקבלת טיפול רפואי, בניסיון להציל את עוברה.
הכי מסוכן - מוצרי עוף מוכנים
ליסטריה הוא חיידק סביבתי הנפוץ בקרקע ובמים, בהפרשות בני אדם ובעלי חיים. ההדבקה מתבצעת באמצעות מזון מזוהם הנגוע בחיידק. הליסטריה עמיד בטמפרטורות גבוהות ונמוכות במיוחד, ולכן שורד גם בפריזר ובבישול בחום נמוך, וכן בתנאים של מליחות רבה.
המזונות שעלולים לגרום להידבקות בליסטריה הם בשרים לא "עשויים", מוצרי בשר בעישון קר, סושי, מוצרי חלב שלא פוסטרו וירקות שלא נשטפו היטב.
סימני המחלה הם חום, כאבי שרירים, עייפות, הקאות ושלשולים. אצל נשים הרות החיידק עלול לגרום להפלות, לידות מוקדמות ולפגיעות קשות בעובר. בקרב שאר החולים החיידק עלול לגרום לדלקת ריאות ולפגיעה בלב.
המחלה מופיעה בעיקר בקרב קבוצות סיכון, בהם קשישים, אנשים עם ליקויים במערכת החיסון, נשים הרות ותינוקות. תקופת הדגירה של המחלה בגוף נמשכת עד שישה שבועות, ולכן בחלק מהמקרים קשה לזהות את מקורה.
כדי להימנע מהידבקות יש לרחוץ ירקות ופירות במים וסבון, לדאוג לבישול מלא של בשר בחום של מעל 70 מעלות, ולהפריד בין מזון גולמי ומבושל.
על פי נתוני משרד הבריאות, בעשור החולף אירעו בישראל 328 מקרים של ליסטריוזיס, המחלה שנגרמת על ידי חיידק הליסטריה. 47 מהחולים שנדבקו מתו, כלומר אחד מכל שבעה נדבקים. 84 מקרים אירעו אצל נשים בהריון ו-30 מקרים אצל תינוקות בני פחות משנה.
מנתונים שנאספו במשרד הבריאות עולה כי אחד משמונה מוצרי מזון מוכנים לאכילה שנמכרים בישראל מזוהם בחיידק הליסטריה. שיעור דגימות המזון המזוהמות הגבוה ביותר - 27% - נמצא במוצרי עוף.
כך תימנעו מליסטריה
להימנע מצריכה של מזונות ממקור לא ידוע, בעיקר דגים ומוצרי בשר.
- לאחסון דגים ובשר גולמי בכלים סגורים ובחלקו התחתון של המקרר.
- פירות וירקות יש לרחוץ במים ובסבון ולנגב אותם במגבת נייר יבשה.
- יש לבשל בשר ודגים בטמפרטורה של 70 מעלות לפחות.
- אין להשאיר מזן מבושל בטמפרטורת החדר למשך יותר משעתיים.