בת ים-ניו יורק: עבודות קהילה במקום דמי שכירות
במשך שנים אזור התעשייה בבת ים נחשב לכבשה השחורה של גוש דן, ובעירייה החליטו למתג אותו מחדש כתואם-מנהטן. לשם כך חיזרו אחרי אמנים תל-אביביים בדרך יצירתית והציעו להם להעביר את משכנם לעיר – ובמקום לשלם שכירות וארנונה להעניק שעות לטובת הקהילה
במשך שנים אזור התעשייה בבת ים היה לכבשה השחורה של גוש דן ולא הצליח להתרומם. ראש העיר, שלמה לחיאני, הבין שעליו לשנות את הדימוי של האזור ושל אזורים נוספים בעיר. ולביצוע המשימה הזמין סטודנטים מאוניברסיטת קולומביה שבארה"ב, אשר עוסקים בתכנון עירוני, כדי שייעצו לו איך להזיז דברים בעיר בצורה יצירתית.
עוד בערוץ הנדל"ן :
- לא מחכים לאף אחד: פינוי-בינוי עצמאי
- המדינה תשווק מאות יחידות דיור לבדואים
- דירה בחולון: עיצוב נשי שובר סטריאוטיפים
אזור התעשייה של בת ים, המצוי בחלקה המזרחי של העיר, נחשב למיושן וזה שנים שאינו מושך אליו עסקים חדשים. בימים אלה החליטה העירייה למתג את המתחם מחדש תחת השם "מתחם העסקים UP" (אורבן פרוג'קט). "בדרך כלל בארץ מפתחים אזורים חדשים. אבל אנחנו מדברים על שינוי הנשמה של האזור. אנחנו רוצים ליצור מציאות שתחייה את המקום", מסביר ל-ynet ארז פודמסקי, מנכ"ל עיריית בת ים, בעקבות המלצתם של אותם סטודנטים אמריקאים.
לדבריו, "ההחלטה הייתה להביא לאזור מעצבים, אדריכלים ואמנים. במקום שישלמו על כל מטר רבוע דמי שכירות גבוהים מאוד בתל-אביב - קראנו להם להגיע לכאן וליהנות מעסקה משתלמת. בדרך זו אנו משנים את הלב של האזור, שעד לא מזמן שכנו בו בעיקר מוסכים ומסגריות".
פודמסקי מוסיף כי "המטרה שלנו היא לשלב מסחר, משרדים ומגורים יחד. אין הרבה מקומות כאלה בארץ: בדרך כלל יש הפרדה ברורה בין אזורים אלה. המודל שלנו הוא מנהטן - והמטרה היא שהמקום יפעל סביב השעון. ברגע שיגיעו לאזור התעשייה אמנים ומעצבים, יצטרפו גם משרדים שיאהבו את הסביבה החדשה ואפילו תושבים ירצו להתגורר בסמוך".
דמי שכירות לחודש: 200 שעות לקהילה
אלא שהבאת אמנים ומעצבים לאזור התעשייה הבת ימי זה רק חלק מהתוכנית של העירייה. בהמשך לתהליך המיתוג מחדש, היא שכרה את שירותיו של משרד האדריכלים אליקים, כדי שיטווה את עקרונות היציאה לדרך. ובמקביל הפעילה העירייה את מודל "הברטר החברתי". מדובר במודל שפועל במספר מקומות בעיר, במסגרתו מעבירים 20 מעצבים סדנאות לתלמידי בתי ספר ברחבי העיר - בתמורה למקום משכנם.
בימים אלה מכניסה העירייה את המודל לשלב הביצוע באזור התעשייה, והשכירה שטח של 400 מ"ר ברחוב האורגים 11. לפי סיכום בינה לבין השוכרים, בתמורה לכל מטר רבוע של משרד אותו הם משכירים, הם יעניקו שעתיים עבודה לטובת הקהילה. במקום ישכנו, בין השאר, עמותת בוגרי יחידת 8200, שבתמורה למשרדים תקדם הבאתם של יזמים צעירים לבת ים וכן תעביר סדנאות לקהילה בתחום הצמיחה והיזמות; סטודיו "קן עיצוב", שיעניק סיוע תכנוני לתכנון האזור; ובוטיק עמליה - מיזם אינטרנטי שמטרתו לקדם אופנה ישראלית בעולם ואשר יסייע לאוכלוסיות מוחלשות בעיר.
שטח המשרדים שמשכירה העירייה במסגרת הפרויקט אינו שייך לה אלא לאדם פרטי, שמעדיף לא להרוויח כמה שנים - ובכך להירתם למשימה לשינוי אופיו של האזור. העירייה, מצדה, השקיעה בשיפוצו של המתחם 150 אלף שקל כדי להתאים אותו לשוכרים החדשים. בעוד מספר שנים בעל קרקע ינצל את התוכניות העירוניות החלות על הנכס שבבעלותו, ויבנה בניין משרדים שאותו הוא ימכור, לאחר שאופיו של האזור יהיה שונה באופן משמעותי, כך שבסופו של דבר כנראה לא יהיה מופסד כלל.
"בת ים ממשיכה לקבוע את הטון בחדשנות בתחום הנדל"ן. תעריף הנדל"ן החברתי שאנו מיישמים במתחם האורגים 11 ב-UP של בת ים הוא חלק מהתפיסה של פיתוח עסקים קטנים, יזמויות עסקיות ואמנות לצד חיי קהילה", אמר השבוע לחיאני.
ובינתיים: מגדלים באוויר
בהמשך למגמת ההתחדשות העירונית, תחת הרצון לשלב מסחר, משרדים ומגורים יחד, יצאה השבוע עיריית בת ים בשני מכרזים להקמת בניינים בני 20 ו-42 קומות ברחוב הקוממיות שבחלקה הדרומי של העיר. על פי התוכניות, צפוי חלק זה להתעבות בכ-4,000 יחידות דיור.
המגרש הראשון הוא בשטח של כ-3.5 דונם, ועליו ייבנה המגדל בן 42 קומות, שיכלול כ-500 מ"ר למסחר, כ-2,000 מ"ר לתעסוקה ו-152 יחידות דיור. המגרש השני הוא בשטח של מעל 2.5 דונם, ועליו יבנה מגדל בן 20 קומות והוא יכלול כ-500 מ"ר למסחר, כ-2,000 מ"ר לתעסוקה ו-100 יחידות דיור.
עלות רכישת מסמכי המכרז, שייסגר בתחילת חודש אפריל, עומדת על 2,500 שקל. העירייה צופה לקבל הצעות שינועו סביב ה-140-110 מיליון שקל.