שתף קטע נבחר
 

שבדיה: שטרות הכסף בדרך החוצה

שבדיה, שהייתה הראשונה ביבשת להשתמש בשטרות, תהיה גם הראשונה להיפטר מהם. כבר עכשיו האוטובוסים ברחבי המדינה לא מקבלים מזומן, ואפילו בכנסיות מקבלים תרומות דרך כרטיסי האשראי. אבל יש מתנגדים: "המזומן ישרוד כמו תנין"

האם שבדיה מתכוונת להיפטר משטרות הכסף? המדינה האירופית הייתה הראשונה ביבשת הקרה שהשתמשה בשטרות, בשנת 1661. כעת נודע לסוכנות הידיעות AP כי היא גם הראשונה שצפויה להיפטר מהם. 

 

ברוב הערים בשבדיה באוטובוסים הציבוריים לא מקבלים מזומן: את הכרטיסים קונים מראש או באמצעות שליחת סמס. מספר קטן אך צומח של בתי עסק מקבלים רק כרטיסי אשראי, וחלק מסניפי הבנקים הפסיקו לטפל בכסף מזומן.

 

אפילו בכנסיית קארל גוסטב בעיר קרלסמן שבדרום שבדיה, כומר הקהילה יוהאן טייברג התחיל לקבל תרומות בכרטיס אשראי. "כבר כמה פעמים באו אליי חברי קהילה שאין להם מזומן ואמרו שהם רוצים לתרום לכנסייה", הוא מספר.

 

לדברי קורט פרסון, יו"ר ארגון הגמלאים השבדי, מדובר בבעיה בחלק מהמקומות במדינה, משום שלמבוגרים באזורים הכפריים לרוב אין כרטיסי אשראי, או שהם לא יודעים כיצד למשוך כסף מזומן. 

 

הירידה במזומן השפיעה על תנאי הפשיעה

שטרות ומטבעות מהווים רק 3% מהכלכלה של שבדיה, זאת בהשוואה ל-9% בגוש האירו ו-7% בארה"ב, על פי נתוני הבנק להסדרים בינלאומיים (ארגון הגג של הבנקים המרכזיים). "אני לא רואה סיבה להמשך הדפסת השטרות", אומר ביורן אולבאוס, לשעבר חבר להקת "אבבא" השבדית וכיום אחד הקולות המובילים ביוזמה לקראת "עולם ללא מזומן". אולבאוס החל בקידום הנושא לאחר שבנו נשדד בפעם השלישית תוך זמן קצר.

 

איגוד הבנקאים השבדי מסביר כי הירידה בכמות המזומנים במדינה כבר החלה להשפיע על נתוני הפשיעה: מספר מקרי השוד בבנקים בשבדיה ירד מ-110 בשנת 2008 ל-16 בלבד בשנת 2011 - המספר הנמוך ביותר מאז תחילת המעקב אחרי נתון זה, לפני 30 שנה. "ירידה בכמות המזומן במחזור, משמעה עלייה בביטחון לעובדי הבנקים - אך גם כמובן לציבור", מוסיף פר קרלסון, מומחה לאבטחה באיגוד.

 

לדברי פרידריך שניידר, פרופסור לכלכלה, תרבות העסקאות הדיגיטליות הפכה את ההתמודדות עם המשבר הנוכחי לישורת קלה עבור שבדיה, לעומת מדינות עם תרבות של מזומנים, כמו איטליה ויוון. "אם אנשים משתמשים יותר בכרטיסים, הם פחות מעורבים בפעילויות כלכליות מפוקפקות", הוא טוען. 

 

"המזומן ישרוד כמו תנין"

הצד השלילי של המטבע הוא הפשעים במרחב הסייבר. על פי המועצה השבדית למניעת פשעים, מספר ההונאות הממוחשבות זינק מ-3,304 בשנת 2000 ל-20 אלף בשנת 2011.

 

אוסקר שוורץ, מייסד ספקית האינטרנט הראשונה של שבדיה "בנהוף", אומר כי הכלכלה הדיגיטלית מעלה גם בעיות בנושא פרטיות מידע, בעקבות העקבות האלקטרוניים של העסקאות. הוא תומך בהוצאת המזומן מהמחזור, אך מדגיש כי יש ליישם שיטות לתשלום ללא הזדהות לפני כן. "צריך שיהיה ניתן לשלוח כסף ולתרום כסף לארגונים שונים מבלי שיוכלו לעקוב אחרינו", הוא מסביר.

 

רוב המומחים אינם מצפים שהמזומנים יעלמו בקרוב, אבל כולם סבורים שכמות המזומנים תמשיך לרדת על רקע עלייה של שיטות תשלום אחרות. סגן הנציב של הבנק השבדי המרכזי, לארס נייברג, אמר לפני פרישתו לאחרונה כי המזומן ישרוד "כמו התנין, אם כי סביבת המחייה שלו תלך ותצטמצם". 

 

אנדראה וורמפלט, שאולם הבאולינג שלה הפסיק לקבל מזומן עוד בשנת 2010, מעלה ספקולציה נועזת יותר: לדעתה המטבעות והשטרות יפסיקו להתקיים תוך 20 שנים מהיום. "לדעתי האישית, זה מה שהאנשים מצפים לו נכון להיום".

 

האנה סליק, שמשפחתו מנהלת דוכן עיתונים בקניון בשטוקהולם, אומר כי הכלכלה הדיגיטלית נועדה אך ורק להגדלת רווחים. לדבריו, על כל עסקה בכרטיס אשראי העסק מחויבת ב-0.8 דולר. "זה מדכא", הוא מספר. "עבור הבנקים זו הדרך הטובה ביותר להרוויח הרבה כסף. זה העניין בעצם: הם גורפים רווחים עצומים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שטרות כסף. בקרוב יעלמו?
צילום: Shutterstock
שבדיה. השטרות מהווים רק 3% מהכלכלה
צילום: רון פלד
מומלצים