מצור מיותר בטולוז? "צריך היה לפרוץ הרבה קודם"
ביקורת על התנהלות הכוחות שהמתינו 32 שעות לפני שפשטו על דירת המחבל בטולוז. המפכ"ל לשעבר חפץ: "פנאט בודד קיבל חשיפת שיא בתקשורת, אפשר היה למלא את הבניין בגז ולפרוץ". גם בצרפת מבקרים: "נקטנו אמצעי זהירות בלתי נתפסים"
המצור הממושך סביב ביתו של מוחמד מראח, שנחשד בפיגוע בטולוז, נגמר במותו של המחבל - והוביל לביקורת רבה ולטענות כי הדבר רק יגביר בעתיד את מעשי הטרור. בישראל נשמעו ביממה האחרונה קולות המותחים ביקורת על התנהלות הכוחות הצרפתיים באירוע, שהסתיים רק לאחר 32 שעות במותו של מראח, והיום (ה') מצטרף אליהם מפכ"ל המשטרה לשעבר, רב ניצב בדימוס אסף חפץ, שפיקד בעברו על ימ"מ (יחידה מרכזית מיוחדת).
למרות המצור הממושך, מראח לא הסכים להיכנע. שר הפנים של צרפת, קלוד גואן, אמר בראיון לתחנת הרדיו RTL כי במהלך המו"מ הצהיר מראח שברצונו "למות עם חרב בידו". בסביבות 12:30 היום פרצו כוחות הביטחון לדירה. לאחר דיווחים סותרים, נמסר כי מראח נורה למוות כשקפץ מחלון חדר האמבטיה.
הסרטון של מוחמד מראח שפרסם ערוץ "פראנס 2":
חפץ טוען שבמקרה זה היה על הכוחות הצרפתים להפעיל כבר אתמול "סיר לחץ": מירי מסיבי לעבר קירות הבית, דרך השלכות רימונים סביב הבניין, ועד לגילוח איטי של המבנה באמצעות דחפור, עד שהחשוד יסגיר עצמו. "היו חייבים להגביר שם את הלחץ עליו", ממשיך חפץ. "מדובר באירוע ממש לא מסובך, אבל בסוף פנאט מוסלמי בודד קיבל חשיפת שיא בתקשורת. לא היו כאן בני ערובה או סיכון אחר, אלא אירוע מוקפא וסגור שנמצא בשליטה מוחלטת. אפשר היה למלא את הבניין בגז מדמיע ולפרוץ פנימה, אבל נראה ששיקולים פוליטיים הכתיבו את ההתנהלות, ולפיהם למישהו היה עדיף שהדרמה תימשך".
חפץ, שפיקד ב-1994 בהצלחה על מעצר חסידיו המתבצרים של הרב עוזי משולם, הוסיף כי "ספק אם יש ערך מודיעיני שהצדיק את הישארותו של המחבל בחיים. יודעים כבר כמעט הכול עליו ולמי הוא היה קשור. כמובן שהיה צריך לשאוף לא להרוג אותו, אבל בכל רגע נתון עוד ועוד אנשים בעולם ראו טלוויזיה, הזדהו איתו ורצו לשחזר את פעולות הרצח שלו".
סוף המצור בטולוז - כתבות נוספות ב-ynet:
- סופו של מחבל: מראח נורה למוות כשקפץ מהחלון
- מהכיתור ועד לפשיטה. כך התפתח המצור בטולוז
- נחשפו היעדים הבאים של המחבל מטולוז
- אווה איבדה בעל וילדים: "להתעורר מהחלום הרע"
בניגוד לחפץ, מפקד סיירת מטכ"ל לשעבר, ח"כ דורון אביטל, סבור שהכוחות פעלו כראוי. "הם פעלו מהר מאוד וסגרו מעגל בצורה ראויה להערכה", אומר ח"כ אביטל. "מוזר בעיניי שאחד השוטרים נפצע קשה בפריצה, אם אכן הוא נורה על ידי המחבל".
אביטל, שפיקד על היחידה בתחילת שנות ה-90, היה זה שהוביל את מבצע לכידתו של רב המחבלים מוסטפא דיראני בדרום לבנון. "האירוע בטולוז דרש פעולה יחסית פשוטה כי לא היו בני ערובה ואפשר היה לחכות", הוא מוסיף. "בסיטואציה כזו, הזמן החולף לא משפיע על דריכות הכוחות והאלמנטים של המשא ומתן ועיתוי הפריצה לרוב משתלבים יחד. יתכן שהם המתינו גם כי חששו שהדירה ממולכדת. לגבי החשיבות לתפוס אותו חי, אני מעריך שזה היה יותר בשביל קיום משפט צדק ופחות בשביל ערך מודיעיני כי נראה שמדובר בשחקן שולי".
גם לה-פן: ההמתנה ארוכה מדי
בדומה לחפץ, גם בתוך צרפת נשמעו קולות שביקרו את התנהלות המשטרה. מרין לה-פן, מנהיגת מפלגת הימין "החזית הלאומית", אמרה הבוקר, עוד לפני תום הדרמה, כי ההמתנה של כוחות הביטחון מחוץ לביתו של מראח הייתה ארוכה מדי. לדבריה, "הרשויות נקטו אמצעי זהירות בלתי נתפסים כשמדובר באדם בודד שלא מחזיק בני ערובה".
לה-פן, המועמדת לנשיאות, תהתה גם מדוע המודיעין הצרפתי לא עלה על עקבותיו של מראח קודם לכן: "אנחנו אמורים לדעת הכול על האיש הזה. האם שירותי המודיעין עשו כל שביכולתם? הם היו צריכים לעקוב אחרי האיסלאם הקיצוני שמתפתח בצרפת.
כבר עשור אני טוענת ששכונות שלמות נמצאות בידיהם של קיצונים איסלאמיים וזוהי סכנה שאנחנו ממעיטים בערכה".
ביתו של מראח, צרפתי בן 23 ממוצא אלג'יראי, כותר מאז יום רביעי לפנות בוקר. כוחות הביטחון של צרפת ניהלו איתו מו"מ במהלך השעות שלאחר מכן, אך הוא סירב להיכנע ולפי הדיווחים אף ירה בשני שוטרים. עם תחילת ההתבצרות של המחבל אמר שר הפנים גואן כי מראח "רצה לנקום על מות ילדים פלסטינים ועל פעילות חיילים צרפתים ברחבי העולם".
כתבה שפרסם העיתון "לה פיגארו" התייחסה למצור הארוך גם מצדם של כוחות הביטחון. על פי הכתבה, קציני יחידות עילית במקרים כאלה משתמשים באמפטמין - חומר פסיכואקטיבי ממריץ - שמאפשר להם להישאר ערים גם שלושה ימים. עוד נטען שמטרת הפיצוצים שנשמעו סביב הבית במהלך הלילה הייתה למנוע מהחשוד להירדם ובכך להתיש אותו. מנגד, קצין לשעבר ביחידת עילית שלל אפשרות להשתמש במקרה זה בגז שינה על מנת להרדים את החשוד, מאחר שלדבריו גז זה יעיל רק במקום סגור ללא אוורור.