ביהמ"ש אישר לחוות מזור לייצא 90 קופים לחו"ל
רשות הטבע והגנים תעניק לחוות מזור היתר לייצא 90 קופי מקוק למעבדה בארצות הברית, כך קבע ביהמ"ש המחוזי-מרכז בפ"ת, בעקבות עתירת החווה נגד הרשות. השר להגנת הסביבה: אפעל להפסקת ייצוא חיות בר מוגנות. ארגוני בעלי חיים: נפנה לבג"ץ לביטול ההחלטה
בית המשפט המחוזי מרכז בפתח-תקווה קיבל היום (ב') את עתירת "חוות בי.אפ.סי. בע"מ" (חוות מזור), לקבלת היתר לייצוא קופים לניסויים למעבדת "Shin Nippon Biomedical Laboratories" בארצות הברית.
השופט אילן שילה הורה לרשות הטבע והגנים לאפשר את הייצוא של 90 הקופים, ולאשר לאלתר את ההיתרים. כמו כן, הוא חייב את הרשות לשאת בהוצאות הטירחה המשפטיות בסך של של 7,500 שקלים.
בית המשפט ציין כי הרשות היא הגוף המוסמך לפי חוק הגנת חיות הבר להעניק היתרים לגידול וייצוא של חיות בר ולפי אמנה בינלאומית לסחר במינים בסכנת הכחדה.
בית המשפט: אין סיבה לעכב את משלוח הקופים
נציגי חוות מזור עתרו לאחרונה לבית המשפט נגד רשות הטבע והגנים בבקשה לקבל היתר למשלוח הקופים. היום (ב') הודיעו נציגי הרשות בבית המשפט כי כל האישורים התקבלו. "מבחינת הרשות כגוף מקצועי ועל פי הבדיקות שעשתה למיטב טיפולה המקצועי בנושא זה, היא לא סבורה שיש דברים נוספים שהיא צריכה להוציא היתרים".
בהחלטת בית המשפט נכתב כי "אין סיבה לעכב את מתן ההיתרים למשלוח הקופים לארה"ב לצורכי ניסויים רפואים" וכי רשות הטבע והגנים "השתכנעה כי כל דרישותיה, המיוסדות על דרישות האמנה מתקיימות".
בית המשפט התייחס לכך כי השר להגנת הסביבה, הממונה על רשות הטבע והגנים, מעוניין לשנות את מדיניות המשרד והרשות, "בכך שייאסר ייצוא של קופים מחוות מסחריות בישראל, למעט במקרים חריגים ביותר".
בשבוע שעבר פנה השר באמצעות נציגי הרשות, בבקשה דחופה לבית המשפט להשהות את ההחלטה בדבר המשלוח, במטרה להמתין להכרעתו של היועץ המשפטי לממשלה לגבי המדיניות החדשה.
בחוות מזור התנגדו לדחיית המשלוח וטענו כי "המדיניות החדשה של השר היא לסגור את עסקיה" וכי הקפאת ההיתרים "גורמת נזקים בלתי הפיכים" הן לחוות מזור ולעיכוב בלוחות הזמנים של מחקר רפואי של חברת תרופות מהגדולות בעולם שהמחקר נערך עבורה וחוות מזור התחייבה לספק לה קופים.
ברשות הבהירו בתגובה כי אין בכוונתם להתחייב לפצות את חוות מזור בגין הנזקים שייגרמו לה עקב העיכוב במתן ההיתרים, "ככל שאלה יוכחו, אם יעוכב מתן ההיתרים תקופה נוספת".
בית המשפט התייחס לכך כי "רצונו של השר לשנות את מדיניותו הוא רצון שיש רבים המברכים עליו, לרבות העמותה "תנו לחיות לחיות" שביקשה להצטרף כצד. עם זאת קשה להלום כי תוך שבועיים תוכל מדיניות זו להשתנות, באישור היועץ. המשפטי לממשלה, בלי לקבוע כללים מפורטים באשר למדיניות חדשה" ואף הדגיש כי יש למצוא פיתרון למשלוח הנוכחי של הקופים.
עוד התייחס בית המשפט לחוות הדעת של היועצת המשפטית של המשרד להגנת הסביבה, בה נכתב כי "המדיניות האוסרת על פעילותה של חוות מזור פוגעת בחופש העיסוק ובקניין העולה על הנדרש ועל כן אינה עומדת במבחן חוקתי. יחד עם זאת, ניתן להצדיק מדיניות אשר מצמצת את הפגיעה בחיות הבר, ופוגעת במידה מסוימת בפעילות של החווה, על בסיס הבחנות מקובלות באמנה".
השר להגנת הסביבה: אפעל להפסקת ייצוא חיות בר מוגנות
גלעד ארדן, השר להגנת הסביבה אמר בהודעתו לתקשורת, בתגובה להחלטת בית המשפט, כי "צר לי מאוד על החלטת בית המשפט . אני אמשיך לפעול מול רשויות המשפט כדי להביא להפסקת ייצוא חיות בר מוגנות מישראל. לאור השתלשלות הדברים, אני בוחן לאלתר את האפשרות להעברת סמכויות רשות הטבע והגנים בעניין מתן היתרי סחר בחיות בר ממנה למשרד להגנת הסביבה".
בארגונים למען בעלי חיים, שקיימו מאבק משפטי וציבורי נגד חוות מזור, מתחו ביקורת קשה נגד רשות הטבע והגנים וטענו כי "מכרה את הקופים מחוות מזור לגיהנום במתקני חברת SNBL בארה"ב", כך מסרה עמותת "תנו לחיות לחיות".
"הרשות פועלת בניגוד להחלטתו של השר להגנת הסביבה לו היא כפופה והציגה מצג שווא שגוי לבית המשפט בדבר העילות להמנעות ממתן ההיתר, תוך שהיא מסתירה את ההליך מ"תנו לחיות לחיות". בעמותה ציינו כי בכוונתה לעתור לבג"ץ נגד חוות מזור ונגד התנהלות הרשות, במטרה לבטל את ההיתרים שהוגדרו על ידה, כ"בלתי חוקיים". "הגיע הזמן לשים סוף לשערוריה שנקראת חוות מזור".
בעמותת "מאחורי דלתות המעבדה" מסרו בתגובה כי ""רשות הטבע והגנים הוכיחה פעם נוספת כי או שאין ביכולתה להגן על הקופים בחוות מזור, או שהיא פשוט לא רוצה לעשות את זה. לנוכח היקפי המחדלים של רשות הטבע והגנים, אנו נעשה כל שביכולתנו על מנת לעצור את המשלוח הבלתי חוקי והאכזרי הזה".
ממשרדו של עו"ד רוברט פישמן, המייצג את "חוות בי.אפ.סי. בע"מ" (חוות מזור) נמסר כי "אנו מברכים על החלטת בית המשפט".