הגיע הזמן: עונשי מאסר לעברייני סביבה
מאמצי הענישה נגד בכירים בחברות ומפעלים שמסירים מעליהם אחריות למניעת מפגעים סביבתיים - גדלים בהדרגה. מצד שני, עד שלא יושתו מאסרים בפועל - הדרך לאכיפה אפקטיבית עוד ארוכה. דעה
המודעות לנושא איכות הסביבה ומניעת מפגעים וזיהום, גברה בשנים האחרונות באופן משמעותי. כיום ברור לכולם, שיש להקפיד על מניעת מפגעים סביבתיים - ושניתן לעשות זאת רק באמצעות הסברה, אכיפה וענישה מרתיעה. אולם הדרך לאכיפה אפקטיבית בתחומים אלה בישראל - עוד ארוכה.
עוד בערוץ כלכלה ירוקה :
אחד הכלים המשמעותיים באכיפת דיני איכות סביבה, הוא הטלת אחריות על נושאי משרה בתאגידים המזהמים את הסביבה, שכן בידם נמצאים האמצעים הסבירים על מנת למנוע את ביצוע העבירות. נושא משרה יכול להיות מנהל פעיל בחברה, שותף או אדם האחראי מטעם החברה על התחום בו בוצעה העבירה.
בחוק נקבעו עונשים לנושאי משרה שהיו אחראים לביצוע עבירות של איכות סביבה ומפגעים סביבתיים, בחסות התאגיד. כך גם נקבעו עונשים לנושאי משרה שלא ביצעו בעצמם את העבירות שבהן התאגיד מואשם, אך לאור תפקידם ומעמדם בחברה - היו צריכים לפקח כראוי ולמנוע את ביצוע העבירות.
הטלת אחריות פלילית על נושאי משרה נועדה להמריץ אותם לנקוט אמצעים נאותים ולהבטיח כי יקוימו אמצעי זהירות, על מנת למנוע ביצוע עבירות כנגד הסביבה במסגרת פעילות התאגיד. ניתן לראות כי המחוקק רואה בנושאי המשרה כגורם שיכול להשפיע ולמנוע בצורה הטובה ביותר את הישנותה של העבירה בעתיד.
על מנת להרשיע נושא משרה בתאגיד בעבירות איכות סביבה יש להוכיח כי הפעולה הבלתי חוקית נעשתה בידיעתו, וכי נושא המשרה לא נקט אמצעים סבירים להבטחת שמירת החוק או למניעת והפסקת העבירה.
גם בתי המשפט נרתמים למאבק
בשנים האחרונות הוגשו תביעות פליליות בבתי המשפט כנגד נושאי משרה בגין אי נקיטת אמצעים למניעת עבירות על דיני הסביבה. כך גם הורשעו ראשי עיריות, מנהלי חברות ומפעלים בגין השלכת פסולת, זיהום מים וים, אי קיום צווי ניקוי, זיהום אוויר ועוד, תוך השתת קנסות כספיים גבוהים והתחייבות להימנע מביצוע העבירה בשנית בעתיד.
נראה שבתקופה האחרונה המשרד להגנת הסביבה אף מגביר את מאמצי האכיפה והענישה שלו ומגיש כתבי אישום רבים כנגד אלו הפוגעים בסביבה. לאחרונה אף הוגש כתב אישום כנגד נמל חיפה וארבעה מנהלים בכירים בחברה, ביניהם מנכ"ל החברה, בשל הטלת פסולת לים ללא היתר כדין והשלכת פסולת ברשות הרבים.
נראה שגם בתי המשפט נרתמים למאבק כנגד הפגיעה בסביבה ומשיתים קנסות גבוהים אף יותר מבעבר, כנגד תאגידים ונושאי משרה אשר הורשעו בעבירות של פגיעה בסביבה.
לראיה, בית המשפט השלום בפתח תקווה גזר לאחרונה על אדם שבבעלותו אתר להכנת דשן אורגני, שהורשע בעבירות של זיהום מים והשלכת פסולת, קנס של 100 אלף שקל והתחייבות בסך 200 אלף שקל במידה ויעבור את אותן עבירות בשנית. השופטת דבורה עטר שישבה בדין, ציינה במפורש בפסק דינה, כי "הוחמרה מדיניות הענישה לשם העברת מסר חד משמעי ומרתיע".
לאור המודעות הסביבתית הגוברת, ראוי שתימשך המגמה של הגשת תביעות והחמרת הענישה - עד כדי מאסרים בפועל כנגד חברות ומפעלים והעומדים בראשם, המסירים מעצמם אחריות למניעת מפגעים סביבתיים ובכך פוגעים בעצם בכולנו.
הכותב הוא מומחה לדיני איכות סביבה שותף במשרד עורכי דין דורון טיקוצקי צדרבוים