תשובה: "ייצוא הגז יחזק את מעמד ישראל בעולם"
בעל השליטה בקבוצת דלק בכנס אנרגיה: כדי לקדם את מפעל הגז יש להשקיע בהקמת מתקני תשתית בעלות של יותר מ-15 מיליארד דולר. יו"ר דירקטוריון חברת החשמל: "לא ניתן להתבסס על צינור גז בודד שמגיע ליבשה ולכן נצטרך לפחות עוד 4 כניסות לגז מהחוף"
"לאנרגיה בעידן הזה קיימת חשיבות מכרעת בעולם והשפעה על מדינת ישראל. אנחנו עצמאים כחול לבן. יש לנו יכולת לספק את צרכי המשק ולייצא גז. יצוא הגז יאפשר את קידום המפעל הזה ויחזק את מעמדה של ישראל בעולם כולו" - כך אמר יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק, במסגרת כנס "אנרגיה כמנוף לקידום אזורי" שנערך במכללת נתניה.
- חברת החשמל אישרה רכישת גז משותפות "תמר"
- אלשיך: תשובה יצורף להסדר החוב בדלק נדל"ן
- יצחק תשובה יוכל לשעבד את חלקו במאגר לווייתן
לדבריו, "השקענו סיכונים רבים כדי לממש את הפוטנציאל בתחום וגם כדי לממש את מדיניות משרד האנרגיה לקדוח כמה שיותר. הקמת מתקן צפוני לקליטת הגז הוא מחויב המציאות. המהלך יצור מקומות עבודה רבים.
"כדי לקדם את מפעל הגז יש להשקיע בהקמת מתקני תשתית בעלות של יותר מ-15 מיליארד דולר. מדינות רבות באסיה ואירופה מתעניינות בתגליות ובלבד שתובטח להם מסה קריטית שמיועדת לייצוא", אמר.
לדבריו, מהלך זה יהדק יחסים בזירה הבינלאומית ויכניס כסף רב למדינה. "חובה עלינו לשתף פעולה עם מדינות האזור", אמר, ופנה לנציגי ירדן ויוון שנכחו באולם. בפנייה לשר האנרגיה עוזי לנדאו הזכיר תשובה שמשרדו תמך בתעשיית הגז לאורך כל השנים.
"אנו נמצאים בעיצומה של מהפכת אנרגיה. אין לי ספק שהיא תרשם בספר הימים של היסטוריית מדינת ישראל בה הפכנו למעצמה כחול לבן ואני גאה להיות שותף במעמד זה", אמר תשובה והזכיר שמשנות ה-50 נערכו מאות קידוחים עקרים בשטח ישראל.
"שכנענו את נובל אנרג'י להשקיע בישראל מיליוני שקלים. התגליות יביאו לישראל כסף רב ובזכותו יוזלו מחירי המים החשמל ועלויות תעשייה כבדה. המדינה תרוויח מתמלוגים ומסים. לפני מספר ימים חתמנו על הסכם היסטורי עם חברת החשמל שיספק לה אנרגיה ל-15 שנה. אין לי ספק שכולנו נהנה ממנו בקרוב. מדינת ישראל היא מדינה קטנה שקמה אחרי 2,000 שנות גלות. כולנו מלאי הערכה וחובה עלינו לשמור עליה והמומנטום בתחום ולכולנו יש מטרה להמשיך את הפיתוח במיוחד עכשיו", אמר.
"בגלל מטע חקלאי הגז לא נמצא פה"
לפנ תשובה דיבר יו"ר דירקטוריון חברת החשמל, יפתח רון טל, שאמר: "אני שמח שסוף סוף אני יכול להופיע בכנס אחד עם יצחק תשובה. עד היום זה נמנע ממני כיוון שהיינו במו"מ לרכישת גז. מדובר בהסכם היסטורי שיביא את מהפכת הגז. עד היום הייתה אספקת גז סדירה אבל מוגבלת ומהיום נוכל לעשות שימוש במאגרים".רון טל התייחס לחתימת החוזה הרשמית בין שותפות "תמר" לחברת החשמל משבוע שעבר, אז נקבע הסכם מסגרת של רכישה מינימלית של 42 מיליארד מ"ק גז טבעי ל-15 שנה ועד להיקף של 75 מיליארד מ"ק, בסכום כספי שינוע בין 14 ל23 מיליארד דולר.
לדבריו, ישראל תוכל להגיע לעצמאות אנרגטית ולשלוט במקורותיה לצורך הפקת חשמל שהיא "התשתית הכי חשובה למדינה. יש היום מקורות אנרגיה בבעלותה של מדינת ישראל כך שהם יספיקו לעתיד ככל שהוא נראה לעין. עם זאת, לא ניתן להתבסס על צינור גז בודד שמגיע ליבשה ולכן נצטרך בשנים הקרובות לפחות לעוד 4 כניסות לגז מהחוף. כשהצגתי את הנושא בפני רה"מ הוא כעס ואמר שלא יתכן שבגלל מטע חקלאי הגז לא נמצא פה".
רון טל הבטיח שישראל תקים מאגרי גז תפעוליים יבשתיים לשעת חירום. בהתייחסו לרפורמה המדוברת בחברת החשמל אמר רון טל שהיא מחוייבת המציאות למרות שהיא "מתקדמת באיטיות".
"אסור להסתמך על מקור אנרגיה מוגבל"
ח"כ בנימין בן אליעזר (פואד), ששימש עד 2009 כשר האנרגיה, אמר שהאחריות על הביטחון האנרגטי של ישראל היא על אדם אחד - שר האנרגיה. "גילוי מאגרי הגז הטבעי מול ישראל ב-2009 היוו נקודת מפנה והפכנו להיות מעצמת אנרגיה. עם זאת, יחסינו עם טורקיה וההפיכה השלטונית במצרים לימדו אותנו מספר מסקנות חשובות.
"ראשית, אסור להסתמך על מקור אנרגיה מוגבל, גז או נפט. מדינה שהיא אי אנרגטי וחפצה חיים חייבת לפעול במספר ערוצים. שנית, לא ניתן להסתפק רק על גז וצריך יותר מנקודה כניסה בודדת וצריך למצות את משאב פצלי השמן ולקדם את האנרגיה הסולארית. ישראל לא תוכל להסתמך על אספקת דלקים סדירה עם אנשים כמו אחמדיניג'אד".
בן אליעזר תקף קשות את הארגונים הירוקים שמונעים הקמת שדות סולארים בנגב בדיוק בנקודה בה הם אמורים לתמוך בה. "האם הגיוני שרזרבות החשמל של חברת החשמל נשארה בדיוק כמו שעזבתי את משרד התשתיות לפני שלוש שנים? השר צריך להילחם בפקידות במשרד האנרגיה והאוצר אבל אם נפחד ולא נתקדם נתקע את המדינה, אבל האשם היחידי יהיה שר האנרגיה לנדאו".