מגדיל פערים: רומני ניצח במדינה של אובמה
הרפובליקני המוביל חזר משני הפסדים בדרום עם ניצחון חשוב באילינוי, מדינה גדולה במערב התיכון הסובלת מאבטלה גבוהה. הרשתות חזו את ניצחונו לאחר 40 דקות בלבד מסגירת הקלפיות
ניצחון חשוב למיט רומני בבחירות המקדימות של הרפובליקנים במדינת אילינוי. מושל מסצ'וסטס לשעבר השקיע במדינה זו פי שבעה יותר מיריבו, ריק סנטורום, ועשה כל מאמץ לנצח ולהעביר אליו את המומנטום, אחרי ניצחונותיו של סנטורום בשבוע שעבר במדינות הדרום, אלבמה ומיסיסיפי.
ארה"ב בוחרת 2012 - העדכונים האחרונים:
- סנטורום הסתבך: "אחוז האבטלה לא מעניין אותי"
רשתות השידור חזו הלילה (יום ד') ניצחון לרומני 40 דקות בלבד לאחר סגירת הקלפיות. בתום ספירת 43 אחוז מהקולות, הוביל רומני על סנטורום 49 אחוז לעומת 33 אחוז. כמו כן, זכה רומני בלפחות 13 מ-40 הנציגים של המדינה בוועידה הארצית.
סנטורום נשאר יותר מדי זמן לנפוש בפוארטו ריקו, האי הקריבי שבוחריו העניקו בשבת את הניצחון לרומני. טעות מכריעה אחרת של סנטורום הייתה אמירתו בנאום בחירות באילינוי, שאין לו עניין באחוזי אבטלה. אחר כך הוא חזר בו, אבל הנזק היה גדול מכדי תיקון. שיעור האבטלה באילינוי קרוב לעשרה אחוז, מעבר ל-8.3 אחוז - הממוצע הלאומי בארה"ב.
אין כמעט ספק שרומני יגיע לוועידה הארצית של המפלגה הרפובליקנית באוגוסט עם מספר הצירים הגדול ביותר, אבל ייתכן שלא יצליח להשיג את "מספר הקסם" - 1,144 נציגים, רוב פשוט בקרב באי הוועידה הבוחרת את המועמד הרפובליקני לנשיאות. אם ישיג את המספר הזה הוא יהיה המועמד עוד לפני שהוועידה תתכנס.
הוועידה הרפובליקנית ב-1948, התסריט השחור של רומני ב-2012:
למועמדים האחרים אין סיכוי להגיע למספר הזה, ומאמצם הוא בקרב בלימה שנועד למנוע מרומני לחצות את קו ה-1,144. סנטורום וניוט גינגריץ', המשתרך במקום השלישי, הודיעו כי ימשיכו במרוץ כל הדרך עד לוועידה, שתיערך בעיר טמפה שבפלורידה. למשל סנטורום, שזכה עד כה רק ב-20 אחוז מהצירים, צריך לזכות ב-70 אחוזים מהצירים שנותרו כדי לזכות ב-1,144 נציגים משלו - משימה כמעט בלתי אפשרית.
עוד לפני שנודעו תוצאות הפריימריז באילינוי, התראיינה המתמודדת לשעבר, מישל בקמן, ב-CNN ואמרה: "בשלב זה יהיה טוב אם נתייצב מאחורי מועמד אחד". כוונתה לתוהו ובוהו במפלגה לקראת האפשרות שהמשתתפים בוועידה באוגוסט יהיו חלק מ"וועידה מתוּוכת", ועידה שבה אין החלטה לאחר הסיבוב הראשון של ההצבעה, והנציגים "משתחררים" וחופשיים להצביע למי שיחפצו - דבר שלא קרה בארה"ב מאז 1952, ובקרב הרפובליקנים מאז 1948.
יש דיבורים על כך שהמועמדים ימשיכו עד לוועידה, ושם יעמדו להצבעה רק מועמדים שהשיגו חמישה ניצחונות לפחות. גינגריץ' ניצח עד כה בשתי מדינות, ורון פול לא ניצח באף מדינה. ההצעה הזאת נועדה למנוע מצב שבו הצירים "המשוחררים" יציעו מועמדים שכרגע כלל לא עומדים על הפרק, כמו ג'ב בוש (מושל פלורידה לשעבר), שרה פיילין או כריס כריסטי (מושל ניו ג'רזי הנוכחי).