שתף קטע נבחר

דו"ח: ריבית המינוס - יותר מכפול מאשר באירופה

ריבית החובה הממוצעת בישראל עומדת על 8.26%, זאת לעומת 3.5% בממוצע באירופי. כך עולה מדו"ח שהכין מרכז המידע והמחקר בכנסת. מזמין הדו"ח, יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ כרמל שאמה-הכהן: " הבנקים פשוט מגלחים את הצרכן הישראלי". מחר יגיע הנגיד פישר למשכן לדיון מיוחד בנושא

דו"ח של מרכז המידע והמחקר בכנסת מצא כי הבנקים עושקים את הצרכן הישראלי בגביית ריבית חובה על משיכות יתר בשיעור כפול מממוצע הריבית האירופי ואפילו יותר מהנדרש בבנקים של מדינות פושטות רגל כמו יוון ופורטוגל. הדו"ח נערך בהזמנת יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ כרמל שאמה הכהן (ליכוד) לקראת דיון שיתקיים מחר (ד') בהשתתפות נגיד בנק ישראל סטנלי פישר על מרווחי הריבית הבנקאית בישראל ובמדינות המפותחות.

 

 

מחברי הדו"ח מצאו כי בישראל ממוצע ריבית החובה עומד על 8.26%, לעומת הממוצע האירופי שעומד על כ-3.5%. ביוון הוא עומד על 6.75% ובפורטוגל על 5.31%. "זהו אבסורד", אומר שאמה-הכהן. "מנתונים אלה עולה כי העלות העודפת שאנחנו משלמים לבנקים רק על ריביות היא 4.3 מיליארד שקל בשנה. כלומר, אם הטייקונים מבצעים תספורות לרוכשי האג"ח, הבנקים פשוט מגלחים את הצרכן הישראלי".

 

עם זאת, עולה מהדו"ח כי בהשוואה בינלאומית של מרווחי הריבית נטו (הפערים בין ריבית הזכות לריבית החובה), המרווחים בישראל דומים לאלה של הבנקים במדינות המפותחות. המרווח בישראל עמד ב-2009 על 2.37% - שיעור גבוה בכחצי אחוז בהשוואה לממוצע שבמדינות המפותחות בעלות הכנסה גבוהה לנפש, שעומד על 1.81%. במדינות מתפתחות כמו בדרום אמריקה, הממוצע נטו גבוה יותר.

 

מחברי הדו"ח אילנית בר ועמי צדיק מהמחלקה לפיקוח תקציבי במרכז המחקר, מציינים כי השוואה זו מעידה כי "מערכת הבנקאות בישראל פועלת בסטנדרטים גבוהים יחסית". עוד הם מציינים את "מדיניות הפיקוח הבנקאי השמרנית של בנק ישראל אשר מעודדת אי מתן הלוואות ללווים בסיכון גבוה שהובילה לשיעור נמוך יחסית של לווים חדלי פירעון", מה שסייע לה לעבור את המשבר הפיננסי העולמי טוב יחסית למערכות בנקאיות אחרות.

 

לעומת זה הם מציינים את הרמה הגבוהה של הריכוזיות במערכת הבנקאות הישראלית. "רמת הריכוזיות הגבוהה משפיעה בעיקר על שוק הפיקדונות לטווח קצר ועל מחירי וזמינות האשראי לבנקאות הקמעונאית". בהשוואה בינלאומית הרמה בישראל גבוהה ב-70% מרמת הריכוזית בממוצע עולמי.

 

מנתוני הדו"ח עולה גם הנטל הכבד של הריבית על משקי הבית כתוצאה ממשיכות היתר. הם מובילים במרווח הריבית נטו הגבוה ביותר במשק שעומד על 6.43% - כמעט כפליים ממרווח הריבית שמשלם המגזר העסקי (3.42%) ואפילו יותר מכפל המרווח של המגזר המסחרי שעומד על 2.63%. נטל הריבית של העסקים הקטנים מתקרב למשקי הבית (5.48%) מה שמעיד על חולשת העסקים הקטנים בהתמקחות על ריבית האשראי.

 

איגוד הבנקים מכחיש: התמונה שונה לחלוטין

מאיגוד הבנקים נמסר בתגובה כי הנתונים אינם מייצגים את ריבית האוברדראפט של משקי הבית בארץ. בהודעה שפרסם האיגוד נמסר כי "השוואה נכונה של מגזר זה מעלה תמונה שונה לחלוטין: כך למשל, עומדת ריבית משיכת היתר ביוון על 11.46% ובפורטוגל על 12.85% באותה תקופה, ולא כפי שמוצג בדו"ח.

 

"הממוצע של ריבית משיכת היתר של משקי בית בגוש האירו עמד על 8.89%, וזאת בניגוד לאופן בו ניתן להבין את ממצאי הדו"ח. האיגוד מסתמך על מחקר של בנק ישראל שמציג דמיון רב בין כוח השוק על משקי הבית באיחוד האירופי, לבין ישראל. הוא טוען כי בשנתיים האחרונות אף ניכר כי כוח השוק על מגזר משקי הבית בישראל נמוך מהממוצע האירופי".

 

לטענת האיגוד, "לא נכונה גם מסקנת יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ שאמה-הכהן מהדו"ח לגבי גביית יתר של ריבית בשיעור של 4.3 מיליארד שקל. האיגוד מסתמך על נתוני הבדיקה האחרונה של הבנק העולמי לפיהם מרווחי הריבית בישראל נמוכים ממדינות ה-OECD . ועמדו על 2.37%, בעוד שהממוצע במדינות ה-OECD עמד על 2.77% (נכון ל-2009)".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לקרוא על אירופה - ולקנא
צילום: shutterstock
מומלצים