תנובה הפסיקה ייצור השוקו; המנכ"ל: "הרווח ירד"
נשלחו הביתה עשרת העובדים שהפעילו הבוקר את קו ייצור השוקו במחלבה ברחובות, והנהלת תנובה הודיעה להם שלא יקבלו שכר כל עוד ימשכו עיצומי הוועד. בקו עובדים עשרה עובדים. הוועד: "זו השבתת מגן וצעד כוחני". מנכ"ל תנובה: "אנחנו קוראים לוועד לשוב למו"מ"
תנובה יצאה בהשבתת מגן: הנהלת החברה שלחה הבוקר (ד') הביתה את עשרת עובדי קו השוקו במחלבה ברחובות והודיעה להם שלא יקבלו משכורת, לאחר שוועד עובדי תנובה הפסיק את חלוקת מוצרי השוקו של תנובה, אך המשיך בייצור. ברשתות השיווק כבר מורגש מחסור בשוקו "שוק" של תנובה. בעוד ה עובדים מאיימים להרחיב את השביתה ביום א' ולא להפיץ מוצרי תנובה, מנכ"ל תנובה אריק שור מבקש מהעובדים לגלות הבנה למצב החברה בעקבות הירידה ברווח הנקי.
- מחסור בקוטג' תנובה בשופרסל
עובדי תנובה הפסיקו בתחילת השבוע לחלק קוטג', ואתמול בלילה אף חדלו מחלוקת שוקו ומשקאות חלב לרשתות השיווק ולמרכולים, במסגרת עיצומים לקראת חתימה על הסכם קיבוצי חדש (שנדחתה בתשעה חודשים בשל מחאת הקוטג' והמחאה נגד תנובה). העובדים הודיעו שישביתו את העבודה ביום א' הקרוב, אם ההנהלה לא תשב עמם למו"מ ותענה לדרישותיהם. במקביל, גמלאי תנובה הודיעו שיפגינו מול משרדי תנובה. בהנהלת תנובה מאשרים את שליחת העובדים הביתה ללא משכורת, אך טוענים שההנהלה מוכנה לכל מו"מ בעוד שעל העובדים להתחשב במצב החברה לאור מחאת הקוטג' והמחאה נגד תנובה שפגעו ברווחיה, וכן להסכים לפיטורי עובדים שסרחו.
יו"ר הוועד הארצי, אחיאב שמחי, מסר כי: "בעלי המניות שגרפו דיבידנדים למעלה מ-2 מיליארד שקל בתוך 4 שנים, כשחודשים אחדים לאחר מחאת הקוטג' הם גורפים דיבידנד של 280 מיליון שקל. החברה, שרווחיותה 'בשנה קשה' של מחאת צרכנים ומחאה חברתית עומדת על 428 מיליון שקל, צריכה לכבוש פניה מבושה כשהיא קוראת לוועד לנהוג באחריות במציאות המורכבת העומדת בפני החברה. אי אפשר להבין את המציאות המורכבת כאשר 1,600 עובדי דור ב' בחברה, מהם 807 עובדים קבועים מנושלים מזכויות המוקנות לחבריהם לעבודה באותה מחלבה".
עוד אמר כי "הוועד חזר והצהיר כי עובד שסרח ישא בתוצאות. ויותר מזה, חוקת העבודה החלה על עובדי תנובה קובעת מפורשות את זכותה של ההנהלה לפטר עובדים שסרחו. אולי כדאי שנזכיר לתנובה את מעלליה: הרי רק לפני חודש נקנסו תנובה ובעלי השליטה ב-15 מיליון שקל ע"י הועדה לאכיפה מנהלית של הרשות לניירות ערך – תנובה 7.5 מיליון שקל, מבטח שמיר 4 מיליון שקל ואייפקס 3.5 מיליון שקל. נכון – זו רק אכיפה מנהלית – זו לא חברה שסרחה.
"למרבה הצער התנהלות החברה ובעלי מניותיה מלמדת על ניסיון 'להקציף' את דעת הקהל באמירות לא ענייניות ומשוללות יסוד במטרה להמשיך ולאגור את הרווחים על חשבון העובדים והצרכנים".
מנכ"ל תנובה: "עובדי קו השוקו נותרו ללא אפשרות תעסוקה"
מנכ"ל תנובה אריק שור, שלח מכתב לעובדים בו הוא מפרט את עמדת ההנהלה לגבי העיצומים ודווקא קורא לעובדים לשוב למו"מ. "עובדי תנובה הם נכס מהמעלה הראשונה. אנחנו מכבדים את הרצון של העובדים לשפר תנאים וגם מוכנים לכך", כתב. "אנו קוראים לוועד לחזור לשולחן הדיונים כדי לקיים משא ומתן הגון מתוך דאגה להמשך שגשוגה של תנובה ולהקטנת הפגיעה בעובדים ובצרכנים..".
