שתף קטע נבחר
 

52 קליעים בלב טוניס

ביום שישי בגיליון החגיגי של "ידיעות אחרונות": מקורות זרים מאפשרים להציץ לראשונה לתיק "הצגת תכלית", המצוד הארוך ביותר בתולדות המודיעין הישראלי: ההחמצות, ההישגים והתסריט שנשקל, לחסל באותה הזדמנות גם את אבו-מאזן

חברה אמריקאית גדולה להפקת סרטי קולנוע הזמינה לאחרונה תסריט על פרשת חיסולו של הארכי־טרוריסט הפלסטיני אבו־ג'יהאד. מתברר שגם כמעט רבע מאה אחרי המבצע הנועז הזה, הוא עדיין מצית את דמיונם של האמריקאים.

 

משהו בסיפור הזה - של יחידת קומנדו ישראלית שמגיחה בסירות גומי אל חופי טוניס, 2,300 ק"מ מישראל, חודרת בלב אזור עוין לווילה הפרטית של אבו־ג'יהאד, מחסלת אותו ונעלמת מבלי להשאיר עקבות - הופך אותו לחומר הוליוודי משובח.

 

רונן ברגמן חושף את סיפור החיסול. בימוי, צילום ועריכה: אביטל מרקלר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ישראל הרשמית מעולם לא הכחישה או אישרה את ביצוע החיסול. רק פעם אחת, בנאום פומבי שנשא ב־2003, ציין ראש הממשלה דאז אריאל שרון בגאווה כי היו אלה יחידות צנחנים של ישראל שגדעו את תוואי הדמים שיצר האיש. על כל פנים, בתסריט האמריקאי, שדמיון ומציאות משמשים בו בערבוביה, יש סצינה מעניינת, שנראית כך:

 

זמן מה לפני המבצע, סגן הרמטכ"ל באותה תקופה, אהוד ברק - מי שעל פי מקורות זרים פיקד על הפעולה מסטי"ל של חיל הים ששייט מול חוף טוניס - כינס ישיבת הכנה בקריה. אנשי המודיעין מציגים בפניו מה שקרוי "מק"ט", מודל מוקטן של האזור שבו התגורר אבו־ג'יהאד, כולל הבניינים בסביבה. לפתע מצביע ברק לעבר המבנה שמול ביתו של אבו־ג'יהאד.

 

"מי גר פה?" שואל ברק.

 

"אבו אל־הול", משיבים אנשי המודיעין, "הממונה על ביטחון הפנים באש"ף".

 

"ומי גר פה?" שואל ברק, כשהוא מצביע על הבית שנמצא בשכנות, אם כי לא בצמידות, לבית המטרה.

 

"מחמוד עבאס", משיבים אנשי המוסד, "אבו־מאזן". אם באותה עת היה אבו־ג'יהאד "שר הביטחון" של אש"ף, אבו־מאזן היה "שר החוץ", האחראי על הקשרים של הארגון עם מדינות העולם.

 

שער "ידיעות אחרונות" אחרי החיסול (באדיבות ידיעות אחרונות) (באדיבות ידיעות אחרונות)
שער "ידיעות אחרונות" אחרי החיסול(באדיבות ידיעות אחרונות)
 

 

התפתח דיון קצר, ויכוח ליתר דיוק. ברק התעקש לנצל את ההזדמנות ולסגור חשבון עם שתי מטרות במקביל. פגיעה כזו, אומר ברק בתסריט, תביא לשפל מורלי באש"ף ואולי לצינון האינתיפאדה הראשונה שהשתוללה אז בשטחים. אנשי המוסד ואמ"ן התנגדו בתוקף. "לא נוכל לערוב להימצאות של שתי מטרות בבית באותו זמן", טענו. "אתה המפקד, אבל אנחנו ממליצים להישאר רק עם אבו־ג'יהאד. אם נצליח לסגור איתו את החשבון ההיסטורי - דיינו".

 

בסופו של דבר, אם אכן ישראל הייתה מעורבת בפעולה, במבחן התוצאה מתברר כי ברק לא הורה על הרחבת התוכנית לשתי מטרות, אם כי מסיבות מבצעיות בלבד. וכך, על פי התסריט, ניצלו חייו של מי שלימים יהפוך לראש הרשות הפלסטינית, אבו־מאזן.

 

הסיפור המלא ביום שישי ב"ידיעות אחרונות", במהדורת הענק החגיגית של "7 ימים", בשני חלקים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו ג'יהאד ויאסר ערפאת
צילום: AP
אבו מאזן. ניצל מחיסול?
צילום: רויטרס
מומלצים