לא יכולה לנהוג בלי מריחואנה - להרשות לה?
מדינות בארה"ב מנסות לקבוע רף שיאפשר נהיגה לאחר שימוש במריחואנה, כל עוד לא נפגעת יכולתו של הנהג לתפקד. אך הדעות חלוקות: מתי מישהו מסטול מכדי לנהוג?
עוד על מריחואנה, תאונות ולגליזציה:
עישון מריחואנה מכפיל הסיכון לתאונה קטלנית
האו"ם: קנאביס - הסם המיוצר והנצרך בעולם "המאבק העולמי בסמים כשל, לנסות לגליזציה"
מצד אחד, נהיגה תחת השפעת סמים אינה חוקית בכל המדינות, מצד שני,
יותר ויותר נהגים מודים כי הם משתמשים במריחואנה רפואית ואף מנסים לחמוק כך מהמשטרה. הרשויות מחפשות דרך לקבוע את מידת ההשפעה שניתן להתיר, בדומה למבחן האלכוהול בדם שקובע את הרף המותר לנהיגה לאחר שתיית אלכוהול.
אולם בניגוד לאלכוהול, מריחואנה נשארת בדם זמן רב לאחר שהשפעתה הממסטלת פגה. טרם נמצא המבחן שיקבע את מידת הפגיעה ביכולותיו של הנהג לאחר השימוש, אף שהמדענים עובדים על זה.
ממחקרים שונים שנערכו לאחרונה עולה כי נהיגה לאחר עישון מריחואנה עלולה להכפיל את הסיכוי להיות מעורבים בתאונת דרכים קשה או אף קטלנית. ממחקר אחר שנערך בארה"ב עלה כי מספר התאונות הקטלניות פחת בשנים האחרונות, שיעור הנהגים שנפצעו אנושות ובגופם נמצאו סמים עלה ב-18% בשנים 2011-2005.
ד"ר מרילין היוסטיס מהמכון הלאומי האמריקני לשימוש בסמים, מעבדת מחקר של הממשלה, אמרה כי בקרוב יהיה מבחן רוק שבאמצעותו ניתן יהיה לאתר שימוש במריחואנה. אך גורמים בממשל טוענים מנגד כי הדבר לא יפתור את סוגיית הפגיעה ביכולת הנהיגה.
"אין תשובה חד משמעית לשאלה הזו", הסביר ד"ר גואוהוה לי מאוניברסיטת קולומביה, שחקר את הקשר בין שימוש במריחואנה לבין תאונות דרכים בשנה שעברה. הסקר שערך הצביע על "חורים" ניכרים במחקר. הוא גילה בין היתר כי אין נתונים חד משמעיים בנוגע לקשר בין שימוש במריחואנה לבין סיכוי לתאונה וכי לא ידוע אם יש הבדל בין אכילה לבין עישון בכל הנוגע להשפעה על הנהיגה.
הקשר בין נהיגה ללגליזציה
בין הפתרונות שהועלו הוצע לקבוע רף עליון לכמות הרכיב הפעיל במריחואנה, THC, שיימצא בדמם של הנהגים. אך אין הסכמה בנוגע לרף שלפיו ניתן לקבוע פגיעה ביכולת הנהיגה. שתי מדינות קבעו את הרף על שני ננוגרמים במיליליטר דם. במדינות אחרות נהוגה מדיניות "אפס סובלנות". וושינגטון וקולורדו דנות ברף של חמישה ננוגרמים.
הפעילים התומכים בחוק שיקבע מידה מותרת של THC בדם טוענים כי הצעד יביא להגדלת התמיכה הציבורית בלגליזציה של הסם. "המצביעים מודאגים מאוד מפגיעה בנהיגה בשל השפעת סמים", אמרה אליסון הולוקומב, המובילה את הקמפיין ללגליזציה במדינת וושינגטון.
הבית הלבן הציב כמטרה להפחית נהיגה תחת השפעת סמים ב-10% בשלוש השנים הבאות ועל כן תומך בקביעת רף שניתן למדוד בבדיקת דם. אך הוא לא קבע מה צריך להיות הרף. מספר גורמים משפיעים על מידת ה-THC בדם, בהם גיל, מין, משקל ותכיפות השימוש במריחואנה. הרכיב עשוי להישאר בדם שבועות לאחר שהשפעת הסם פגה.
עד שימצאו המדענים בדיקה שתהיה נפוצה ויעילה, ימשיכו להיפגע נהגים כמו צ'ילטון, החולה בטרשת נפוצה וחייבת להשתמש בסם פעמיים ביום כדי להקל על הרעידות בגופה. לדבריה, מאז התחילה לעשן היא התחילה שוב לנהוג ולראשונה זה חמש שנים הצליחה למצוא עבודה.
"אני לא שותה ונוהגת, ואני לא מעשנת ונוהגת", הצהירה צ'ילטון, שחוששת שחוקים חדשים העומדים על הפרק בקולורדו יפגעו בחירותה החדשה, "אבל הגוף שלי ספוג ב-THC".