שתף קטע נבחר
 

תדפיס לי שריר

סטארט אפ אמריקאי משתמש בביו-מדפסת תלת מימד ראשונה מסוגה ליצירת רקמות תאים אנושיות עבור תעשיית התרופות, האם בעתיד ניתן יהיה להדפיס איברים שלמים?

חברת ההזנק Organovo שמקורה בסאן דיאגו שבארצות הברית שילבה כוחות עם חברת Invetec ממלבורן, אוסטרליה, ויחד הן יצרו את ה-NovoGen MMX Bioprinter, ביו-מדפסת תלת מימד חדשנית שמיישמת את עקרונות הדפסת התלת מימד ליצירת רקמות תאים אנושיות, כפי שלא ניתן היה לעשות מעולם בעבר.

התהליך מתחיל בגידול תאים בתרבית, וברגע שיש כמות מספקת נעשה שימוש באנזים ייחודי שמאפשר את "אריזתם" לתוך מבנה דמוי כדוריות. אותן "כדוריות תאים" עוברות תהליך אינקובציה בו התאים מתחילים להיקשר האחד בשני, ולאחר מכן הן מונחות בצלחות פטרי בהן ממשיך התהליך.

 

עוד ב-HWzone.co.il:

 

בסופו של דבר מוכנס התוצר אל כלי זכוכית המשמשים למעשה כ"מחסניות הדיו" עבור מדפסת תלת המימד, אשר מסדרת אותם בשכבות בסדר מופתי בהתאם למודל המוכתב לה, תוך שימוש בפיסות ג'ל ייחודי בין שכבה לשכבה. כמה זמן לאחר מכן מתאחדים התאים ויוצרים יחד רקמה שלמה ומושלמת, שלכאורה לא ניתן להבדיל בינה לבין הרקמות בגופו של האדם.

 

 (צילום: hwzone.co.il) (צילום: hwzone.co.il)
(צילום: hwzone.co.il)

 

Organovo היא איננה הראשונה שמבקשת לעשות שימוש בטכנולוגיות הדפסת תלת המימד לסידור תאים במבנה, אך הטכניקה הייחודית בה היא נוקטת מאפשרת כאמור לתאים לתקשר ולפעול יחד ליצירת רקמות שתואמות את אלו הקיימות בגוף האדם – כך, למשל, תאים שמיועדים להרכיב רקמת שריר יסתדרו כולם באותו כיוון ליצירת סרקומרים שיאפשרו פעולת התכווצות, ממש כמו השרירים של כולנו. עד כה, הצליחו אנשי החברה ליצור בהצלחה מספר רקמות שריר שונות, כגון רקמות שריר לבבי, רקמות שריר ריאתי, כלי דם ועוד.

 

 

 (צילום: hwzone.co.il) (צילום: hwzone.co.il)
(צילום: hwzone.co.il)

 

הטכנולוגיה החדשנית שפיתחה Organovo מאפשרת אמנם ליצור רקמות זעירות בלבד לעת עתה, אך גם אלו מציעות פוטנציאל גדול מאוד עבור חברות פיתוח התרופות למיניהן, אשר יוכלו לבצע ניסויים שונים ולבדוק את השפעתן של תרופות חדשות על גוף האדם כבר בשלב מוקדם מאוד – מה שעשוי לחסוך להן הרבה זמן וגם הרבה מאוד כסף. חברת הענק פייזר (Pfizer) היא הראשונה לשתף פעולה עם Organovo, וכנראה שבקרוב היא כבר לא תהיה לבד.

 

עם זאת, עבור Organovo מדובר רק בצעד ראשון בדרך למימוש חזון ארוך טווח ושאפתני במיוחד בו ניתן יהיה ליישם את הטכנולוגיות המדוברות ליצירת רקמות גדולות ואפילו איברים שלמים לצורך השתלות, שיוכלו יום אחד לשים סוף לרשימות ההמתנה בתור לתרומת איברים ולהציל את חייהם של אינספור אנשים.

 

 (צילום: hwzone.co.il) (צילום: hwzone.co.il)
(צילום: hwzone.co.il)

 

בחברה מקווים כי שיתוף הפעולה עם יצרניות התרופות יאפשר להם לממן את המשך הפיתוח האדיר הדרוש לשם כך, ומספרים כי אותם "איברים מודפסים" עתידניים לא בהכרח יהיו זהים במראה לאיברים המקוריים שלהם הם אמורים להוות תחליף, אך יבצעו את התפקיד הנדרש כהלכה וגם יקטינו משמעותית את הסיכויים לדחיית האיבר המושתל בידי הגוף – היות ואותם איברים יווצרו לפי תאיו של המושתל עצמו.

 

אתם מוזמנים לצפות בדיווח חדשותי קצר מאוסטרליה שמציג את הביו-מדפסת שהיא ו-Invetec יצרו:

  

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: hwzone.co.il
בקרוב: איברים מודפסים
צילום: hwzone.co.il
מומלצים