אזהרה מגרמניה לברק: תקיפה תסכן את ישראל
גרמניה סיכמה על העברת צוללת "דולפין" שישית ותשתתף בחלק מהמימון, אבל שר ההגנה הגרמני הזהיר את מקבילו לגלות איפוק: "הסלמה תוביל לסיכונים שלא ניתן לאמוד אותם"
הסיוע הצבאי נמשך, ויחד איתו האזהרות. גרמניה אמרה אתמול (יום ג') כי תמכור לישראל צוללת "דולפין" שישית ותשתתף בחלק ממימונה, אך הזהירה כי תקיפה צבאית באיראן עלולה להובילה לסיכונים שלא ניתן לאמוד אותם. שר ההגנה הגרמני, תומאס דה-מזייר, אמר כי הוא חולק עם ישראל את הדאגה מפני איראן גרעינית והבהיר כי הוא שוכנע שמטרתה של טהרן היא להשיג נשק גרעיני - אך קרא לישראל לנהוג בזהירות.
"אני מציע לכל הצדדים לגלות איפוק, גם בהתבטאויות וגם במעשים. הסלמה צבאית תוביל לסיכונים שלא ניתן לאמוד אותם לישראל ולאזור", אמר שר ההגנה הגרמני לכתבים, במהלך מסיבת עיתונאים משותפת בברלין עם שר הביטחון אהוד ברק.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
המצוד נמשך: "7 הנרצחים נורו בראש מטווח אפס"
רוסיה: פצצת אטום איראנית תפגע גם בפלסטינים
ערפל גרמני-אמריקני: איפה ייקבר דמיאניוק?
ברק, בניגוד אליו, הבהיר כי כל האופציות בנוגע לאיראן צריכות להישאר על השולחן, פרט לאופציית ההכלה. "קבלה של איראן גרעינית הוא דבר שצריך להיות בלתי מתקבל על הדעת לעולם כולו".
ברק ושר ההגנה הגרמני הכריזו על השלמת עסקה של מכירת צוללת שישית מדגם "דולפין", שלפי פרסומים זרים מסוגלת לשאת נשק גרעיני. לפני מספר חודשים דווח כי גרמניה הקצתה 180 מיליון דולרים מהתקציב השנתי הבא, כדי לממן כשליש מעלות הצוללת - הנאמדת בכ-500 מיליון דולר - שתימכר לישראל במחיר מסובסד. הצוללת אמורה להגיע לישראל ב-2018, אז יוכל צה"ל לקיים נוכחות רצופה של שתי צוללות בים בכל זמן נתון. בשנים האחרונות ביקשה ישראל לקבל לידיה את הצוללת השישית, אך גרמניה עיכבה את אישור המהלך.
"עוצמת הזרוע הארוכה של צה"ל תגדל"
מפקד חיל הים, אלוף רם רוטברג, התייחס הערב במהלך נאומו בטקס סיום קורס חובלים בבסיס חיל הים בחיפה, לרכישת הצוללת השישית מגרמניה. לדבריו, "בהקשר האסטרטגי, במיוחד היום, אני שמח על האישור וחתימת החוזה על הצוללת השישית לחיל, 54 שנים לאחר הגעת הצוללות הראשונות לחיל הים. עוצמתה של הזרוע הארוכה והעמוקה של צה"ל ומדינת ישראל, והגמישות המבצעית הנגזרת מכך, עתידות לגדול עשרות מונים".
חיל הים הישראלי מפעיל היום שלוש צוללות מדגם "דולפין" שנבנו בשנות התשעים. לצוללות אלה טווח פעולה של יותר מ-4,000 ק"מ ולפי פרסומים זרים, הן מסוגלות לשאת ולשגר טילי שיוט נושאי ראשי קרב גרעיניים. ממשלת גרמניה החליטה לממן במלואן שתיים מצוללות אלה וחצי מעלותה של הצוללת השלישית. הסיבה העיקרית לכך הייתה רצונה של ממשלת גרמניה לפצות את ישראל על מעורבותם של מדענים ומהנדסים גרמנים בשיפור הטווח של טילי הסקאד ששליט עיראק סדאם חוסיין שיגר במלחמת המפרץ הראשונה לעבר ישראל.
הצוללות הוכיחו עצמן בפעילות מבצעית ומודיעינית מגוונת וגם, לפי פרסומים זרים, כפלטפורמה ל"מכה שנייה" אם תונחת על ישראל מכה גרעינית. כתוצאה של שביעות רצון זו, החליטה ישראל לרכוש שתי צוללות נוספות ולבקש אופציה לבניית צוללת שישית.
שתי הצוללות הנוספות, הרביעית והחמישית, יימסרו לידי חיל הים ב-2013 וב-2014. במערכת הביטחון התנהל ויכוח אם באמת נחוצה לישראל צוללת שישית או שעדיף לצה"ל להוציא את תקציב העתק על כלי שיט אחרים או על מערכות נשק אחרות. בסופו של דבר, הכריע הדרג המדיני משיקולים אסטרטגיים על הצטיידות בצוללת שישית שעלותה לישראל - עם מערכות הנשק והאלקטרוניקה שעליה - עשויה להגיע לכמעט מיליארד דולר.
Read this article in English