מדענים ייצרו חשמל מג'וקים - בקרוב גם מאיתנו?
האם זרימת הדם שלנו תטעין בעתיד קוצבי לב? חוקרים הצליחו לייצר חשמל מגלוקוז וחמצן של בעלי חיים קטנים, כגון חלזונות, תולעים וג'וקים. המשמעות: החרקים והרכיכות מתפקדים כיצרני אנרגיה חיים שיכולים להטעין מכשירים חשמליים. החוקרים מקווים ליישם בעתיד את הפיתוח בקרב בני אדם
נגמרו לכם הסוללות בשעון המעורר? אין בעיה, פשוט חברו אותו למקק הקרוב למקום מגוריכם. כן, שמעתם נכון. במסגרת שני מחקרים חדשים, האחד בשיתוף חוקרים ישראליים, הצליחו לראשונה להפוך בעלי חיים קטנים למעין סוללות חיות. החוקרים מקווים כי מדובר בפריצת דרך שתאפשר בעתיד להטעין מכשירים רפואיים שפועלים בתוך גוף האדם, דוגמת קוצבי לב.
עוד בערוץ כלכלה ירוקה
- הגיע הזמן: עונשי מאסר לעברייני סביבה / דעה
- לנדאו: אסור לפסול שימוש באנרגיה גרעינית
- מפרץ חיפה: המפעלים מזהמים יותר מהמכוניות
באחד מהמחקרים, שנערך לאחרונה על ידי חוקרים מאוניברסיטת קלרקסון שבניו יורק וחוקרים מאוניברסיטת בן גוריון, שתלו בדם של חלוזונות תאי דלק-ביולוגי זעירים, שמייצרים חשמל מגלוקוז וחמצן. מדובר בניסוי הראשון בו הצליחו לייצר חשמל מיצור חי, אותו ניתן לאגור במשך חודשים.
"תאי הביו-דלק צפויים לעבוד ביצורים קטנים, כמו חלזונות, תולעים וחרקים ולספק חשמל בר-קיימא לחיישנים ומשדרים אלחוטיים למשל", כתב פרופסור יבגני כץ, שעמד בראש המחקר.
במחקר אחר שנערך באוניברסיטת קייס ווסטרן, הצליחו החוקרים לייצר חשמל באופן דומה, רק ממקקים. המקקים אמנם מהירים יותר ולכן מייצרים יותר חשמל, אך לחלזונות יש יתרון על פניהם, מכיוון שהם מספקים תפוקה יציבה במשך חודשים ולא למספר שבועות בלבד.
איך זה עובד?
האלקטרודות שמייצרות את החשמל הן למעשה דפים זעירים ודקים שמוצמדים לחילזון, כך שהוא יכול לנוע בחופשיות ו"להטעין" את הסוללה באמצעות הפיכת המזון לגלוקוז. החשמל שיוצרים בעלי החיים הקטנים, לא מספיק אמנם למכשירים חשמליים גדולים. עם זאת, הוא יכול לספק מתח למיקרו-מעגלים וחיישנים, שמזהים את התנועה של בעל החיים.
נכון לעכשיו, החשמל שמייצר החילזון לא מספיק למתח שמייצרת סוללת AAA, אך החוקרים מקווים להגדיל את התפוקה בניסויים הבאים. הם גם החלו לבחון אילו חומרים בגופם של בעלי החיים הקטנים יכולים לספק חשמל לסוללה. גם משרד ההגנה האמריקני הביע עניין במחקר, לנכוח הפוטנציאל של בעלי החיים לשמש למטרות צבאיות, למשל כחיישנים.
הצעד הבא של החוקרים הוא לחבר סוללות למכשיר חיצוני לבעל החיים. לדברי פרופ' כץ, תאי ביו-דלק המופעלים על גלוקוז יוכלו ביום מן הימים לשמש בתור ספקי מתח למכשירים רפואיים הפועלים בתוך גוף האדם. למעשה, חוקרים מאוניברסיטת ג'וזף פורייה מצרפת, בונים כעת תאי דלק שאולי יושתלו יום אחד בגוף האדם, כך שמחזור הדם שלנו יהווה ספק המתח למכשירים כמו קוצב לב.