הוא מסביר שהעבודה בקו השוקו במחלבה ברחובות הופסקה. "הבוקר, בעקבות החרפת העיצומים אמש, נותרו מספר עובדים ללא אפשרות תעסוקה בפועל במחלבת רחובות. לפיכך, הודענו לאותם העובדים במכתבים אישיים, עם העתקים לוועד העובדים ולהסתדרות, כי, החל ממחר, הם מתבקשים שלא להופיע למקום העבודה עד לסיום העיצומים והם לא יהיו זכאים לשכר עבודה".
הסכם השכר הקיבוצי של העובדים הקבועים בתנובה הסתיים לפני כתשעה חודשים, ביוני 2011. בשל המחאה הצרכנית נגד תנובה, הדיונים לגבי הסכם חדש נדחו בהסכמת כל הצדדים. בינואר 2012 החל מו"מ עם נציגות העובדים ובאמצע פברואר, הכריז הוועד על סכסוך עבודה.
"הרווח הנקי של תנובה ירד במאות מיליוני שקלים"
הוועד דורש העלאת שכר של 5% כל שנה, העברת כל עובדי "דור ב' (מעמד שנוצר בהסכם קיבוצי שנחתם ב-2005 ונהנים מתנאים טובים פחות) למעמד של עובדי דור א' לאחר סיום 7 שנות עבודה בתנובה, וכן הרחבת בסיס ההפרשות לפנסיה על-ידי הכנסת רכיבים נוספים למשכורת הקובעת לפנסיה.
"ההנהלה הציעה העלאה של 3% בשכר מדי שנה", כתב שור. "אירועי שנת 2011 פגעו בתנובה בצורה משמעותית. כך, למשל, הרווח הנקי של תנובה לשנת 2011 נמוך במאות מיליוני שקלים בהשוואה לרווח נקי של כ 495 מיליוני שקלים ב-2010. הדו"חות הכספיים של תנובה יפורסמו בשבוע הבא ויכללו את הנתונים הסופיים והמלאים".
לגבי מעבר עובדים לקביעות דור ב' כתב: "הצענו במסגרת המשא ומתן מספר פתרונות שיאפשרו צמצום הדרגתי של הפערים לרבות תשלום נוסף של מיליוני שקלים לעובדי דרג ב' כך שנגיע לתוצאה הרצויה במידתיות ובדרך שקולה".
על הרחבת בסיס ההפרשות לפנסיה כתב: "הנהלת תנובה הציעה להכניס רכיבים נוספים למשכורת הקובעת לפנסיה של העובדים הקבועים על בסיס הדרגתי, ולאורך זמן וזאת מעבר להסכם הנוכחי החתום בנושא זה".
"התחרות מחריפה, תנובה ניצבת בפני אתגרים"
על תהליכי ההתייעלות שהעובדים מתנגדים להם מחשש שיהיו כרוכים בפיטורי עובדים כתב כי ההנהלה מבקשת להכניס להסכם הקיבוצי החדש דרכי התייעלות בהפצה, התקנת מערכות לבקרה ושליטה על מערכות הקירור של משאיות השינוע וההפצה (פרויקט משואה) וסיום העסקת עובדים שמעלו בתפקידם או שאינם מתפקדים, שיקבלו פיצויים:
"תנובה ניצבת בפני אתגרים רבים ופועלת בסביבה עסקית בה התחרות מחריפה בשנים האחרונות. תנובה חייבת להתייעל על מנת להתמודד עם האתגרים והתחרות. ההתייעלות אינה בהכרח בפיטורי עובדים אלא באימוץ שיטות עבודה חדשות, יעילות ונכונות יותר".
עוד נאמר במכתב כי "הנהלת תנובה נכונה לחתום על הסכם ארוך טווח, לתקופה של שלוש שנים וחצי - עד סוף 2014, שיכלול את כל הנושאים שפורטו לעיל. במקביל, הנהלת תנובה הייתה מוכנה לחתום על הסכם קצר מועד, לתקופה של שנה וחצי (עד סוף 2012) ולהשאיר את מרבית הנושאים והדרישות להסכם ארוך טווח שייחתם עד סוף השנה, לאחר תקופת משא ומתן נוספת".