ההצבעות על רפורמת המרפסות שוב נדחו ביום
המשבר הקואליציוני עם ישראל ביתנו, שהשבית את ההצבעות על אישור רפורמת המרפסות, בעיצומו: סיעת ש"ס טרם קיבלה את ההסדר שנקבע בין רה"מ לסיעתו של ליברמן, לדון מחדש בסעיף כושר ההשתכרות - וההצבעות נדחו שוב למחר בבוקר
המשבר הקואליציוני עם סיעת ישראל ביתנו, שהשבית את ההצבעות על אישור חוק רפורמת המרפסות , טרם נפתר. מתברר כי בשעות האחרונות מערימה סיעת ש"ס קשיים על ההסדר שהושג בין לשכת ראש הממשלה לבין סיעת ישראל ביתנו.
עוד בנושא רפורמת המרפסות :
- הממשלה תדון בקריטריון ההשתכרות בדיור
- מסתמן: דחייה בהצבעה על "רפורמת המרפסות"
- הממשלה אישרה פרק הדיור בוועדת טרכטנברג
בישראל ביתנו מחכים כבר כמה שעות להודעת מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר, כי ש"ס מקבלת את ההסדר - אך הטלפון של לוקר אינו מצלצל. מסיעת ש"ס ומלשכת ראש הממשלה לא ניתן היה לקבל תגובה או הסבר על פשר העיכוב. בסיעת ישראל ביתנו מעריכים כי התנגדותו של שר השיכון, אריאל אטיאס, למהלך היא שמאיימת על התקדמות ההסדר.
עם זאת, נודע כי שר השיכון אריאל אטיאס נועד עם ראש הממשלה נתניהו ועם מנכ"ל לוקר. בתום הפגישה הסתמן כי היא לא תרמה לשינוי עמדתה של ש"ס.
הסיעה הייתה אמורה לחזור ולתמוך בחוק הרפורמה לאחר הסכמת ראש הממשלה להחזיר לדיון מחודש במליאת הממשלה את הקריטריון של "מיצוי כושר ההשתכרות" בזכאות לדיור בר-השגה ובדיור המסובסד בשיטת ה"מחיר למשתכן". ואולם, בהיעדר אור ירוק שההסדר מקובל גם על ש"ס - נאלץ יו"ר הוועדה המשותפת לחוק הרפורמה, ח"כ אמנון כהן (ש"ס), לדחות את המשך ההצבעות שתוכננו להיום - למחר ב-9:00 בבוקר. המועד אינו סופי.
נתניהו התחייב להביא את הסוגיה להכרעת הממשלה תוך שבועיים, עד 1 באפריל. ההסכם בעניין זה הוסדר בין מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר, ויו"ר הקואליציה, ח"כ זאב אלקין (ליכוד), לבין שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, והח"כים פאינה קירשנבאום ורוברט אילטוב, יו"ר הסיעה. המשבר לא יסתיים סופית אלא בהכרעה של הממשלה לטובת קריטריון ההשתכרות.
המגעים בי הצדדים נערכו בכנסת ונמשכו כארבע שעות. חלק ניכר מהזמן הוקדש לניסיונות השכנוע של ש"ס לתמוך בהסדר. המאמצים היו קשים, כמעט לקראת פיצוץ, נוכח סירובו של שר השיכון, אריאל אטיאס, לתת יד להסדר הסותר את הסיכום שלו עם שר האוצר, יובל שטייניץ. הסיכום התבטא בהחלטת מועצת רשות מקרקעי ישראל שלא לכלול את כושר ההשתכרות בקריטריונים לדיור מוזל. הכרעת הממשלה בעד הכללתו תחייב את הרשות לתקן את ההחלטה.
הערכות בכנסת: הפרת ההסדר תוביל למשבר ממשלתי
לשכת ראש הממשלה השתדלה להרגיע את ישראל ביתנו שבסוף היא תשיג את שיתוף הפעולה של ש"ס. לאחר המשא ומתן התכנסה הסיעה לישיבה בהמתנה מתוחה להודעת לוקר על הסיכום שלו עם ש"ס, שעיכב את פרסום ההודעה המשותפת של הלשכה והסיעה לגבי ההסדר.
גם בעניין זה הסיעה אינה רגועה, נוכח העיכוב הממושך בקבלת ההסכמה של ש"ס להסדר. אנשיה לא הסתירו את חששותיהם שהנושא עלול שלא להגיע להכרעת הממשלה עד 1 באפריל ("עצם בחירת תאריך היעד הזה לא מבטיחה אמינות", כדברי גורם בסיעה, בחיוך). "אם הממשלה לא תדון בנושא למרות התחייבות נתניהו, נחליט על הצעדים הבאים שלנו", אמר גורם בכיר בסיעה, בלי לפרט. אבל בכנסת העריכו כי הפרת ההסדר עלולה להוביל למשבר ממשלתי.
את העיקרון של הסכמת נתניהו לקבל את התנאי של ישראל ביתנו הביא המנכ"ל לוקר בשעות הבוקר לידיעת שר החוץ ויו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, השוהה בביקור מדיני בסין. בכך הושגה פריצת הדרך שתביא לחידוש ההצבעות על חוק הרפורמה בוועדה המשותפת, בתמיכת נציג ישראל ביתנו, ח"כ חמד עמאר, שהוא לשון המאזניים ברוב הקואליציוני שעומד על 7:5. בינתיים, ישיבת הוועדה המשותפת טרם חודשה.
עם זאת, ולמרות כל החששות, בישראל ביתנו רואים בינתיים את הצעד של נתניהו כ"הישג גדול למעמד הביניים בישראל". השר מיסז׳ניקוב והח"כים אילטוב וקירשנבאום בירכו את ראש הממשלה בפתח המשא ומתן עם המנכ"ל לוקר, על פרטי ההסדר.
הם אמרו כי "בהחלטתו להחזיר את הדיון לממשלה, העביר נתניהו מסר ברור לאוכלוסייה היצרנית בישראל, שהשתתפות בכוח העבודה זוכה להכרה מצד הממשלה. חודשים רבים אנחנו טוענים כי מגזר זה הוא המדוכא והמקופח ביותר בחברה הישראלית, אלה שמשלמים מסים ומשרתים בצבא ולא מקבלים שום דבר, במקום לתת להם את ההעדפה הברורה שמגיעה להם", אמרו נציגי ישראל ביתנו.