שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

עם מצלמה ואופנוע: מסע הרופא שתיעד את הארץ

ד"ר אדוורד אלקן, היה רופא יהודי שעלה ארצה מגרמניה בשנות ה-20. חמוש במצלמה בפורמט נדיר של 12 על 9 ס"מ ובאופנוע שלו, יצא לתור את הארץ ותיעד נופים ואנשים

אוסף מעניין הועבר לידי לאחרונה: צילומיו של רופא יהודי, ד"ר אדוורד אלקן, שבא לארץ ישראל בשנות ה-20.

 

אדוורד נולד ב-1895 למשפחת יהודית בהמבורג בגרמניה. הוא שירת ונפצע במלחמת העולם הראשונה ולאחריה למד רפואה בברלין. בשנת 1925 עלה ד"ר אלקן על אוניה בדרכו לארץ והיה מצוייד גם באופנוע. בהגיעו לארץ, ביקשה אותו קופת חולים להיות רופא בתל עדשים. אלקן ביקש להכיר את הארץ, והאופנוע והמצלמה שירתו אותו לשם כך.

 

עוד טיולים לעבר בערוץ התיירות:

 

ד"ר אלקן היה נוכח גם בטקס הנחת אבן הפינה לאוניברסיטה העברית על הר הצופים ב-1925. הוא חזר לגרמניה כדי להתחתן עם ארוסתו, לוטי שפר, בת למשפחת תעשיינים יהודים. את ירח הדבש המתועד עשו בדבוס, שוויץ, ומשם דרך רומא, ונציה ואלכסנדריה - הגיעו ברכבת לתל-אביב.

 

בארץ, הוצב ד"ר אלקן להיות רופא בנחלת יעקב (כפר חסידים). בשנת 1926 נולדת בבית החולים בעין חרוד בתם, לילית. קשיי החיים בארץ של אשתו הובילו לחזרת הזוג לגרמניה בשנת 1929. עם עליית הנאצים לשלטון (1933), מצליח הזוג ובתם הקטנה להימלט לאנגליה.

 

לאחר שנים רבות פגשה את ד"ר אלקן קרובת משפחתו - אלינור (אמא של אלינור הייתה גיסתו של אלקן). אלינור היתה זו שנתנה לי לתעד את האוסף. היא סיפרה לי שד"ר אלקן מיעט מאוד מלספר על עברו בארץ ישראל, אבל נתן לה אוסף נכבד מצילומיו שעשה בארץ ובו מעט פרטים על כל תצלום ותצלום.

 

מצלמה בפורמט נדיר של 12 על 9 ס"מ

פרט מעניין בנושא הצילומים: המצלמה הייתה בפורמט נדיר של 12 על 9 ס"מ. אלקן הפך חלק מהנגטיבים לפוזיטיבים זכוכית באותו גודל, כלומר הקרין בפנס קסם חלק מצילומיו. אני מניח שאת תהליך הפיתוח הוא עשה בגרמניה, מכיוון שבין הפוזיטיבים שצילם נמצאים כאלו בגודל זהה שעליהם כתב אלקן את זיהוי המקומות המצולמים, ושמקורם מארכיון המלחמה בגרמניה, מאוסף בַאייר עם המספר הקטלוגי הגרמני. בצילומים אלו רואים תצלומי אוויר שנעשו, כנראה, על ידי הטייסות הגרמניות בארץ ישראל בזמן מלחמת העולם הראשונה.

 

1925 היא השנה הראשונה לצילומיו של אלקן בארץ. חלק מצילומיו הם מטיולים שערך בארץ: ימת החולה, נהר הירדן, ראש הנקרה, עכו, טבריה, חיפה, עפולה, ג'נין, רמלה, ירושלים, חולדה ומקומת נוספים. בחלק מהמקומות המצולמים שימש כרופא: תצלומי ילדים שחלו במלריה ותקריבי צילום לרמשים. פרק נפרד נמצא לצילומיו בכפר חסידים, או כפי שכתב על התשלילים, נחלת יעקב, שם הקים את ביתו ושימש כרופא הישוב. סדרה נוספת של צילומים עוסקת בירח הדבש של הזוג אלקן באירופה.

 

מעשה יפה עשתה אלינור במוסרה את כל האוסף לספריה הלאומית. אביא בפניכם בסדרת פרקים, את מבחר מתצלומיו של הרופא אדוורד אלקן.


1. חיפה, הכניסה לשוק


2. ילדים יהודים בנחלת יעקב, 1927


3. שכונת בת-גלים ליד חיפה


 

4. חולדה, סככת כלים. בגג פחי דלק רייקים


5. סוכה בנויה בביצת החולה


6. אגם החולה, תנור ערבי לאפייה


7. הגשר על מוצא הירדן ליד דגניה, 1925


8. חפירות בתל מגידו, 1926


9. טבריה, 1927


 

10. תל אביב, חג פורים


11. תצלום אויר מעל ערוץ הירדן בגובה 4,000 מטר. ארכיון המלחמה בגרמניה, 1918


12. תצלום אוויר, 1917. מהנדסים בריטים בונים את מסילת הרכבת אל עריש-רמלה


13. מבט על ירושלים מהר הזיתים. ארכיב המלחמה, אוסף בַאייר


14. משפחה ערבית ליד צריף המרפאה בנחלת יעקב


15. תיירים אירופים ותימנים בתל אביב


16. נחלת יעקב, 1926 (מרחוק נראה מפעל נשר)


17. יפו-תל אביב, 1917


 

18. ירושלים, מסגד שלידו צמח אגבה


19. נחל קישון, חורף 1928


20. צומת הרכבות בעפולה 20-1-1918, ארכיב המלחמה אוסף בַאייר מס' 526


21. הכפר דבוריה ליד התבור, 1926


22. המצלמה שבה צילם ד"ר אלקן בפורמט נדיר של 12 על 9 ס"מ

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים