שתף קטע נבחר
 

הבטחות צריך לקיים: העמותות דורשות סיוע

המדינה התחייבה כבר לפני כשלוש שנים לשלם 200 מיליון שקלים לעמותות חברתיות שנפגעו מהמשבר הכלכלי, אך עד היום חולקה פחות ממחצית התמיכה שהובטחה. כעת ועדת הכספים דורשת להעביר את יתרת הכסף בסך 110 מיליון שקל, נוכח סכנת הסגירה שמאיימת עליהן

ועדת הכספים דרשה היום (ד') מהממשלה, ליישם בהקדם את מלוא החלטתה משנת 2009, לחלק 200 מיליון שקל לארגונים ועמותות חברתיות שנפגעו מהמשבר הכלכלי. פריסת התמיכה נקבעה לשנתיים, עד סוף 2010. אולם עד היום חולקו בפועל בין העמותות רק 90 מיליון שקל, פחות ממחצית התמיכה שהובטחה.

 

 

הוועדה דרשה להשלים את חלוקת 110 מיליון שקל החסרים נוכח סכנת הסגירה שמאיימת על עמותות רבות. הממשלה טוענת כי התמיכות לא חולקו במלואן מכיוון שעמותות רבות לא עמדו בקריטריונים שנלוו להחלטה, ועדיין לא עומדות בהם.

 

לטענת העמותות, הקריטריונים קשוחים ומלכתחילה לא ניתן לעמוד בהן, קל וחומר אחרי המשבר הכלכלי שהחמיר את מצבן. לפי דיווחי העמותות לוועדה, אין להן תזרים מזומנים סדיר בעיקר בגלל הגירעונות שנגרמו מהירידה הדרסטית בהיקף התרומות שהן נהגו לקבל מקרנות בארץ ובחו"ל.

 

הנושא עלה ביוזמת רכזי האופוזיציה והקואליציה בוועדה, הח"כים ציון פיניאן (ליכוד) ורוחמה אברהם-בלילא (קדימה). אברהם ציינה כי משרד הרווחה הגדיל את תמיכותיו בעמותות בחלוקת שוברים לרכישת מזון, אבל אין הם תחליף למימון כל תחומי הסיוע החיוניים שהן נהגו להגיש לנזקקים.

 

"אלמלא העמותות, היינו מרגישים את עוצמת המשבר החברתי במידה חריפה פי כמה", אמרה אברהם. "גם השנה הקרובה הולכות להיות קשה מבחינה כלכלית ומשפחות רבות יקרסו מול גל ההתייקרויות. לכן הממשלה חייבת לעמוד בהתחייבותה לעמותות החברתיות כדי שיוכלו להמשיך לתפקד, ולעצור את הצונאמי החברתי שבאופק". ח"כ פיניאן תמך בה ודרש מהממשלה לחלק לאלתר את היתרה של 110 מיליון השקלים שהיא חייבת.

 

יו"ר הוועדה: "נשקול להפעיל סנקציות"

בועז הרמן, מנכ"ל עמותות מיח"א, מפעילת מרכז רב תחומי לילדים עם לקויות שמיעה, אמר, "אם אנחנו לא ניתן את השירותים, האחריות תיפול על הממשלה. אנחנו זקוקים לתזרים מזומנים יציב כדי לשלם לעובדים לפי חוק שכר מינימום ולעובדים הסוציאליים את השכר המגיע להם. הכול מתייקר וגם אם לא כל העמותות סובלות מירידת התרומות, הן בבעיות עקב גידול ההוצאות".

 

יועץ מנכ"ל משרד הרווחה, יריב מן, אמר כי בשנת 2009, ביקשו את התמיכה 400 עמותות, מתוכן היא אושרה רק ל-126 עמותות בסך כולל של 60 מיליון שקל. ב-2010 החליטה הממשלה להעמיד את היתרה על 30 מיליון שקל והם חולקו עד השקל האחרון.

 

"לנו יש עניין לחזק את המגזר השלישי, אבל אנחנו כפופים להחלטות הממשלה", אמר מן. נציג האוצר אישר את הדברים בדגש על כך, שלא האוצר קיצץ בתמיכה המובטחת.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) סיכם בדרישה לממשלה להחזיר לעמותות את יתרת ה-110 מיליון שקל, "אחרת נשקול להפעיל סנקציות נגד הממשלה בין השאר בעיכוב העברות תקציביות למשרדים. 

 

גפני הוסיף שיבקש משר הרווחה להעביר בממשלה החלטה חדשה בעניין. "בחברה מתוקנת, בוודאי חברה יהודית, צריכה להתקיים ערבות הדדית", אמר. "העמותות הן תעודת כבוד לחברה הישראלית, נוכח הסכנה המאיימת על קיומן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סעיוע לנזקקים (אילוסטרציה)
צילום: אלי מנדבלאום
מומלצים